Økonomi

Fra Røkke til børs i Brasil

I godt selskap: Da skipet til Helge Møgster (i midten, med svart slips), «Skandi Ipanema», ble døpt i november i fjor, var Brasils ledende presidentkandidat Dilma Rousness (t.v.) gudmor. Brasils rikeste mann, Eike Batista (med blå skjorte t.h.), holdt tale. Foto: SIDSEL DALEN

  • Det er klondykestemning i Brasil. De har funnet noen vanvittig svære felt, sier Helge Møgster, gründer og største eier i offshorerederiet DOF, som sender datterselskapet NorSkan på børs i São Paulo.
  • Sidsel Dalen

Sammen med sin avdøde lillebror Ole Rasmus, har Helge Møgster bygget opp en milliardbutikk tuftet på fisk og skip. Basen er Austevoll i Hordaland. Her blir han, selv om det er i Brasil det skjer.

— Jeg elsker å jogge langs Copacabana, men flytter aldri fra Austevoll. Det er verdens vakreste sted, erklærer Møgster, som «oppdaget» Brasil under et besøk i 2001.

- På den tiden ble det produsert tre ganger så mye olje i Norge, som i Brasil. Men på norsk sektor var det bare fire rigger som lette etter mer, mot 22 rigger utenfor Rio. Da tenkte jeg som bestemoren min: Den som leter, den finner, sier Møgster.

Nytt oljeland

I 2008 ble det annonsert: Funnet av det største oljefeltet i nyere tid, utenfor Rio de Janeiro. Da dro Jens Stoltenberg over dammen og erklærte at Brasil kan bli det viktigste oljelandet for Norge.

Siden har norske selskaper flokket til og investert 15 milliarder dollar i Brasil.

NorSkan, et datterselskap av Møgsters offshorerederi DOF, er av dem som gjøre det aller best. Ifølge Møgster har selskapet i dag 1200 ansatte og 18 skip i Brasil. Omsetningen er på 400 millioner dollar, men det blir snart mer.

— I forrige uke vant vi en kontrakt på fire nye skip med det nasjonale oljeselskapet Petrobras. Det er en fast kontrakt på åtte år, med opsjon på åtte nye år. Den første perioden er alene verdt 5,2 milliarder norske kroner, sier han.

På dypt vann

NorSkan bygger og opererer skip for ankerhåndtering og konstruksjon på brasiliansk sokkel. Her ligger oljen langt under havets overflate, hele 7000 meter på enkelte felt.

- Brasil trenger det de kan få av teknologi og utstyr for dypt vann, og det har nordmenn mye av, sier Møgster.

Riggene går i skytteltrafikk fra verftene i utkanten av Rio de Janeiro. FOTO: SIDSEL DALEN Foto: -

Grovt regnet står Norge og Brasil likt i dag: Begge land produserer to millioner fat om dagen. Men, på norsk sokkel er aktiviteten på vei ned. I Brasil skal den dobles.— Derfor må vi satse og bygge opp selskapet her, sier Møgster og peker på fantastiske utsikter. Brasilianske Petrobras – som på grunn av en ny lov vil være operatør på alle nye felt – har i dag en offshoreflåte på 240 skip. Den skal opp til 450 skip innen fem år.

— På store fartøy er vi markedsledende, og vi skal ha vår andel av disse kontraktene, sier han.

Presidentkandidat

Brasil er et relasjonssamfunn, og alt handler om hvem du kjenner.

I den anledning var det en imponerende gjesteliste på dåpen av NorSkan-båten «Skandi Ipanema»: Lula-makker og ledende presidentkandidat og Dilma Rousneff var gudmor. Eike Batista, Brasils rikeste mann – og eier av blant annet et oljeselskap – holdt talen.

— Det var ikke noe hokus pokus at Dilma kom. Hun ønsket å et signal om at hun satser på arbeidsplasser og ny teknologi, sier Møgster, og legger til at også guvernøren av Rio har stilt opp.

På børs

NorSkan har nå fått alle godkjenninger for å kunne gå på børsen i São Paulo.

- Totalt er det 37 skip som skal noteres, sier Møgster og viser til at 13 nye skip er på vei. Målet er å hente kapital.

— Brasil er et land som vokser mye mer enn Norge, sier Møgster og legger til at børsnoteringen kan skje i oktober. Han kan ikke se noen farer ved å notere selskapet på fremmed jord. Tvert om. Møgster tror at det kan skape ytterligere politisk velvilje i Brasil, om mulig.

— Jeg viser til Bibelen: Vi banket på, og døren ble lukket opp.

Jobbet med Røkke

Helge Møgster var trolig Kjell Inge Røkkes fremste partner i mange år etter at han startet fiskevirksomhet i Alaska, basert i Seattle. Men det hele endte i et bittert brudd i 1993, da Røkke kjøpte ut Møgster og Harald Torgersen. De fikk rundt 5,5 millioner dollar for en snau tredjedel av American Seafoods Company.

Bruddet er viet et eget kapittel i Torgeir Andas biografi om Røkke. Som så ofte med Røkke, er det hans behandling av minoritetsaksjonærene som var stridens eple. Møgster og Torgersen mente Røkke brukte selskapet som sin egen lommebok.

«Gjør som dere vil – skrik, løp, klag, protester – jeg gir faen. Det er jeg som er i flertall, og jeg skal ha disse pengene», skal Røkke, ifølge boken, ha sagt etter av disputtene.

Nå ser det imidlertid ut som de har sluttet fred.

— Jeg ville aldri ha kommet dit jeg er i dag uten innspillene og engasjementet til Møgster-brødrene, sa Røkke til Bergens Tidende sommeren 2007.