Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet
DNB, Nordea og Danske Bank bruker enorme ressurser for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Likevel har alle opplevd store hvitvaskingssaker de siste årene.
DNB, Nordea og Danske Bank bruker enorme ressurser for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Likevel har alle opplevd store hvitvaskingssaker de siste årene. Foto: Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
- NTB
Tall Dagens Næringsliv har hentet inn fra de tre største bankene som opererer i Norge viser at de til sammen har 3.800 ansatte som jobber for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Det er brukt mer enn 15 milliarder kroner på dette siden 2015.
– Uansett hvor store ressurser vi bruker så kan vi ikke garantere at betalingssystemene ikke misbrukes. Så lenge det er betalingssystemer vil også de kriminelle prøve å bruke de kanalene til kriminalitet. Så jobben vår er å gjøre det vanskeligst mulig, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.
En bekymring er at kostnadene skremmer bort investorer og aksjonærer.
Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen sier kontroll av operasjonene er en nødvendig kostnad, men den må ikke gå på bekostning av inntjeningskulturen i banken.
– Du kan ikke fjerne risikoen for et råttent egg, men minimere sannsynligheten, sier han.
Fondsforvalter Jan Petter Sissener i forvaltningsselskapet Sissener as har på sin side sluttet å investere i banker fordi kostnadene knyttet til å bekjempe økonomisk kriminalitet bare stiger.
Relevante artikler
Kontanter er fortsatt viktig
Dokumentlekkasje avslører: Storbanker bistår svindlere, gangstere og oligarker
FinCEN Files: Hva er egentlig en «mistenkelig transaksjon»? Her får du svar.
Økokrim: – Innholdet i lekkasjen er ukjent for oss
Finanstilsynet refser Danske Bank for manglende etterlevelse av hvitvaskingsloven: – Vi har ikke lyktes
Da Fredriksen-selskapene ble anklaget for oljejuks, fikk storbanken panikk