Økonomi

Én av tre ingeniører frykter å miste jobben

Ingeniører på Vestlandet er mest påvirket av nedgangstidene i oljebransjen. I Rogaland frykter 30 prosent at de kan miste jobben.

Rundt 15.000 jobber har forsvunnet fra petroleumsindustrien på kort tid. Foto: Marit Hommedal

 • Erlend Skarsaune

Oljenedturen har for alvor begynt å sette spor hos ansatte som ikke for lenge siden kunne velge og vrake i jobber – ingeniørene.

Norsk ingeniør— og teknologorganisasjon (Nito) har spurt medlemmene sine om de fryktet å miste jobben. Svarene viser at oljetunge Vestlandet skiller seg negativt ut – og at stadig flere ingeniører tror at jobbene deres kan gå med i dragsuget.

Flest bekymret i Rogaland

I april svarte 21 prosent av Nitos medlemmer på landsbasis at de frykter å miste jobben, mot 18,9 prosent i januar.

På Vestlandet (Sør-Rogaland, Nord-Rogaland/Sunnhordland, Hordaland, og Sogn og Fjordane) har ja-tallet steget fra 25,7 til 29 prosent. I Rogaland svarer nå 32,3 prosent ja, mot 30,4 i januar.

— Særlig Rogaland skiller seg ut med over 30 prosent, noe som jo henger sammen med at svært mange i dette fylket jobber i olje- og gassbransjen. Når du ser kolleger rundt deg bli sagt opp og bedriften din mister oppdrag, er det forståelig at noen blir urolige for sin egen jobb, sier president Trond Markussen i Nito til Stavanger Aftenblad.

Les også

-Frykter at dette bare er starten på en ledighetsbølge

15.000 jobber borte

Nå er Nito-presidenten bekymret for at nedbemanningen går for raskt. Forventningen er at antallet arbeidsledige i oljebransjen vil stige, og fagforbundet mener at det er fare for at verdifull kompetanse forsvinner på veien.

For Nito mener at nedturen i oljebransjen er midlertidig, og at ingeniørkompetansen derfor må tas vare på.

— 15.000 jobber i petroleumsindustrien har forsvunnet på kort tid, flere selskaper har varslet ytterligere oppsigelser, og det ventes at ledigheten vil øke. Kombinert med at søkningen til oljerelaterte studier har gått ned, mener vi det er grunn til å være bekymret. Samtidig er det ingen tvil om at landet fortsatt har behov for ingeniører, selv om det innenfor petroleumsindustrien nå er en del utfordringer, sier Markussen.

- Regjeringen må ta grep

Nå mener Nito at regjeringen må ta utradisjonelle midler i bruk for å hindre at viktig spisskompetanse innen olje og gass går tapt.

— Vi oppfordrer regjeringen til å starte et prosjekt for innovasjon i olje- og gassnæringen. Dette kan også bidra til at kompetansen blir brukt til å utvikle ny teknologi som kan gjøre næringen mer effektiv og grønn.

Markussen peker på at Bondevik-regjeringen gjorde noe lignende da oljeprisen var lav i 1999. Nito mener at hvis prosjektet får næringsliv, universiteter og høyskoler til å samarbeide tettere, sammen med offentlige instanser, så kan det være en vinneroppskrift.

Bølgedal

Forutsetningen for oljedugnaden Nito oppfordrer til, er at fagforbundet mener at nedgangen bransjen opplever nå, ikke er slutten, men en bølgedal.

— Et viktig stikkord her er nye funn: Olje- og energidepartementet lover 51.000 årsverk i forbindelse med utbyggingen av Johan Sverdrup. Dette illustrerer behovet for kompetanse framover.

- Hvorfor heller ikke satse på en dugnad for grønnere energi?

— Nito mener at vi kan gjøre begge deler, altså satse på petroleumsindustrien og videreutvikle teknologi fra olje- og gassnæringen til fremtidige energikilder, svarer Markussen.

Nå venter han på støtte fra myndigheter, politikere og relevante organisasjoner.

— Deretter er det bare å sette i gang med prosjektet i berørte fylker og koble på Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Nav, høgskoler, og studenter.

 1. Les også

  «Denne usikkerheten, redselen for å miste jobben sin, er vanskelig for folk å leve med»

 2. Les også

  Norsk Industri-sjef spår 200.000 arbeidsledige

 3. Les også

  Spår norsk olje til nye høyder

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  I fjor ble ingeniøren nedbemannet, nå jobber han som lærer

 2. ØKONOMI

  NITO frykter massepermittering uten lønnstilskudd

 3. ØKONOMI

  «Først følte jeg meg helt utslått. Hadde ingen bruk for meg lenger?»

 4. POLITIKK

  Krever adgang til kompetanseheving også for høyt utdannede

 5. ØKONOMI

  Må jeg svare når sjefen sender epost sent på kvelden?

 6. ØKONOMI

  Fortsatt ingen kontakt mellom partene – busstreiken trappes opp lørdag