Handler mat på kort - får gratis flyreiser

Oslo-kvinnen Elisabeth Graff er nøye med å bruke riktig kort når hun gjør dine daglige innkjøp på super’n. Slik kan hun reise så å si gratis rundt om i verden - på businessklasse.

Oslo-kvinnen Elisabeth Graff samler bonuspoeng i bøtter og spann - ikke gjennom å fly, men å bruke bestemte kredittkort når hun gjør sine innkjøp. Forbrukerrådet advarer mot praksisen.

Graff bruker aldri bankkortet når hun gjør sine daglige matinnkjøp eller annen handel.

— Jeg har lagt det vekk, rett og slett. I stedet bruker jeg kredittkort som er knyttet opp mot min SAS ‘ Euro Bonus-konto. Poengene jeg får bruker jeg til å betale feriereiser for meg og min familie. Å fly på vanlig betalt billett gjør jeg svært sjelden, sier Graff.

Sterk økning i bonuskunder

Hun er langt ifra alene om praksisen og bruken av slike bonuskort vokser raskt. SAS opplyser at selskapet totalt har 3,7 millioner Eurobonus-medlemmer, og at de fikk 500.000 nye kunder i 2014.

— Vi ser en stadig økning i bruken av slike kort til alle slags kjøp, blant annet med det formål å kunne opptjene EuroBonuspoeng, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Bank Norwegian, flyselskapets egen bank, har 200.000 kredittkortkunder i Norge.

De opplyser at kredittkortporteføljen har vokst med ca. 40.000 kort i året siden oppstarten i 2010.

Skyhøy rente hvis du betaler for sent

Hver gang Graff belaster kortet, premieres hun med bonuspoeng. Graff har skaffet seg SAS’ Diners Club og Mastercard, bruken av disse gir automatisk også bonuspoeng hos SAS. Hennes mann reiser en del i jobben, og sper på med ytterligere poeng.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

For ikke lenge siden betalte hun en businessklasse-billett til sin datter til New York med poeng og måtte ut med 325 kroner i skatter og avgifter. Kjøper du den for penger hos SAS koster den minst 20.000 kroner.— Alle kjøp skjer konsekvent med ett av disse kortene. Jeg bruker de til innkjøp av dagligvarer, restaurantbesøk, klær, møbler, reiser – alt. Men du må ha stålkontroll på økonomien for å samle bonuspoeng slik jeg gjør og alltid betale kortregningen fullt ut. Dessuten må du fastholde ditt handlemønster, og ikke falle for fristelsen til å handle mer bare for å få flere bonuspoeng, sier Graff.

For det som høres ut som en forlokkende avtale, har en klar bakside: betaler du ikke lånet tilbake i tide, koster det deg dyrt. Hos Norwegian løper en effektiv rente på 23 prosent. SAS opererer med effektiv rente på opptil 28 prosent.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB sier slike kredittkort kan ha fordeler som forsikring, men påpeker at kundene må følge nøye med og betale innen fristen.

— Hvis man kjører dobbeltløp og bruker både kredittkort og penger på konto har man plutselig brukt penger man ikke har, sier hun.

Forbrukermyndighetene advarer

Også Forbrukerrådet maner til forsiktighet ved bruk av denne typen kredittkort. De mener at den som vil spare bonuspoeng ved å bruke kredittkort lett kan pådra seg lån i samme slengen.

Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

— Den som skal bruke bonustilbudene bør ha god kontroll på privatøkonomien. Det er lett å pådra seg økt gjeld, så den som satser på denne måten å opparbeide bonuspoeng på bør sørge for at kredittkortregningen blir betalt i sin helhet hver gang. Rentene for lån er meget høye, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen.Han vil generelt ikke anbefale at folk handler matvarer på kreditt, og sier at det er grunn til å advare mot den høye gjeldsgraden som norske husholdninger etter hvert har opparbeidet seg.

— Dessuten er det dyrere for brukerstedene å akseptere kredittkort i forhold til et debetkort med Bank Accept. Noen må betale disse merutgiftene som de næringsdrivende påføres. Det blir forbrukeren som får den regningen, sier han.