Økonomi

Verdens dyreste hund er solgt

Denne spesielle hunden er et svimlende dyrt statussymbol for Kinas nyrike.

Hong Dong, en rød tibetansk mastiff, ble solgt for omtrent 9 millioner kroner til en kinesisk kullbaron.

 • Wenche Gerhardsen

Les også:

Den røde tibetanske mastiff-valpen Hong Dong (som betyr «stort plask») kostet den nye eieren rekordbeløpet 10 millioner yuan, eller i underkant av 9 millioner kroner. Hong Dong er dermed verdens dyreste hund, skriver The Daily Telegraph.

Gjevt statussymbol

En kullbaron fra Nord-Kina punget ut med rekordbeløpet. For pengene fikk han ikke bare en ny bestevenn, men også et strålende symbol på sin suksess og velstand.

Oppdretter Lu Liang forsvarer utsalgsprisen med at 11 måneder gamle Hong Dong er det perfekte eksemplar av arten, og har kostet atskillige yuan å fostre op, ifølge Telegraph. For noen år siden kunne han imidlertid ikke tatt seg like godt betalt. Kjøpetrangen hos rike kinesere har våknet med formuene som vokser i verdens nest største økonomi. Og rikdommen skal helst vises frem.

Les også:

Ettersom dyre biler blir mer vanlig i Kina, finner nyrike kinesere andre kanaler for å vise hva de er gode for.

Tibetanske mastiffer har blitt et statussymbol i Kina, og prisen på slike hunder har skutt i været med populariteten. For noen år siden kostet en vanlig valp av rasen bare noen tusen kroner, i følge den britiske avisen The Independent.

Rød lykke

Fargen rød betyr hell i Kina. Tibetanske mastiffer er vanligvis brune eller svarte. Selv om tibetanske mastiffer generelt er dyre hunder, var det fargen på pelsen som ga Hong Dong den høye prislappen. Han blir ansett som et hellig dyr, som velsigner sin eier med hell, god helse og sikkerhet, i tillegg til litt ekstra inntekter fra avl.

For hver gang Hong Dong parer seg på nytt, vil den kunne hente inn rundt 90.000 kroner. Han vil kunne leve til han er ca. 14 år — og vil måtte pare seg ca. 100 ganger på den tiden for å forsvare kjøpesummen.

Stor hund, liten rase

Tibetansk mastiff stammer fra fjellområdene i Tibet, der rasen har vært avlet frem som vakthund i tusenvis av år. Tibetanere tror at de enorme hundene, som kan veie rundt 100 kg, rommer sjelen til tidligere munker og nonner som ikke var gode nok til å bli reinkarnert som mennesker.

Men i Tibet er det svært få slike hunder igjen. De fleste avles nå opp i Kina, og de finnes også i Europa. I Storbritannia avles det opp ca. 300 nye Tibetanske mastiffer, i alle farger, hvert år.

I Norge har det de siste fem årene ikke blitt registeret en eneste en av dem.

Ingen trend i Norge

— Det er ikke så store priser i Norge. Kanskje må man ut med 10.000 pluss minus for en vanlig mastiff-valp i Norge, tror Stepanka Horakova i Norsk Kennel Klub, som ble sjokkert over å høre om prislappen på Hong Dong.

I Norge er det helt andre hunder som gir status.

— Vi har hatt en økning i registrering av miniatyrhunder de siste årene, som Chihuahua og liknende. Og det har presset opp prisene mye, og ført til smugling av slike hunder inn i landet. Så det er ikke ensidig positivt at en rase blir veldig populær, sier Horakova.

Det er ikke uvanlig at en liten rasehund koster 20.000-30.000 kroner på det norske markedet, uten papirer på lovlig import.

 1. Les også

  Rike blir rikere og fattige blir fattigere

 2. Les også

  Nyrike kinesere velter seg i luksus

 3. Les også

  Kinas sentralbank setter opp renten

 4. Les også

  Kineserne vil ha Porsche

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Hurra - Doffen har bursda'!

 2. ØKONOMI

  Slik ser det ut ombord i verdens trolig dyreste bruktbåt - som er norsk

 3. VERDEN

  I dette landet har folk høy utdanning og mye penger. Likevel leier de bolig hele livet.

 4. VERDEN

  Alec Smith hadde ikke råd til å kjøpe insulin. Han døde tre dager før lønningsdag.

 5. A-MAGASINET

  Presidenten er fotballgal, folketallet høyest i verden og pengebingen virker uuttømmelig

 6. VITEN

  Heldige Halvorsen kjøpte sin første leilighet i 1980 for 100.000 kroner. Det ble til millioner i egenkapital.