Økonomi

Flykaos truer fra i morgen, fredag kan flytrafikken stanse

Fra i morgen tidlig kan norske SAS-piloter være i streik, det betyr omfattende innstillinger. Fra fredag morgen kan i tillegg også vekterne på flyplassene være i streik. Da stanser norsk luftfart nesten helt opp.

Fra i morgen kan 450 norske SAS-piloter være i streik. Johan Nilsson

 • Knut-erik Mikalsen

I går og i dag har de norske pilotene i Norsk Cockpitforbund og SAS Norge Pilotforening (SNF) vært i megling hos Riksmekleren.

Fristen for megling er midnatt, natt til torsdag. Om partene - de to pilotforeningene og NHO Luftfart - ikke kommer til enighet før fristen, kan det bryte ut en omfattende flystreik torsdag morgen.

 • LES OGSÅ: Er dette verdens 10 vakreste fly?

435 piloter

Da kan 435 norske SAS-piloter være tatt ut i konflikt, noe som umiddelbart vil lamme store deler av den norske trafikken med selskapet.

– Ingen tvil om at konsekvensene blir store, men vi satser på å bli enige slik at det ikke blir konflikt. Fok må følge med i mediene om situasjonen og følge med på våre hjemmesider, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Han sier at SAS vil sette sitt konfliktapparat vis a vis passasjerene i gang dersom det skulle bli en pilotstreik.

Også en annen konflikt

Langdistanseruten til New York og flyvinger til og fra Norge som utføres av danske og svenske piloter vil gå som normalt. Det vil også de norske rutene som bemannes av piloter som ikke er konflikt.

Konflikten i SAS vil kun omfatte de norske ansatte, og dreier seg bl.a. om lønn, men også uavklarte deler av selkapets kollektivavtale er en del av komplekset som det nå megles om. Bl.a. vil SAS bruke pilotenes arbedskraft mer enn i dag i toppsesongene, ikke minst om somrene.

SAS-streiken kan imidlertid bli som et pust i sivet i forhold til situasjonen som vil oppstå dersom det blir streik i oppgjøret mellom Parat og NHO Service fra fredag morgen. En konflikten kan inntreffe fra fredag morgen, og vil omfatte ansatte fra Nokas Aviation.

Sikkerhetskontrollen rammes

Disse har sentrale roller både i sikkerhetskontroll, bagasjeanlegg og øvrige innpasseringspunkter ved Oslo Lufthavn og andre norske flyplasser. Meglingen i dette oppgjøret starter kl. 13 torsdag og har frist til midnatt.

Parat har varslet at det er 560 vektere som vil bli tatt ut i første omgang. 170 jobber i sikkerhetskontrollen.
En så stor kapasitetsreduksjon vil by på store sikkerhetsmessige utfordringer, og Avinor velger derfor å stenge lufthavnen dersom det blir streik.

Lederen for kommunikasjonsavdelingen i Parat, Trygve Bergsland, vil foreløpig ikke kommentere situasjonen men sier at Parat skal komme med mer informasjon om dette oppgjøret senere.

Fredag 10. juni er det ventet svært høy trafikk. Totalt er det 42.200 passasjerer som skal sikkerhetskontrollers, og dette tallet er blant det høyeste noensinne på Oslo lufthavn.

Passasjerer som ankommer Oslo lufthavn og har Oslo som endedestinasjon vil i første omgang ikke bli berørt dersom det blir streik.

Full stopp på OSL ganske fort vil føre til omfattende problemer med å avvikle trafikken på resten av landets flyplasser.

LES OGSÅ: Slik skal Flytoget lokke til seg flere reisende

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Luftfart
 2. Scandinavian Airlines (SAS)

Relevante artikler

 1. NORGE

  SAS-pilotene mekler på overtid

 2. NORGE

  Det blir ingen streik i SAS

 3. ØKONOMI

  Vekterstreik kan ramme Gardermoen fredag morgen

 4. NORGE

  Oslo Lufthavn kan bli stengt fredag. Skjer det, blir det kaos i resten av landet også.

 5. NORGE

  Streikefare ved en rekke flyplasser neste uke

 6. NORGE

  DN: Forbundsleder i Flygerforbundet tror på snarlig løsning