Økonomi

Galgenhumor og iskald økonomi preger Moskva

Galgenhumoren blomstrer i Moskva mens russerne forbereder seg på en iskald økonomisk vinter.

Demonstrasjoner mot Putin-regimet i Moskva denne uken mot myndighetenes helsereformer som kan bety at 10.000 leger mister jobben og 28 sykehus og klinikker legges ned.
 • Roar Østgårdsgjelten

Hva er likheten mellom president Vladimir Putin, oljeprisen og rubelen?

Alle blir 63 neste år.

Trosser de mektige i Kreml

Denne vitsen minner om russernes tross og galgenhumor da den kalde krigen mellom øst og vest var på det kaldeste, ifølge det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg.

— Vi blir fattigere, sparepengene våre forsvinner, prisene stiger. Men vi ser imidlertid også en annen virkning hos folk som ønsker å se at Putin gå på et nederlag, sier sosiologen Olga Kryshtanovskaya.

Hun studerer den russiske eliten ved vitenskapsakademiet i Moskva.

— Vitsene understreker bare at de er fast bestemt på å stå på helt til siste slutt, sier hun.

Pessimistiske utsikter for neste år

Putin blir 63 år 7. oktober neste år, oljeprisen sank helt ned til 67,53 dollar tidligere denne uken og rubelens verdi sank til 55 rubler for 1 dollar (jo større antall rubler som må til for å kjøpe en dollar, jo svakere er rubelen).

Russiske myndigheter la tirsdag frem nye og mer pessimistiske prognoser. Landet kan neste år oppleve økonomiske nedgangstider for første gang siden 2009.

Russerne har fortsatt finanskrisen i 1998 – «rubelkrisen» - friskt i minne. Da kollapset landets økonomi.

Renten ble satt opp til 150 prosent for å stanse kapitalflukten fra landet, rubelens verdi falt med to tredjedeler og landet sluttet å betale renter og avdrag på sin store statsgjeld. Bankene vaklet på randen av konkurs.

Folk tapte sparepengene sine

Russland fikk 22 milliarder dollar (154 mrd. kr) i kriselån fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken for å stabilisere økonomien.

Men folks sparepenger gikk tapt. Det sved.

Den årlige prisveksten nådde opp i 84 prosent. Flere store banker ble stengt.

Vestlige straffetiltak merkes

Ukrainakrisen og de vestlige økonomiske straffetiltakene tidligere i år sammen med oljeprisfallet i forrige uke, sendte rubelkursen ut i et nytt, bratt fall.

Den siste uken har rubelens verdi falt med 16 prosent. Kursfallet fortsatte onsdag da rubelen sank ytterligere 1,7 prosent mot dollar.

Den russiske valutaen er ved siden av ukrainske hryvna blant verdens valutaer som har falt mest i år.

Orkla har solgt seg helt ut

Vestlige selskaper med virksomheter i Russland rammes av usikkerheten om landets økonomi.

Flere utenlandske selskaper trekker seg ut av landet.

I forrige uke varslet Orkla at selskapet har inngått avtale om å selge Orkla Brands Russia til det russiske sjokoladekonsernet Slavyanka.

Orkla har drevet med produksjon av sjokolade og kjeks i landet siden oppkjøpet av to russiske selskaper i 2005 og 2006.

Tapere på vestlige børser

Vestlige selskaper med store investeringer i Russland har de siste dagene vært blant de største taperne på vestlige børser.

Aksjekursen i den tyske dagligvarekjeden Metro falt 5,8 prosent og aksjene i sportsutstyrsprodusenten Adidas med 2,7 prosent, melder nyhetsbyrået Reuters.

Vladimir Putin (t.v.) var denne uken i NATO-landet Tyrkia og hadde samtaler med president Tayyip Erdogan. Putin varslet at russerne legger bygging av gassrørledning til bl.a. Bulgaria, Ungarn og Romania på is.

Ifølge myndighetenes reviderte prognoser for økonomien neste år, kommer samlet produksjon (bruttonasjonalproduktet) til å falle med 0,8 prosent mot tidligere anslått en vekst på 1,2 prosent.Prognosen for oljeprisen neste år ble samtidig senket fra 100 til 80 dollar fatet, ifølge viseøkonomiminister Aleksej Vedev.

Olje og gass er Russlands viktigste eksportvarer og viktigste inntektskilder.

Oljeprisfallet er en «trussel»

Oljeprisen har falt 18 prosent på én måned. Ett fat nordsjøolje ble onsdag handlet for rundt 70 dollar fatet på oljebørsen i London.

For verdensøkonomien er fallet i oljeprisen en fordel fordi det kan skape grunnlag for større vekst, ifølge IMF-sjefen Christine Lagarde.

Men prisfallet utgjør en risiko for store energiproduserende land som Russland, Norge og Mexico, påpekte hun.

For Russland er prisfallet en «betydelig trussel» som kommer i tillegg til den skjøre og sårbare økonomien i landet. Dette vet russerne, sa Lagarde.

 1. Les også

  Ras for russiske rubler

 2. Les også

  Putin legger omstridt oljeledning på is

 3. Les også

  Fallende oljepris og vestlige sanksjoner kan undergrave støtten til Putin

 4. Les også

  Russland: Økte renter kan ikke stanset fallet i rubelkursen