Økonomi

Advarer mot å satse alt på strøm

For å kutte byggekostnadene mye pr. leilighet må alle krav til vannbåren varme bort. Foreningen Norsk Fjernvarme advarer mot å satse alt på panelovnene

Oppvarming med strøm eller varmt vann i rør? Boligbygger Obos og fjernvarmeforeningen er uenige. Morten Holm

 • Sigurd Bjørnestad

— Beregninger vi har fått utført viser at det i gjennomsnitt er 60.000 kroner å spare pr. leilighet ved å kutte ut alle former for vannbåren varme, sier påtroppende konsernsjef Daniel Siraj i boligbyggelaget Obos.

Vannbåren varme betyr at det legges rørsystemer rundt i nye leiligheter. Varmt vann i rørene brukes til oppvarming og varmt tappvann.

Aftenposten skrev 5. september at 60.000 kroner kan spares pr. leilighet ved at boligbyggerne slipper å knytte seg til Hafslunds fjernvarmenett for å få det varme vannet. Oslo kommune kan pålegge tilknytning.

Her kan du lese den forrige saken.

Men for å spare så mye er det nødvendig å kutte ut alle former for vannbåren varme i boligprosjektene. Da må også andre og større regler enn tilknytningsplikten endres.

Byggeforskriftene stiller nemlig krav om at alle prosjekter over en viss størrelse må ha vannbåren varme. I Oslo kan varmen komme fra Hafslunds fjernvarmesystem, basert på brenning av Oslos søppel. Her kan kommunen pålegge tilknytning.

Men varmekilden trenger ikke være fjernvarme. Lokal jordvarme er for eksempel et alternativ. Budskapet fra foreningen Norsk Fjernvarme er at prisen på vannbåren varme synker.

- Prisene på vannbårne anlegg varierer veldig. Kravene som blir stilt har skapt nye løsninger som senker kostnadene vesentlig. De er nå i ferd med å bli tatt i bruk, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg.

Regjeringen har foreslått at bygg opp til 1000 kvadratmeter skal slippe alle krav til vannbåren varme. Siraj i Obos vil øke grensen mer.

— Regjeringens forslag vil ha svært liten effekt på moderne boligbygging i byene. Vi i boligbransjen ønsker at bygg opp til 5000 kvadratmeter slipper unna kravet, sier han.

Foreningen Norsk Fjernvarme synes dette er dårlige forslag.

— Vi vil beholde dagens grense på 500 kvadratmeter. Vannbåren varme gjør energiløsningen mer fleksibel. Vi mener det er feil å låse byggene til bare elektrisitet, sier Mellvang-Berg.

Siraj viser til en rapport statens energispareorgan Enova har fått laget. Den viser at det er to til tre ganger så dyrt å installere vannbåren varme som å basere seg på bare elektrisitet. Mellvang-Berg er enig i at vannbåren varme gjør byggene noe dyrere.

— Men kostnadene er på vei nedover i takt med kravene myndighetene stiller. Allerede i dag kan det bygges enklere, billigere og bedre hvis Obos finner de riktige leverandørene, sier han.

 1. Les også

  Derfor er klimamøtet i Paris viktig

 2. Les også

  Klimaminister Sundtoft: Lynrask tekno-utvikling på klimafronten

 3. Les også

  Statoil bidrar med 294 mill. tonn klimagasser

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Lekkasje fra fjernvarmeledning i Akersgata

 2. OSLOBY

  300 leiligheter mister varme og varmt vann i 21 timer

 3. BOLIG

  Det at Solveig (86) bor akkurat her gjør henne unik

 4. NORGE

  Alle sponser grønne boliger over strømregningen. Pengene bør komme flere til gode, mener huseierforening.

 5. ØKONOMI

  Flere hundre SAS-piloter mister jobben

 6. BOLIG

  Solcellepanel på taket: Etter fjorårets sommerferie fikk familien betalt av Hafslund