Økonomi

Derfor dropper de søknaden din

André Steinsett Mathiesen og Kjersti Kværnes i Statoil brukte ikke lang tid på å dumpe 76 av 83 søkere. Les hvorfor arbeidsgiverne kaster søknaden din i søppelbøtten i bildeserien over.

Rakker du ned på din tidligere sjef? Da vil rekrutteringsleder André Steinsett Mathiesen og rekrutterende leder Kjersti Kværnes i Statoil sannsynligvis bli lite imponert. KLIKK PILEN OPPE TIL HØYRE FOR FLERE ARBEIDSGIVERES SYNSPUNKTER. Foto: Signe Dons

 • Ida De Rosa

DNB: - Søkere som ikke har lagt ved vitnemål og andre papirer vi har bedt om, stiller svakt. Vi opplever også at datoene på CV-en ikke stemmer overens med vedleggene. Da blir vi skeptiske. En ganske vanlig feil er at søkeren søker på flere jobber, men har glemt å bytte ut navnet på arbeidsgiver. Da går søknaden som regel rett i søpla, sier Glenn Menkin, fagsjef for rekruttering. Foto: Stig B. Fiksdal

Advokatfirmaet BA-HR: – En ting som trekker veldig ned er når søknaden er dårlig formulert og inneholder skrivefeil. Språket er en advokats viktigste våpen, og dersom kandidaten ikke klarer å formulere en skikkelig søknad, er det en utrolig dårlig start. Det er ikke mange skrivefeilene som skal til før vi tenker at personen ikke har de grunnegenskapene som må til for å kunne utføre yrket på en god måte, sier HR-sjef Merethe Williams Berge. Foto: BA-HR

Kunnskapsdepartementet: - Det er en del som tror at det å vise seg fra sin beste side er det samme som å overdrive. Det er uheldig å skrive at man har bred erfaring med noe, og så viser det seg at man bare lest en artikkel om emnet i Aftenposten. Eller at du har veldig gode språkkunnskaper og så fikk du 4 i engelsk på videregående og har aldri brukt engelsk som arbeidsspråk, sier personalsjef Nille Lauvås. Foto: Departementenes servicesenter

På møterommet i Statoils nye signalbygg på Fornebu blar de to seg gjennom de gjenstående syv søknadene som snart skal bli til én. Søknadsbunken har på få dager blitt redusert til en håndfull sammenstiftede ark i en skinnmappe.

De er eksperter på å skille klinten fra hveten, og et par skrivefeil kan i noen tilfeller være nok for at søknaden din havner i søppelbøtten. Oljeselskapet mottar daglig rundt 200 søknader til ulike stillinger.

— Mange tenker kanskje ikke over at små skrivefeil kan være viktige. Men det er fort gjort å tenke at kandidaten er unøyaktig eller utålmodig dersom han eller hun ikke har tatt seg tid til å kjøre stavekontroll, sier rekrutteringsleder André Steinsett Mathiesen.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

- Uten motivasjon ingen jobb

Selv om skrivefeil ikke automatisk diskvalifiserer søkeren, gir det et dårlig førsteinntrykk. Tydelige tegn på kjapt arbeid er noe som går igjen når de to går gjennom søknader. De fleste av de 76 søkerne de to allerede har skrelt bort hadde ikke forstått hva selskapet var på jakt etter.

— For å vekke vår interesse må kandidaten klare å knytte sin egen erfaring opp mot det vi etterspør i annonsen. Det forteller oss hvor motivert personen er, eller om han eller hun bare kjapt har slengt inn en søknad og knapt nok det. Uten motivasjon får man ikke jobb her, sier rekrutterende leder Kjersti Kværnæs.

Men for å få frem at man er motivert, holder det ikke å skrive at man er det i søknaden, mener Aftenpostens jobbekspert, Helene Tronstad Moe.

— Det virker ikke særlig tillitvekkende å skrive rett ut at man er motivert. I stedet bør man få frem hvilke arbeidsoppgaver og problemstillinger som gjør en motivert så arbeidsgiver kan danne seg et bilde av om du passer til jobben, sier Moe.

Utenlandske søkere flinkere

Fra skinnmappen sin fisker Mathiesen frem en av søknadene som så langt har klart turen gjennom nåløyet. Han skanner de to sidene med et kjapt blikk.

— Han fremstår som høflig og profesjonell og klarer raskt og på en tydelig måte å formidle hvorfor han er interessert, hva han har gjort og hvilke resultater han har levert. I tillegg viser han hva han mener han kan tilføre oss. Han fremstår derfor som en person med naturlig entusiasme, sier Mathiesen.

Kværnæs mener utenlandske søkere ofte er flinkere enn nordmenn til å få frem entusiasme og motivasjon for jobben.

— Jeg husker spesielt godt en søker fra Italia. Han kom nesten gjennom skjermen da vi intervjuet ham over Skype. Han var veldig på hugget og hadde satt seg grundig inn i både Statoils ambisjoner og strategi, og stillingens betydning og kontekst.

— Han endte ikke opp med å få jobben fordi han manglet en del faglige kvalifikasjoner, men kom likevel helt til målstreken på grunn av engasjementet. Hvordan man leverer noe er like viktig som hva man leverer i Statoil, sier Kværnæs.

- Skreddersy søknaden

Både skrivefeil, manglende dokumenter og overdrivelser kan være med på å slette deg fra listen over potensielle kandidater, mener arbeidsgivere Aftenposten har snakket med (se sidesak).

Moe mener den vanligste feilen jobbsøkere gjør er å la være å skreddersy søknaden til jobben.

— Skrivefeil, at man glemmer hvilken type stilling man har søkt, at man bare skriver om seg selv med glemmer å få frem hva man kan bidra med i jobben man søker, er andre vanlige feil, sier Moe.

Å skreddersy søknaden innebærer å sette seg inn i hva stillingen går ut på og hvilke arbeidsoppgaver arbeidsgiver ønsker å få løst, og skrive søknaden ut fra det.

— «Copy paste» fra tidligere søknader er derfor fy. For å skille deg ut må du vise at du tydelig har forstått hva stillingen går ut på og du bør tydelig få frem hva med din bakgrunn som gjør det kompetent og at du passer til jobben, sier Moe.

Ikke rakk ned på sjefen

— Dersom du klarer å lenke sammen den tidligere erfaringen din slik at det blir en rød tråd som strekker seg fra studiene dine og til stillingen du søker, er det bingo. Det viser at du har et mønster i din karrièreutvikling og gjør at du virker som en seriøs søker som virkelig ønsker å jobbe hos dem du søker deg til, sier Moe.

Å være kreativ eller entusiastisk på feil måte, kan imidlertid straffe seg, ifølge Statoil.

— Humor er som oftest bra, men vi har også opplevd kandidater som har vist en altfor stor iver til å komme seg vekk fra sin tidligere arbeidsplass. Usakligheter, sinne og frustrasjon og å rakke ned på tidligere sjefer og arbeidsplasser må bare ikke forekomme, sier Mathiesen.

— Det teller ikke akkurat positivt.

 1. Les også

  Slik skreddersyr du CV-en

 2. Les også

  Stadig flere vil se bedre ut på bildet

 3. Les også

  Kjemper om talentene på sosialt medium

Les mer om

 1. Jobb og karriere
 2. Bytte jobb
 3. CV