Økonomi

Full politiaksjon mot Lime-kjeden

Romerike politidistrikt ledet en pågående aksjon mot et tyvetalls av Lime-kjedens butikker på Romerike, Oslo og Asker og Bærum.

  • Einar Haakaas
  • Ragnhild Stenvaagnes

Tre familiemedlemmer av Lime-sjef Sajjad Hussain er pågrepet og siktet for menneskehandel, ifølge VG.

Også en er en fjerde mann pågrepet, og siktet for menneskehandel, melder VG. Dette skal ifølge avisen være en person som tidligere er dømt for underslag og bedrageri.

Dette kommer i tillegg til varetektsfengslingen av Lime-sjefen, som ble pågrepet først i april i år. Nå sitter han varetektsfengslet etter en ny pågripelse i august i år.

Over 150 polititjenestemenn deltok i aksjonen, sammen med ansatte fra Nav, Skatt Øst og Tollvesenet, ifølge NTB.

Mistenkt for ulovlig arbeidskraft

Aksjonen startet tirsdag morgen med flere pågripelser av mistenkte på deres boliger. Flere av Lime-kjedens butikker har lenge vært i søkelyset, mistenkt for bruk av ulovlig arbeidskraft.

Det er mistanke om at utenlandske statsborgere har blitt utsatt for tvangsarbeid i butikkene.

I formiddag sendte Romerike politidistrikt ut en pressemelding om en samordnet aksjon mot flere butikker i en dagligvarekjede påØstlandet.

De har også innkalt til en pressekonferanse klokken 15.00 tirsdag.

Inn i butikk på Tøyen

Ved 11-tiden tirsdag var politiet i full gang med razzia i Lime-butikken i Eiriks gate på Tøyen. Sivilkledde politifolk var inne i lokalene. På døren til butikken var det festet en lapp som fortalte at her var det midllertidig stengt.

Etterhvert kommer det politifolk ut på gaten mens de bærer på utstyr og beslag. Da politiet hadde arbeid på stedet en stund, ble en svart pressening lagt over inngangspartiet og vinduene på butikken.

Isak Scheel møtte stengte dører da han skulle innom Lime i Eiriks gate tirsdag.

— Det har jo gått rykter om Lime-butikkene lenge, så jeg er ikke så overrasket, sier kunde Isak Scheel (24) som ble møtt av stengte dører da han skulle innom tirsdag formiddag.Han bor i samme gården hvor Lime-butiikken holder til og stikker ofte innom om han trenger noen småting.

— Det er kjempehyggelige karer som jobber der, veldig fine folk, sier Scheel.

Også i Lime-butikken i Jens Bjelkes gate, hvor selskapet har sitt hovedkontor, hadde politiet razzia. En mann med hettegenser ble ført ut av butikken og kjørt vekk. Politiet bar ut flere esker med det som så ut til å være dokumenter.

Stor aksjon med flere etater

Romerike politidistrikt leder arbeidet og samarbeider med Kripos, Økokrim, Nav, Skatteetaten, Tollvesenet, UDI og Næringsetaten i Oslo.

Politiet stenger for innsyn ved Lime-butikken i Eiriks gate ved å henge opp en presenning.

En butikkeier i Lime-kjeden har i lengre tid vært under etterforskning. Sajjad Hussain (37), eier, daglig leder og styreleder i selskapet bak lavpriskjeden Lime minipris, ble pågrepet i april da han var på vei ut av landet. Da var han siktet for skatteunndragelser.I august ble siktelsen utvidet.

Siktet for grov menneskehandel

Butikkeieren er siktet for grov menneskehandel etter straffelovens pargaraf 224, hvor det heter at «Den som ved vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd utnytter en person til prostitusjon eller andre seksuelle formål (...) tvangsarbeid eller tvangstjenester, herunder tigging (...) krigstjeneste i fremmed land eller fjerning av vedkommendes organer(…) straffes for menneskehandel med fengsel inntil 5 år».

Strafferammen for grov menneskehandel er ti år i fengsel.

Sajjad Hussain ble vareteksfengslet for fire uker i august.

— Han kjenner ikke til aksjonen

Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til Aftenposten at hans klient ikke er kjent med dagens aksjon og pågripelser, ettersom han sitter varektetsfengslet i isolasjon.

— Han er siktet for at én person skal ha fått for lite lønn. Det er lite sammenheng mellom denne siktelsen og aksjonen i dag, derfor blir det spennende å høre bakgrunnen for aksjonen, sier Elden.

— Tror du dagens aksjon vil ha betydning for din klients sak?

— Åpenbart, ettersom dette er hans dagligvarekjede. Det som er uheldig, er at han er avskåret fra å kommentere saken. Han får ikke vite hva som har skjedd og han får ikke forsvart seg, sier Elden.

Flere saker i samme miljø

Også miljøet rundt disse butikkene, hvor flere tidligere var tilknyttet Joker-kjeden, har det vært dommer for bruk av ulovlig arbeidskraft.

I fjor var det en aksjon mot en Lime-butikk i Bærum. Fire personer ble tatt knyttet til ulovlig arbeid ved Lime-butikken på Eiksmarka.

Ble kastet ut av Joker-kjeden

Sajjad Hussain var tidligere kjøpmann i Joker-systemet, som var eid av Norgesgruppen. Han solgte sine butikker til venner og familie.

Hussains bror ble dømt til åtte måneders fengsel for å ha utnyttet utlendinger uten lovlig opphold i Norge. Det ble avdekket i en politiaksjon mot Joker-butikken på Fjerdingby i Rælingen.

Her fant politiet ansatte som bodde i kjelleren og ble lønnet med mat utgått på dato.

Lime-kjeden ble dannet for et par år siden etter at en gruppe kjøpmenn ble kastet ut av Joker-kjeden.

Les også:

Les også

  1. Dagligvaretopp fengslet og siktet for grov menneskehandel

  2. Fire siktet for ulovlig arbeid hos Lime-butikk i Bærum

  3. Kiwi vil saksøke Lime

Her bærer politimenn ut beslag fra Lime-butikken i Eiriks gate i Oslo.