Økonomi

Brexit-panikk i markeder over hele verden. Oslo Børs falt mer enn tre prosent.

Blant annet britiske pund, New York-børsene, Oslo Børs og oljeprisen fortsetter fallet som følge av Brexit mandag. Verdien på flere britiske banker raste voldsomt.

- Jeg tror det er trygt å anta at investorene ennå ikke er ferdig med å selge det de trenger, sier seniorstrateg Hiroko Iwaki ved Mizuho Securitites. Hun tror børsene kan falle ytterligere 10 prosent.
  • Lorns Bjerkan
  • Stine Barstad
    Journalist

Da Oslo Børs stengte mandag, hadde børsen falt mer enn den gjorde fredag, dagen da Brexit-resultatet ble kjent.

Mandag gikk børsen ned 3,23 prosent, til 573,01 poeng. Fredag gikk børsen ned 3,1 prosent.

Den store taperen mandag er Norwegian, som har falt mer enn 13 prosent på én dag.

Også prisen på nordsjøolje gikk ned mandag. Ved 19-tiden koster et fat 47,50 dollar. Det var nesten to dollar mindre enn ett fat kostet mandag morgen.

  • Kjos’ livsverk stuper i verdi: Brexit har barbert verdien av Norwegian Air Shuttle

Røde tall fra hele verden

Dette er bare starten på den lange listen med røde tall fra finansverdenen mandag. Markedene preges fortsatt av Brexit-sjokket.

Utmeldingen fra EU har også ført til at Standard & Poor mandag kveld nedgraderer britenes kredittverdighet fra AAA til AA.

– Etter vår vurdering er utfallet fra avstemningen en banebrytende hendelse, som vil føre til et mindre forutsigbart, stabilt og effektivt politisk rammeverk, heter det i en uttalelse fra ratingbyrået.

Pundet på laveste nivå på 31 år

Mandag ettermiddag var pundet nede på 1,3152 dollar, etter å ha blitt herjet med gjennom morgentimene.

Dette er det laveste nivået pundet har ligget på siden september 1985, og altså lavere enn hva pundet lå på etter det ble kjent at britene vil ut av EU.

Da børsene i USA åpnet 15.30 mandag gikk også disse ned. Dow Jones-indeksen gikk ned nærmere 200 poeng etter den åpnet. Nasdaq-børsen gikk ned 1,4 prosent etter New York-børsene åpnet, mens S&P 500 gikk ned 1,3 prosent.

Aksjene til den amerikanske banken Goldman Sachs var ned over to prosent, og var på et nivå de ikke har vært på mer enn tre år.

Britiske banker raste

På London-børsen, der FTSE 100-indeksen falt 2,5 prosent mandag, ble all handel med bankaksjer stanset etter at aksjene til flere britiske banker stupte mandag.

Bankene som er rammet er blant andre Barclays og Royal Bank of Scotland, som var ned henholdsvis 10,3 og 15 prosent da handelen automatisk ble stoppet. Etter fem minutter ble handelen gjenopptatt, ifølge E24.

Etter dette har bankene blitt rammet hardere. Mandag ettermiddag har Barclays falt totalt 18 prosent og Royal Bank of Scotland er ned 22 prosent.

I tillegg falt Standard Chartered 6,3 prosent og Lloyds 10,3 prosent.

Foruten bankene stupte også aksjene til flyselskaper og eiendom. Markedet har åpenbart valgt ut disse tre sektorene som de mest sårbare etter den britiske beslutningen om å forlate EU.

Børser dras ned

I tillegg til nedgangen på Oslo Børs, New York-børsen og London-børsen har britenes nei til EU preget børsene en rekke andre steder i Europa:

Da børsen stengte i Paris, hadde CAC 40-indeksen sunket 3,5 prosent.

DAX 30-indeksen i Tyskland gikk ned 3,3 prosent mandag.

Børsene som har fått kjenne det som verst er i Sverige og Finland. Børsen i Stockholm er ned 7,5 prosent, mens børren i Helsinki er ned 7,3 prosent.

Også noen asiatiske indekser fortsetter fallet etter fredagens børsras.

Slik vil Brexit påvirke norsk næringslivBriter googlet etter Brexit-resultatet: «Hva er EU?»Norwegian-aksjonærer tapte en milliard kroner på Brexit

Les mer om

  1. EU
  2. Brexit