Én av fire tør ikke varsle om kritikkverdige forhold på jobben

Frykt for å miste jobben er hovedgrunnen til at en fjerdedel av dem som oppdager kritikkverdige forhold på sin arbeidsplass, velger å ikke si ifra.

Blant dem som valgte å varsle oppgir 45 prosent at de ble utsatt for baksnakking, mens mange sier at de fikk karrièren skadet eller ødelagt. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Mange av dem som varsler, blir refset, baksnakket og presset til å slutte. Det er blant funnene i den årlige undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer.

– På enkelte arbeidsplasser innledes det nærmest automatisk oppsigelsesprosess mot ansatte som er kritiske, hevder forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne.

Les også

Securedrop - Aftenpostens nye tjeneste for varslere

3300 ble spurt

Det er Arbeidsforskningsinstituttet som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra organisasjonen Lederne.

Nesten 3300 ledere og mellomledere deltok i undersøkelsen, og over halvparten av dem har opplevd kritikkverdige forhold i sin virksomhet. Én av fire sier at de unnlot å varsle om disse forholdene.

Fikk karrièren skadet

Blant dem som valgte å varsle, oppgir 45 prosent at de ble utsatt for baksnakking, mens 26 prosent fikk refs av sin overordnende. 17 prosent sier at de fikk karrièren skadet eller ødelagt, mens 9 prosent følte seg tvunget ut av stillingen.

Les også

LuxLeaks: Varslere i Luxembourg får lavere straff

– Tøffere klima for varslere

Advokat Birthe Eriksen, som har doktorgrad ved Universitetet i Bergen om arbeidstageres rett til å varsle, mener at undersøkelsen bekrefter andre lignende studier de siste årene.

– Det er også min erfaring at det er blitt et tøffere klima for varslere de siste årene, sier Eriksen.