Økonomi

Hvordan si opp jobben?

Finnes det regler for hva og hvordan man gjør, når man vil si opp på jobben?

Gleder seg til ny jobb - gruer seg til å si opp den gamle. Hvordan forholder man seg til en god arbeidsgiver man er i ferd med å forlate?

Aftenpostens jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til ekspertene!

Spørsmål: Jeg er så heldig å ha fått tilbud om ny jobb. Jeg har hatt det fint hos min nåværende arbeidsgiver og jeg kvier meg litt for å levere oppsigelsen. Er det noe spesielt jeg bør tenke på? Finnes det noen regler for hvordan man sier opp sin stilling?

Guri Larsen

Jobbeksperten: Gratulerer med ny jobb! Så snart du har mottatt, signert og akseptert det skriftlige jobbtilbudet du har fått, må du forberede deg på å si opp din nåværende stilling. Det finnes gode og dårlige måter å si opp på. Mitt råd til deg er å være rolig, tydelig og bestemt. Ha kontroll over følelsene dine og gjør det som er riktig for deg. Oppsigelsesmøtet

Du skal ikke ha dårlig samvittighet for å si opp. Husk på hvorfor du bestemte deg for å vurdere alternative muligheter. Du sier at du har hatt det fint hos din nåværende arbeidsgiver og det er sannsynlig at din nåværende arbeidsgiver vil bli både skuffet og overrasket over å miste en verdifull medarbeider. Du bør være forberedt på at din leder vil prøve å endre meningen din.

Oppsigelsesbrevet

Oppsigelse skal leveres skriftlig i tillegg til muntlig. En skriftlig oppsigelse er en mulighet for å si hva du har å si på en kontrollert måte. Det er viktig å ta vare på relasjonene og sikre at du forlater organisasjonen med positivt fortegn. Oppsigelsesbrevet bør inneholde personalia, dato, hvem det er adressert til, når oppsigelsen gjelder fra og hvilken dato du ser for deg som siste arbeidsdag. Dette er en gylden anledning til å takke din arbeidsgiver for muligheter du har fått. Du vet aldri når du vil treffe dine tidligere ledere igjen.

Oppsigelsesdagen

Avtal et møte med din leder så snart du har bestemt deg for å slutte. Dette møtet skal du ikke utsette. Nervene blir ikke bedre av å vente. Ikke legg oppsigelsesbrevet på skrivebordet til din leder og gå. Brevet skal enten være innledningen til et møt, eller aller helst en bekreftelse som du leverer etter møtet for å understreke det dere har snakket om. Forbered deg slik at du er klar og tydelig når du forklarer hvorfor du sier opp. Husk at din nye arbeidsgiver venter på deg og gleder seg til du skal begynne – du vil være lettet når dette møtet er over.

Til slutt: Tenk på at selv om det å levere sin oppsigelse ikke er en hyggelig handling, vil følelsen av lettelse og spenning når det er gjennomført være verdt det. Du kan nå begynne å glede deg til nye utfordringer.

Guri Larsen

Hvor lenge må jeg vente på svar?

Helene Tronstad Moe

Spørsmål: Jeg søkte på en jobb på fredag og det var også søknadsfristen. Lurer på hvor lang tid det kan ta før jeg eventuelt blir kalt inn til intervju? Hvor lang tid tar det vanligvis før man hører noe? Når kan jeg ellers ringe til arbeidsgiver? Etter to uker? Jobbeksperten: Det kan variere mye hvor lang tid det tar fra søknadsfristen går ut til man eventuelt blir invitert til jobbintervju. Vanligvis vil det imidlertid ikke ta mer enn 7-10 dager før du blir kontaktet for et intervju. Du kan selvfølgelig ta kontakt med personen(e) som står oppført i stillingsannonsen når du måtte føle for det. Det kan imidlertid være hensiktsmessig om du tenker grundig igjennom hva du ønsker å spørre kontaktpersonene om før du ringer. Det kan potensielt oppleves som negativt dersom jobbsøkere ringer og stiller spørsmål som allerede er besvart i stillingsannonsen, eller om man ikke klarer å formulere noen klare spørsmål i telefonsamtalen.

Jeg ønsker deg lykke til.

Helene Tronstad Moe

Mange fripoliser

Alexandra Plahte

Spørsmål: Jeg har jobbet mange steder. Aner ikke hva jeg har i pensjonsrettigheter og lurer på hvor jeg skal henvende meg for å få oversikt over hva jeg har. Trenger råd

Jobbeksperten: Pensjon opparbeidet gjennom tidligere arbeidsforhold i privat sektor kalles fripoliser, men rettigheter opparbeidet gjennom offentlig tjenestepensjon kalles oppsatt rett. Jeg anbefaler at du logger deg inn på det som heter www.norskpensjon.no Dette er en portal der de aller fleste pensjonsleverandørene er registrert – dvs der finner du en oversikt over de aller fleste pensjonsrettighetene du har opparbeidet deg gjennom tidligere arbeidsforhold.

Alexandra Plahte

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!

Les også:

Les også

  1. Hva gjør du når sjefen snakker om sykdommen din til andre?

  2. Hvordan bli mer motivert i jobben?

  3. Du trodde det var best å sitte passivt og vente på svar når jobbsøknaden var sendt?