Aner ikke prisen på verdens største diamanter

Det britiske diamantselskapet Gem Diamonds prøver nye metoder for å finne ut hvor mye de kan få betalt for verdens største diamanter.

Store rådiamanter blir vanligvis kuttet opp og slipt til mindre smykkestener.

Dette er diamanter som har et svært begrenset marked: Bare de aller rikeste milliardærene i verden kjøper og selger slike edelstener.

I et så begrenset marked har det vist seg vanskelig å fastslå verdien av slike stener.

Tidligere i år gravde gruvearbeidere i Sør-Afrika frem en rådiamant på størrelse med en golfball. Den er på 357 karat (71,4 gram) og er én av de største diamantene som er funnet. Den ble solgt for 19,3 millioner dollar (170 mill. kr) på en auksjon i Antwerpen i september.

Spesialist på store diamanter

Dette er den andre rådiamanten på over 300 karat som er gravd frem i Letšeng-gruven i Lesotho i det sørlige Afrika.

Det britiske diamantselskapet Gem Diamonds Ltd. overtok gruven i 2006. Selskapet har spesialisert seg på å utvinne og selge de aller største diamantene.

Selskapet har det siste tiåret gravd frem fire av 20 største hvite rådiamantene som noen gang er funnet.

Selskapet står overfor et uløst problem: Hvordan fastsettes verdien på slike store edelstener som har et svært begrenset kjøpermarked.

Verdens nest største diamant

Et annet diamantselskap, canadiske Lucara Diamond Corp., fant i november i år den nest største diamanten som er oppdaget. Men selskapet har ennå ikke satt noen prislapp på den 1111 karat store rådiamanten på størrelse med en tennisball.

Les også:

Les også

Nyttårsbonus: Bil, treroms eller diamanter?

Analytikere har antydet en pris på 60 millioner dollar (ca. 525 mill. kr) for stenen.

Rådiamanten fra Karowe-gruven på 1111 karat er den nest største diamanten som er funnet etter den såkalte Cullinan-rådiamanten på 3106 karat som ble funnet i Sør-Afrika i 1905. Den regnes som verdens størst diamant, men er ikke bevart hel.

Dette er verdens 18. største diamant, funnet i Letšeng-gruven i Lesotho i 2007 og utstilt i Antwerpen samme år.

Stenen ble delt opp og slipt til flere mindre edelstener, blant annet noen som er satt inn i de britiske kronjuvelene.Over halvparten av de største diamantene i verden er funnet de to siste årene siden Lucara åpnet Karowe-gruven i Botswana i det sørlige Afrika i 2012.

Kopierer meglernes praksis

Gem Diamonds tar nå uvanlige metoder i bruk for å få fastsatt en mer nøyaktig pris på de største diamantene, skriver det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg.

Selskapet prøver å kopiere i mindre skala hva mellommenn i diamanthandelen normalt har gjort gjennom alle tider:

De kutter, sliper og selger noen diamanterfor å teste markedet for å få forståelse for hva kjøperne er villige til å betale.

Av de flere hundre millioner diamanter som er gravd frem det siste tiåret, ble det bare et dusin stener som er større enn 250 karat, ifølge en oversikt Bloomberg har laget på grunnlag av informasjon fra selskapene.

Motstår prisfallet på diamanter

Kroningskronen er en del av de britiske kronjuvelene som er innsattt med diamanter fra verdens største rådiamant som ble funnet i Sør-Afrika i 1905.

Slike store diamanter er så sjeldne at gruvefolk ikke alltid er sikre på at de får den beste prisen når de selger dem.Ettersom det bare er de aller rikeste som har råd til disse stenene, har verdien på dem holdt seg oppe selv om prisene på andre edelstener har falt i de siste.

Prisen på rådiamanter har falt med 18 prosent i år til det laveste nivå 2010, ifølge tall fra det britiske WWW International Diamond Consultants.

Det globale markedet for diamanter på totalt 80 milliarder dollar (700 mrd. kr) preges av store variasjoner i stenenes størrelse, kvalitet og pris.

Gruveselskapene foretrekker å selge rådiamanter uten videre til diamantfirmaer uten noen bearbeidelse fordi dette er enklere å få å gjennomført handelen raskt.

— Før Gem Diamonds kom inn i bransjen hadde ikke verden hørt om disse store stenene. Gem har banet vei for oss til å lage et marked for disse store stenene, sier Lucara-sjefen William Lamb.

Les også

Diamanter er New Yorks største eksportnæring

Analytiker ser vekst i diamanthandelen

De største gruveselskapene i bransjen – De Beers, Alrosa PJSC og Rio Tinto Group – tilbyr gjerne de største rådiamentene de finner til gode kunder og selger dem ofte med rabatt, ifølge Bloomberg.

Totalt ble det utvunnet 125 millioner karat i 2014, ifølge tall fra den FN-støttede Kimberley-prosessen som er opprettet for å stanse handel med diamantersom stammer fra land i borgerkrig, såkalte «bloddiamanter».

Diamantanalytikeren Paul Zimnisky har anslått en global vekst i utvinningen av rådiamanter i år med 3,4 prosent til 135,5 millioner karat med en anslått verdi av 14 milliarder dollar (125 mrd. kr).

Zimnisky har anslått gjennomsnittsprisen for en slipt diamant til 103 dollar pr. karat (905 kr pr. karat eller 181 kr pr. gram).

Handelen med rådiamanter foregår ikke i et bestemt råvaremarked eller på en bestemt børs. Derfor er slike mineraler ikke like lett omsettelige som andre råvarer.