Økonomi

Norwegian-fly på bakken i New York, 276 venter

Et Dreamliner-fly fra Norwegian med 276 passasjerer sto mandag fortsatt på bakken i New York, flere timer etter at flyet skulle tatt av med kurs for Gardermoen.

afp000611971-UvlZcnT4Yp.jpg Foto: Signe Dons

 • Ulf Peter Hellstrøm

Da Aftenposten sjekket situasjonen for de 276 passasjerene på flight DY7002 ved 13.30-tiden mandag, opererte både Norwegians og Avinors hjemmesider med at flyet skulle lande på Gardermoen klokken 14.55, som var fire timer forsinket sammenlignet med den opprinnelige ruteplanen.

Flyet sto på dette tidspunkt imidlertid fortsatt på bakken i New York, slik at en planlagt landing på den andre siden av Atlanterhavet bare halvannen time senere fremsto som umulig.

Norwegian har hatt en rekke problemer med Dreamliner-flyene etter at de ble satt inn på de nye langdistanserutene til USA og Thailand. Les mer her.

Norwegian beklager

Norwegian beklager situasjonen overfor sine passasjerer på det sterkeste, ifølge pressetalsmann Daniel Kirchhoff.

— Men er det ikke et eksempel på feilinformasjon fra selskapets side når man utover dagen holder fast på å oppgi en ankomsttid som uansett ikke vil holde?

— Det er mulig at dette ikke er oppdatert på hjemmesiden, men dette skal jeg sjekke opp. Og vi skal endre tidspunkt for hjemreisen så snart som mulig, sier Kirchhoff.

Det er tekniske problemer med bremsesystemene som er årsaken til at Dreamlineren er blitt stående på den internasjonale John F. Kennedy-flyplassen i New York.

De berørte passasjerer får direkte beskjed omseneste status via sms, ifølge Kirchhoff.

Aftenposten ble tipset av en familiefar som ventet på ektefelle og barn før nyttårshelgen. Han fortalte at han fikk svevende svar fra Norwegian om hvor lang tid forsinkelsene kunne vare fordi nyttårshelgen skaper problemer på flere fronter.

Norwegian opplyste mandag ettermiddag at selskapet jobber på spreng med å skaffe hotell for passasjerene i New York hvor de kan oppholde seg inntil problemene er løst, ifølge Norwegian-talsmannen. Pressetalsmann Kirchhoff sier at selskapet står overfor utfordringer på hotellfronten med nyttårshelgen foran døren. New York er et reisemål av de sjeldne både for amerikanere og utlendinger som gjerne vil ha med seg den storstilte feiringen på Times Square på nyttårsaften.

Hviletid forsinker

Norwegians flybesetning i New York måtte gjennomføre en lovpålagt hviletid da det viste seg at flight DY 7002 måtte holde seg på bakken. Slikt kan forsinke bestrebelsene på å ta igjen det tapte.

- Hva slags virkninger får forsinkelsene i New York på andre Norwegian-ruter?

— Vi jobber på høytrykk med å få løst problemene i New York. Passasjerene får en mer detaljert orientering klokken 19 mandag, skandinavisk tid. Og før dette kan vi neppe gi mer konkrete informasjoner, sier Kirchhoff.

Flyet som mandag sto på bakken i New York, er den første Dreamlineren, Boeing 787, som Norwegian mottok tidligere i 2013. Det er identisk med flyet som søndag fikk problemer med varme- og klimastyringen fra Bangkok til Oslo. 270 passasjerer opplevde temperaturer opp til 32 grader på flyturen fra Asia til Gardermoen, ifølge VG.

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Norwegian-passasjerer strandet i California siden lørdag

 2. NORGE

  Flere hundre nordmenn rammet av Norwegian-kanselleringer

 3. NORGE

  Satt fast i flyet i ti timer – nå tilbyr Norwegian erstatning

 4. ØKONOMI

  Syden-reisende kan få seg en overraskelse

 5. NORGE

  Lange passkøer på Gardermoen - Avinor beklager lav bemanning

 6. VERDEN

  Sandfaste passasjerer flys hjem i dag