Økonomi

Høye hæler har magisk effekt

Trodde dere at kvinner vakler rundt på høye hæler bare for gøy? Tro om igjen.

WEBHøyeHæler.jpg
 • Marita E. Valvik
  Marita E. Valvik

Statistisk sett er en fast spalte i Aftenpostens økonomimagasin.

Nå er det nemlig endelig bevist det vi kvinner i mange år har følt, men ikke satt ord på: At skoene – eller det vil si hælene – har en merkelig effekt på menn.

Jo høyere hæler, desto mer gjennomslag får kvinner overfor menn.

Og ja, det måtte jo være en franskmann som har gjennomført en slik studie.

Ifølge Huffington Post, som skriver om studien, konkluderer den med at «høye hæler hjelper kvinner å få det de vil fra menn».

— Kvinners høyde på skohæler har en kraftfull effekt på menns oppførsel, sier professor Nicolas Guéguen, psykolog ved Université de Bretagne-Sud in Rennes i artikkelen.

Får mer ja med høye hæler

Ifølge artikkelen er dette første gang man har sett på menns reaksjoner på høye hæler. Tidligere har den samme forskeren sett på hvordan kvinners klær, hårfarge, bryststørrelse og skostørrelse påvirker menn, men altså aldri hælene.

Han har testet denne effekten i en studie der kvinner brukte flate sko, og sko med fem eller ni centimeters hæler. Underveis noterte de samhandlingen med ukjente menn.

Når kvinnen i eksperimentet hadde på seg flate sko, sa 41,7 prosent av mennene ja til å delta i en undersøkelse.

I to av eksperimentene sto kvinnene på gaten og spurte forbipasserende om de vil være med på en undersøkelse. 42 prosent av mennene som ble spurt av kvinnen med de flate skoene svarte ja, 60 prosent av mennene som ble spurt av kvinnen med 5 cm hæler sa ja, og hele 82 prosent av mennene som ble spurt av kvinnen med de aller høyeste hælene sa ja.

Kvinner bryr seg ikke

En tredjedel av kvinnene som ble spurt sa ja, uansett hva slags sko kvinnen som spurte hadde på seg.

Et annet eksperiment gikk ut på å miste en hanske på gaten og notere om menn plukket den opp for dem.

Igjen, det samme gjentok seg. 62 prosent av mennene plukket opp hansken for kvinnen som gikk med flate sko, mens 93 prosent ville være gentlemen når kvinnen hadde ni cm høye hæler.

Jo høyere hæl, jo flere ja-svar.

Professoren forklarer fenomenet med at de høye hælene rett og slett gjør kvinner mer attraktive for menn, og derfor får mer oppmerksomhet og gjennomslag for det de har å si.

Gjelder trolig også på jobb

Spørsmålet er om man kan overføre dette funnet til jobb. Får vi også mer innflytelse på jobb når vi kommer klakkende på hælene våre? Eller kan jeg fortsatt jogge rundt med et par kule joggesko og forvente å bli hørt på samme måte?

Professoren sier til Aftenposten at han ikke har undersøkt akkurat dette. I en gjennomført, ikke publisert studie, har han funnet at menn ikke nødvendigvis ser på skoene, men kroppsholdningen til kvinnene. Han har vist bilder av kvinner der skotøyet ikke vises, og fått menn til å evaluere dem. Da kommer det frem at kvinner som går med høye hæler oppfattes som mer attraktive enn andre kvinner.

— Ingen av studiene der vi testet effekten av høye hæler var jobbrelaterte situasjoner. Men hvis høye hæler øker hvor attraktive kvinner er for menn, vil det trolig også gjelde i jobbsituasjoner, skriver han i en e-post til Aftenposten.

Han legger til at han gleder seg til å se nærmere på dette, spesielt hva slags påvirkning hælene har i jobbintervjusituasjoner.

Les flere saker i serien «Statistisk sett»:

 • Norge har verdens beste samtalestarter
 • Ikke helt på bærtur
 1. Les også

  Unge i Norge er de som tidligst flytter hjemmefra

 2. Les også

  Dette er dårlig nytt for single menn

 3. Les også

  Dette drikker nordmenn stadig mer av