Økonomi

«Alle» vil bo i telt i sommer

Stadig flere velger å legge ferien til Norge – med overnatting i telt. – Du er tett på naturen og kjenner vinden i teltduken, sier Espen Thorsrud.

Syver (9) og Johannes (12) er på telttur i fjellet for første gang. Pappa Espen Thorsrud tror natur stadig blir viktigere for folk, og synes det er viktig å lære barna å bo i telt. Foto: Espen Thorsrud / Privat

  • Ellen Balke Hveem

– Jeg synes det er et poeng å lære å bo i telt. Du blir alene på en måte det er vanskelig å være andre steder. Det synes jeg er moro, sier Espen Thorsrud.

Han valgte telttur i Rondane som årets ferie. Med seg hadde han sønnene Syver (9) og Johannes (12). Det var første gang guttene har sovet i telt på fjellet og måttet bære sin egen oppakning.

– For veldig mange er ferie blitt å reise med charter til et all inclusive-hotell og ikke gjøre noen ting. Men når man går i fjellet, må man gjøre alt selv. Man tar konsekvensene av å pakke for tungt, eller man opplever gleden av å ha pakket riktig, smiler Espen.

  • Lurer du på hvor du skal reise?I fjor laget vi en oversikt over sommerens åtte beste fjellturer

Turen varte i to døgn, og gikk over 23 kilometer på både oppmerkede stier og etter kart og kompass. Kilometerne ble ikke smertefrie, og turfølget ble overrumplet av både regn og torden. I tillegg lekket rødspriten ut i middagsmaten, så det ble brødskiver til middag. Det satte ingen demper på stemningen.

– Jeg er virkelig imponert over guttene. De klaget ikke en eneste gang, og var i godt humør hele turen, forteller den stolte pappaen.

Johannes og Syver måtte bære sin egen oppakning på fjellet. De ble overrumplet av både regn og torden Foto: Espen Thorsrud / Privat

Brukttelt gjør et byks

Så langt i sommer har 181.929 nordmenn søkt på ordet «telt» på torget på Finn.no. Med det er telt det sjette mest søkte ordet denne sommeren, og gjør et betydelig byks sammenlignet med tidligere år. I 2015 havnet telt på 15. plass i sommermånedene.

Ifølge en brukerundersøkelse utført av finn.no, har en av tre nordmenn tenkt å feriere i Norge i sommer. I den samme undersøkelsen svarte 20 prosent at norgesferien tilbringes i telt, campingvogn eller bobil.

Her kan du se en oversikt over de mest populære søkeordene på torget så langt i sommer:

Også bilsøk på finn.no viser at nordmenn planlegger å holde seg til campinglivet i sommer. Campingvogn er det desidert mest populære søket i sommermånedene, etterfulgt av hengerfeste:

Mot lettere utstyr

Hos XXL selger også nye telt godt, og de merker at nordmenn er turinteresserte, ifølge pressetalsmann Tolle Grøterud.

– Telt øker hos oss. Vi selger bredt av alle typer telt, men det er særlig en dragning mot 3-4-mannstelt og lettere varianter. Det er tydelig at mange vil ha et telt de kan ha i sekken og gå med, heller enn å telte rett ved bilen, sier han.

Fulle ferskingkurs

Den Norske Turistforeningen (DNT) merker at mange vil lære mer om friluftsliv, og har stor pågang på nybegynnerkurs.

– Ferskingkursene våre blir fulle kjempefort! På kursene lærer man grunnleggende friluftsferdigheter som å sette opp telt, lage mat utendørs og å lese kart, sier kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i DNT.

Også medlemstallene vitner om større friluftsinteresse, og de unge er spesielt ivrige. Antallet barne- og ungdomsmedlemskap i DNT har økt med 20 prosent så langt i år, sammenlignet med i fjor. Den totale medlemsveksten er 6,5 prosent.

Turistforeningen har fått 6,5 prosent nye medlemmer totalt så langt i år. Foto: Solveig Vikene

Nordmenn er ikke alene om å ønske seg en aktiv ferie, dette er også en trend på verdensbasis. Aktive ferier er blant verdens raskest voksende turistsegment, ifølge Verdens Handelsorganisasjons (WTO) rapport Global Report on Adventure Tourism fra 2014.

Rapporten fant at det var en 195 prosent økning i aktiv turisme på bare to år, og at industrien til sammen var verdt 260 milliarder dollar i 2013.

Stadig flere barn får medlemskap i turistforeningen, og fjellet er et yndet reisemål for mange. Her er Syver (9) foran teltet i Rondane. Foto: Espen Thorsrud / Privat

Mersmak i fjellet

Espen Thorsrud synes ikke at teltlivet i Rondane er ukomfortabelt.

– Det er enklere enn folk tror, også er turutstyret så bra nå, så det går fint å sove på bakken. Det tar heller ikke lang tid å komme seg av gårde. Et par timer på å pakke sekken, også er det bare å kjøpe mat og reise, sier han.

Turen til Rondane ga mersmak for Thorsrud-guttene, og både Syver og Johannes er gira på telttur i fjellet igjen.

– Neste gang blir vi to netter! slår pappa Espen fast.

LES MER OM TELT OG FRILUFT:

Slik bor hun helt gratis - fem kilometer fra Oslo sentrumÅ, jeg vet en seter (og mye, mye mer!)Denne turtrenden tar av for nordmenn

Les mer om

  1. Turistforeningen