Økonomi

Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet

DNB, Nordea og Danske Bank bruker enorme ressurser for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Likevel har alle opplevd store hvitvaskingssaker de siste årene.

DNB, Nordea og Danske Bank bruker enorme ressurser for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Likevel har alle opplevd store hvitvaskingssaker de siste årene. Foto: Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

  • NTB

Tall Dagens Næringsliv har hentet inn fra de tre største bankene som opererer i Norge viser at de til sammen har 3.800 ansatte som jobber for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Det er brukt mer enn 15 milliarder kroner på dette siden 2015.

– Uansett hvor store ressurser vi bruker så kan vi ikke garantere at betalingssystemene ikke misbrukes. Så lenge det er betalingssystemer vil også de kriminelle prøve å bruke de kanalene til kriminalitet. Så jobben vår er å gjøre det vanskeligst mulig, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

En bekymring er at kostnadene skremmer bort investorer og aksjonærer.

Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen sier kontroll av operasjonene er en nødvendig kostnad, men den må ikke gå på bekostning av inntjeningskulturen i banken.

– Du kan ikke fjerne risikoen for et råttent egg, men minimere sannsynligheten, sier han.

Fondsforvalter Jan Petter Sissener i forvaltningsselskapet Sissener as har på sin side sluttet å investere i banker fordi kostnadene knyttet til å bekjempe økonomisk kriminalitet bare stiger.

  1. Les også

    Økokrim starter etterforskning av DNB i forbindelse med islandsk fiskerisak