Økonomi

Økt radioaktivitet i Nord-Europa

Myndighetene i Norden har oppdaget en svak økning i ufarlig radioaktivitet i Nord-Europa. Nederlandske myndigheter peker på et kjernekraftverk i Russland.

 • NTB

De to atomkraftverkene nordvest i Russland har imidlertid ikke meldt om noen problemer, sier en talsperson for den statlige operatøren Rosenergoatom til Tass.

Både Leningrad-verket ved St. Petersburg og Kola-anlegget i nærheten av Murmansk «opererer normalt, med strålingsnivåer innenfor normen, skriver det russiske nyhetsbyrået.

Finske, norske og svenske direktorater for strålevern og atomsikkerhet sier at de denne uka har målt små mengder radioaktive isotoper som er harmløse både for mennesker og miljø, i deler av Finland, det sørlige Skandinavia og i Arktis.

Stasjoner i Finnmark

– I Norge har vi målt radioaktiv jod på to stasjoner i Finnmark mellom 2. og 8. juni, sier beredskapssjef Astrid Liland i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) til NTB.

DSA fikk rapporter fra søstermyndigheter i Sverige, Finland og Estland med målinger av andre radioaktive stoffer uka etter.

– De typene stoffer vi finner, tyder på at det kan ha noe med kjernekraftvirksomhet å gjøre, sier Liland og legger til at de foreløpig ikke har kunnet fastslå hvor det kommer fra.

Hun understreker at det er snakk om veldig lave verdier helt uten fare for helse eller miljø.

– Hvis det hadde vært en alvorlig ulykke hadde vi målt mye, mye større konsentrasjoner enn det vi gjør nå. Så vi tror heller det kan ha vært uregelmessigheter et sted, sier Liland.

Fra Vest-Russland

Nederlands nasjonale institutt for folkehelse og miljø har analysert dataene fra de nordiske landene. Beregningene viser at de radioaktive isotopene kommer fra vestrussisk retning.

– Disse beregningene viser at radionuklidene (radioaktive isotoper) kommer fra vestrussisk retning, opplyste instituttet fredag.

– Radionuklidene er kunstige, det betyr at de er menneskeskapt. Sammensetningen av nuklidene kan tyde på skade på et brenselselement i et atomkraftverk, fortsetter det nederlandske instituttet.

Nederlenderne tilføyer at det begrensede antallet målinger ikke gjør det mulig å identifisere nøyaktig hvor kilden er.

Deler data

– Men myndighetene i Europa deler disse rådataene med hverandre, og jo flere resultater som nå kommer, jo bedre prognoser kan man gjøre i etterkant for å se hvor dette kommer ifra, opplyser Liland.

– Både Norge, Finland og andre land har forsøkt å bruke disse resultatene til å kjøre meteorologiske modeller for å se hvor dette kommer ifra. Men problemet her har vært at det har vært veldig skiftende vær i løpet av den uken da målingene har blitt gjort. Og da er det vanskelig å si med sikkerhet hvor det kommer ifra, sier hun.

– Det tyder bare på at dette utslippet kommer fra en reaktor i drift eller et brensel som har brent lenge i en kjernekraftreaktor, sier Liland.

Ifølge Rosenergoatoms talsmann har strålingsnivåene rundt begge de to atomkraftverkene «vært uendret i juni».

 1. Les også

  Voldsomme skogbranner nær Tsjernobyl. Ingen fare for Norge, ifølge strålevernet.

 2. Les også

  Den kalles et «flytende Tsjernobyl». I Russland representerer det flytende atomkraftverket noe helt annet.

 3. Les også

  Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret

Les mer om

 1. Stråling
 2. Russland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dette vet vi om dramaet rundt den kritisk syke russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj

 2. NYHETSANALYSE

  Merkel har fått nok av Putin. Nå kan det virkelig svi for russerne.

 3. VERDEN

  De reddet landet for 75 år siden. Nå vil Zinajda (98) og Viktor (91) vise vei ut av koronakrisen.

 4. FOTBALL

  Forskerne undersøkte smitterisikoen i fotballkamper. Svaret overrasket.

 5. KRONIKK

  Putins historiefortolkning av andre verdenskrig har en slagside

 6. VERDEN

  Den russiske koronavaksinen splitter verden. Over halvparten av russere vil ikke ta den.