Økonomi

Opposisjonen vil investere mer av Oljefondet i utviklingsland

 • Stine Barstad

Kjell Ingolf Ropstad, Krf, er soleklar på at partiet vil investere mer av Oljefondet i utviklingsland om det blir regjeringsplass etter valget. Solveig Ruud

 • Dette er noe vi skal få til om vi kommer i regjering.

— Å flytte mer av Oljefondets investeringer til Afrika er kanskje det viktigste som kan skje med utviklingspolitikken, sier Kjell Ingolf Ropstad i Krf.

Ropstad sier et "soleklart ja" til Kirkens Nødhjelps forslag om å investere mer av Oljefondet (Statens pensjonsfond utland, SPU) i utviklingsland. Her er han samstemt med sine eventuelle fremtidige regjeringskolleger.

Høyre, Frp og Krf foreslo allerede under behandlingen av årets statsbudsjett å øremerke 10 milliarder kroner av Oljefondet til investeringer i fremvoksende markeder og fattige land. Dette forslaget stemte Regjeringen ned, men dersom det blir regjeringsskifte til høsten, blir dette reell politikk, ifølge de tre opposisjonspartiene.

- Kommer godt ut

— SPU er et redskap for å trygge fremtidigenorske pensjoner, men i avveiningen mellom avkastning og risiko kommer en rekke utviklingsland godt ut. Derfor er dette et godt forslag både for fremtidig pensjonister og utviklingen i disse landene, sier Høyres finanspolitiske talsperson, Jan Tore Sanner.

Les også

- Oljefondet bør investere mer i utviklingsland

Ifølge Sanner vil partiet holde seg til de foreslåtte 10 milliardene. Ketil Solvik Olsen (Frp) er derimot åpen for å investere større beløp av fondet i utviklingsland.

Han ser for seg å opprette tre mindre fond under oljefondet som spesialiserer seg på hvert sitt investeringsområde: investeringer i utviklingslandenes aksje— og obligasjonsmarkeder, direkte investeringer i unoterte selskaper, og fødselshjelp til mindre selskaper i utviklingsland.

God samvittighet

- Jeg ser for meg at vi setter av noen titalls milliarder kroner til hvert av disse. Oljefondet er i dag på rundt 4000 milliarder, så det er fortsatt en forsvinnende liten andel, sier Solvik-Olsen.

Han understreker at Frps motiver for å gjøre dette er rent økonomiske. Aftenposten skrev tirsdag at utviklingslandene dominerer listene over de raskest voksende økonomiene i verden, men at Oljefondet kun investerer i et fåtall av disse.

— Vi er generelt veldig kritiske til å bruke skattebetalernes penger for å kjøpe seg god samvittighet, sier Solvik-Olsen.

Høyres Jan Tore Sanner (t.v) og Ketil Solvik Olsen, Frp (t.h). CARL MARTIN NORDBY

Intern kamp

Etter det Aftenposten kjenner til, dette et omstridt tema innad i Regjeringen. Både Sp og Sv vil gjerne åpne fondet for slike investeringer, men Ap stritter i mot.

Sps finanspolitiske talsperson, Magnhild Meltveit Kleppa, sier forslaget vil være «vel verdt å drøfte».

— Dette kan på lengre sikt være til stor nytte for mange utviklingsland, og en hyggelig investering for Norge, sier hun.

Utviklingsminister Heikki Holmås (Sv) sier han er positiv til mer investeringer i næringslivsutvikling i fattige land, og understreker at Regjeringen har styrket bevilgningene til Norfund

— Det er naturlig at man også vurderer større investeringer i fattige land for SPU i fremtiden, men dette er del av større strategiske beslutninger som må tas for fondet, sier Holmås.

Tidligere miljøvernminister Erik Solheim gikk før jul ut og luftet liknende tanker, som han gjentok under mandagens lansering av sine memoarer.

— Hvorfor ikke sette av én prosent til et eget investeringsfond i sol-, vind- og vannkraft i utviklingsland. Alt tyder på at det vil være mer lønnsomt enn dagens investeringer, sa han, ifølge Bistandsaktuelt.

 1. Les også

  Oljefondet kjøper sine første bygg i USA

 2. Les også

  - Oljefondet bør jobbe for tekstilarbeidernes vilkår

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Norges Bank mener Oljefondet ikke bør eie aksjer i selskaper som utvinner olje og gass.

 2. VERDEN

  Mens Saudi-Arabia har drept tusenvis av sivile i Jemen, har Oljefondet doblet sine investeringer i landet

 3. ØKONOMI

  Kjøper ikke miljøbevegelsens råd om å selge oljeaksjer

 4. NORGE

  Frp: – Vi går ikke inn i enkeltinvesteringer som Oljefondet gjør. SV: – Forventer at fondet trekker seg ut.

 5. ØKONOMI

  Utvalg foreslår flere grep: Slik vil de skjerpe Oljefondets etikk

 6. POLITIKK

  SV: Ønsker regler som luker ut «verstingene» før oljefondet investerer