Bifflandet Brasil har eksportert bedervet kjøtt – vet ikke om noe har havnet i Norge

Politiet i Brasil har rullet opp det som skal være en gigantisk kjøttskandale. Det er uvisst om noe av kjøttet har endt opp blant de 200 tonnene som ble importert til Norge i fjor.

Brasils president Michel Temer spiser grillmat på en restaurant etter møtet med ambassadører i forbindelse med kjøttskandalen i landet.

– Vi importerer indrefilet fra Brasil, men foreløpig vet vi for lite om det som har skjedd, sier salgssjef Henning Gundersen i Holst Foods i Norge.

De selger kjøttet videre til storhusholdning i Norge, det vil si kantiner, restauranter og kafeer.

Det er en gigantisk kjøttskandale som nå rulles opp i Brasil. Fredag skal brasiliansk politi ha slått til mot noen av verdens største forhandlere innen kjøttindustrien. Selskapene anklages for å ha bestukket seg til å eksportere blant annet råttent kjøtt.

Tre fabrikker stengt

BBC skriver at politiet har jobbet med saken i to år, og at de aksjonerte mot 194 forskjellige steder på fredag. Tre fabrikker skal ha blitt stengt umiddelbart, mens ytterligere 21 blir undersøkt. Flere personer skal være pågrepet.

Selskapene mistenkes for å ha bestukket tjenestemenn og politikere. De skal ha brukt råttent kjøtt i bearbeidede kjøttprodukter, samt at partier med kylling der det er funnet spor av salmonella, er blitt eksportert.

– De (selskapene) har brukt syre og andre kjemikalier for å maskere den delen av produktet. I noen tilfeller bruk av kreftfremkallende stoffer, sier politiet i en uttalelse, ifølge BBC.

Mye av kjøttet som produseres av selskapene som er anklaget, eksporteres til Europa og andre deler av verden, ifølge BBC.

Norske butikker ikke rammet

Norgesgruppen (Kiwi, Meny, Joker og Spar, red.anm.), Rema 1000 og Coop sa mandag til Aftenposten at de ikke har kjøtt fra Brasil i sine butikker.

Tirsdag presiserer Norgesgruppen at «noen få Meny-butikker solgte brasiliansk kjøtt rundt juletider og at det i teorien kan være noe kjøtt igjen i disse butikkene», i en e-post fra kommunikasjonsrådgiver Nina Horn Hynne.

Hun skriver også at kjøttet uansett er trygt.

«Meny har dokumentasjon på at produsenten ikke er berørt», skriver Hynne.

Norgesgruppen opplyser også at de selger noe kjøtt fra Brasil til offshore og storhusholdning.

Totalt er det importert 200 tonn kjøtt, tilsvarende en million 200-grams biffer fra dette landet i fjor, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Vi har ikke hatt kjøtt fra Brasil det siste året. Leverandørene vi har fått fra tidligere er heller ikke innblandet i saken, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop.

Nordby Supermarket i Sverige, hvor svært mange nordmenn drar på svenskehandel, sier til Aftenposten at de med 100 prosent sannsynlighet kan si at de ikke har solgt slikt kjøtt.

Landbruksdirektoratet sier til Aftenposten at de ikke kan oppgi hvem som importerer brasiliansk kjøtt til Norge og hvor mye den enkelte importerer.

Selv om Brasil er verdens største eksportør av rødt kjøtt, har andre land overtatt dominansen i Norge. Uruguay er nå den største av de tre landene i Sør-Amerika, med 850 tonn importert i fjor.

Mattilsynet jobber med saken

Hvorvidt noe av kjøttet som importeres fra Brasil i dag omfattes av skandalen, er uvisst. Mattilsynet har innkalt flere til møte mandag, blant annet skulle de ha en telefonkonferanse med Holst Foods mandag ettermiddag.

– Vi har foreløpig ingen indikasjoner på at noen er blitt syke i Norge som følge av bedervet kjøtt fra Brasil. Men Mattilsynet har startet egne undersøkelser etter at vi ble kjent med saken, sier Ole Fjetland, direktør for Mat i Mattilsynet i en e-post via. kommunikasjonsdirektør Kenneth Vikse.

Han legger til at det hovedsakelig er storfekjøtt som er importert fra Brasil både i 2016 og inneværende år til Norge. Det kan imidlertid også ha kommet brasiliansk kjøtt via andre EU-land.

– Vi samarbeider derfor nært med EU-kommisjonen og de europeiske matmyndighetene i denne saken. Kjøtt fra Brasil blir eksportert til over 150 land, og det er derfor viktig at vi er omforent med de andre EU-landene når vi skal utferdige tiltak, skriver Fjetland.

Mattilsynet tok mandag kontakt med NHO og kjøttbransjen, for å få hjelp til omfang og sporing av importert kjøtt fra Brasil. Vi har bedt dem fryse situasjonen inntil videre. Dette arbeidet er godt i gang, sier opplyser Mattilsynet.

Brasils landbruksminister i møter mandag

Brasils president Michel Temer hasteinnkalte søndag representanter fra kjøttindustrien og ambassadører fra flere land til et oppklaringsmøte.

Dette blir fulgt opp av landbruksministeren Blairo Maggi mandag, når han møter flere utenlandske ambassadører.

Selskaper i Brasil eksporterer årlig kjøtt tilsvarende om lag 100 milliarder kroner, ifølge Reuters.