Kunsten å glemme - med god samvittighet

Har du for mye ansvar? Les jobbekspertenes råd.

jobbxp-2_doc6mgq1e9xgyd1ci6i02hh-8Fc32aYOlp.jpg
  • Morten P. Røvik

Aftenpostens jobbeksperter svarer på spørsmål om karrière, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til ekspertene!

Spørsmål: Jeg jobber som mellomleder i en stor bedrift. Min jobb er ansvarsfull og jeg føler at jeg aldri får fri fra den. Spesielt er det slitsomt med alle de uløste oppgavene som står i kø og som aldri tar slutt. Hva kan jeg gjøre?

Hilsen Bjørn

Jobbeksperten: Gjør et tankeeksperiment. Du er hjemme. Det er kveld. I morgen skal du ha med deg en stor eske på jobben. Det er svært viktig at du ikke glemmer den. Hva gjør du for å huske å ta den med? Mange vil svare: «Jeg setter den foran døren»», eller noe tilsvarende.

Kunsten å glemme

Morten P. Røvik, svarer på spørsmål om produktivitet

Hvorfor det? «Jo, så jeg ikke skal glemme den.» Og det er selvsagt sant. Men kun en del av sannheten. Du setter den også foran døren for å kunne glemme den. For hva hadde skjedd dersom du ikke hadde satt den foran døren? Da hadde du muligens ligget i sengen og stadig minnet deg selv på å huske den. Du hadde kanskje sovet dårligere.

Og kanskje hadde du til og med glemt den morgenen etter.

Å få ting gjort

Du setter altså esken foran døren for at du også skal kunne glemme den. Glemme den helt til du trenger å huske den. Ikke før. Ikke etter. Men akkurat når du trenger å huske den.

Dette er et av grunnprinsippene i Getting Things Done (GTD)-metodikken:

«Få påminnelser om dine forpliktelser når du trenger å få dem.»

Tøm hodet

Hvordan fungerer dette i praksis?

For at dette skal kunne fungere optimalt, er det viktig at du jevnlig tømmer hodet for forpliktelser og flytter dem ut til papir — eller til et program eller en app. Deretter må du sørge for å beholde oversikten over forpliktelsene. Se over disse jevnlig, men minst én gang skikkelig i uken. Om du ser over ofte nok, og holder hodet tomt, vil du stole på at alt er ivaretatt - og du kan slappe av. Slik jevnlig sjekk kalles ukentlig revisjon. Utfører du ukentlig revisjon jevnlig, vil du kunne ta deg fri fra forpliktelsene og glemme dem med god samvittighet – inntil du trenger å gjøre noe med dem.

Morten P. Røvik

Send spørsmål til jobbeksperten [morten.rovik@produktivnorge.no](mailto:morten.rovik@produktivnorge.no?subject=Spørsmål jobbeksperten:)

Sliter du med effektiviteten? Her får du flere gode råd: [ 6 eksperttips for smart multitasking](mailto:morten.rovik@produktivnorge.no?subject=Spørsmål jobbeksperten:)

Plikter etter nedbemanning

Spørsmål: Jeg var ansatt gjennom et bemanningsbyrå i en stilling før det kom oppsigelse på grunn av nedbemanning. Men etterpå ble jeg kjent med at de ansatte nye folk til samme stilling bare noen uker senere. Jeg har ikke mottatt noen skriftlig oppsigelse eller attest. Jeg har bedt om å få attest, men bemanningsbyrået somler veldig og mener at det ikke er noen sak. Jeg er ikke fagorganisert og har ingen anelse om hva slags rettigheter jeg har, hva jeg kan gjøre, eller hvem kan jeg snakke med for å få hjelp. Hva er dine tanker om dette?

Jobbeksperten: Et bemanningsbyrå er i all hovedsak underlagt de samme regler som andre arbeidsgivere. Dette gjelder også for krav til prosess og tilbudsplikt ved nedbemanning, fortrinnsrett til stillinger i ett år etter utløp av oppsigelsestiden og rett til sluttattest.

Henning M. Heitmann, er en av norges ledende arbeidsrettsadvokater

Skriftlig krav

Min anbefaling er at du fremsetter dine krav skriftlig til arbeidsgiveren. Dersom du mener fortrinnsretten er tilsidesatt, må du vise til din kompetanse og at du er kvalifisert for å gjøre jobben de har tilbudt en annen. Ta vare på kopi av dokumentasjonen. Dersom du ikke får videre arbeid kan du i hvert fall ha muligheter for å kreve erstatning for det du har tapt.

Advokat

Dersom du ikke har fått det du krever innen rimelig tid, og ikke har mottatt en skikkelig begrunnelse som holder mål, bør du kontakte advokat med kompetanse på arbeidsrett for videre bistand. Det er mange arbeidsgivere som tar krav mer på alvor når henvendelse kommer fra en advokat. Da vil det kunne forhandles frem en løsning eller reises rettssak om kravet ditt.

Spørsmålet om attest kan du ta opp med Arbeidstilsynet direkte. Det er gratis. Lykke til!

Advokat Henning M. Heitmann

Send spørsmål til jobbeksperten [henning.heitmann@steenstrup.no](mailto:henning.heitmann@steenstrup.no?subject=Spørsmål jobbeksperten:)

Les jobbekspertens råd til kvinnen som er mellom to jobber: