Økonomi

Stein Erik Hagens familie krymper formuesskatten ved å sende formuen til Sveits

Som bosatt i Sveits får Stein Erik Hagens datter lavere formuesskatt enn i Norge. Familien sparer store beløp ved å flytte formuen.

Stein Erik Hagen på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum.
  • NTB

Rettelse: I den opprinnelige NTB-meldingen Aftenposten publiserte stod det at Stein Erik Hagens familie «unngår» formuesskatt ved å «overføre utbytte» til Sveits.

Tittelen og ingressen er rettet. Hagens datter er bosatt i Sveits og er skattepliktig for sin formue etter sveitsiske regler for formuesskatt

Med henvisning til Dagens Næringsliv står det også at Hagen og familien i flere år har «redusert formuesskatten i Norge ved å overføre penger mellom egne selskaper». Korrekt gjengivelse av Dagens Næringslivs omtale er at formuesskatten er redusert ved at Hagens datter, som eier store deler av familieformuen, har bosatt seg i Sveits.

Ifølge Dagens Næringsliv har Hagen og familien i flere år redusert formuesskatten i Norge ved å overføre penger mellom egne selskaper, noe de allerede i 2017 hadde spart 2,2 milliarder kroner på.

Nå skriver avisen at familien siden 2014 har overført utbytte på 1,2 milliarder kroner, fra deres hovedselskap Canica via deres selskap Tvist 3 til holdingselskapet til datteren, Caroline Hagen Kjos, i Sveits.

Canica Holding AG i Sveits eier 100 prosent av aksjene i Tvist 3.

– Det er helt normalt at selskaper betaler utbytter, og dette handler om å utøve profesjonell forvaltning av eierskapet. På vegne av Canica Holding AG kan jeg opplyse om at disse midlene investeres i både norske og utenlandske selskaper, sier Nils Selte, daglig leder i Canica, i en epost.

Hadde beløpet blitt utbetalt i utbytte til en privatperson i Norge, ville det ifølge DN gitt en skatteregning på over 400 millioner kroner.

Les mer om

  1. Canica
  2. Stein Erik Hagen