Dette er de mest populære navnene hos søta bror

- Vi henger på svenskene og er stort sett à jour på guttesiden, mener navneforsker Ivar Utne. De to mest populære jentenavnene i Sverige har han imidlertid liten tro på at vil bre om seg blant norske foreldre.
  • Litt kort og brutalt sagt, det er ikke så mye å hente her for norske foreldre, sier navneforsker.

Elsa og Lucas er de mest populære navnene i Sverige, ifølge ferske tall fra Statistiska centralbyrån.

Elsa vipper dermed ned Alice som har tronet toppen av svensk navnestatistikk på jentesiden de siste tre årene.

William var det mest populære navnet for nyfødte i 2013, det er nå på andreplass.

Les også: De mest populære norske navnene i 2013

Dette er ti på topp-listen:

svenskenavntabell-3WT4Q2kPuz.jpg

Filmen Frost

— At Elsa vipper Alice ned fra toppen, kan rett og slett ha med Disneyfilmen å gjøre. (Frost red.anm). Men begge er gode tradisjonsnavn i Sverige og da fra tidlig 1900-tall, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Når det gjelder guttenavnene har han følgende kommentar:

— Du ser at dette er aktuelle navn i Norge også. Vi henger på svenskene her og er stort sett à jour, jeg tenker på William og Oscar. Vi har også «gjort litt fra oss» noen av navnene, eksempelvis Lucas, det er i ferd med å synke litt i Norge.

Vincent og Liam er imidlertid navn på den svenske listen som han har tro på for et oppsving i Norge.

På jentesiden har han tro på Agnes og Olivia.

— Jeg er overrasket over at Agnes ikke er blitt mer populært. Det vil komme mer, men kanskje ikke nå helt toppen, spår Utne.

Hverken Elsa eller Alice er navn som vil fenge norske foreldre. Navneforsker Ivar Utne

- Jentetoppnavn vil ikke fenge

Det har lenge vært en etablert sannhet at Norge følger etter Sverige når det gjelder navnetrender. Dette bildet stemmer ikke lenger helt, ifølge Utne.

— Vi ligger etter dem, og vi påvirkes noe av dem. Men det er først og fremst snakk om global påvirkning, fra USA, Storbritannia, egentlig hele Vesten. Når vi ser at det er flere engelsk- og amerikanskinspirerte navn på listen til svenskene, kan det tyde på at våre naboer er litt mer åpne for endringer, de tar hvert fall raskere til seg de utenlandske navnene, sier Utne.

— Så har vi selvsagt de navnetrendene som vi vet har med påvirkning fra Sverige å gjøre. Linnea kom med et byks. Navn som Saga, Ida, Emil, Filip og Oscar var alle populære først i Sverige uten å være det i andre land, legger han til..

Navneforsker Ivar Utne.

Men nå som svenskene har Elsa og Alice på topp, tror ikke navneforskeren at vi vil se «herming» i årene som kommer.24 jenter fikk navnet Elsa i 2013, 17 fikk navnet Else. Alice er også lite brukt. Det var 11 jenter som fikk navnet Alise i 2013, 26 fikk navnet Alice.

— Hverken Elsa eller Alice er navn som vil fenge norske foreldre. Elsa er for fremmed og den norske varianten Else tilhører «feil» generasjon, det tilhører besteforeldregenerasjonen, mange levende heter det, i motsetning til oldeforeldregenerasjon. Alice vil også virke litt fremmed og byr på usikkerhet rundt uttalen, tror Utne.

— På samme måte som de engelskklingende toppnavnene i USA, Abigail, Mason, Ethan og James også føles fremmede og blir utfordrende uttalemessig , legger han til.

Emma og William i Danmark

Emma og William topper listen over navn til danske nyfødte i de første seks månedene av 2014. Det viste nylig tall fra Danmarks Statistik.

William har tronet toppen siden 2010. Sammenlignet var Sofia det mest populære jentenavnet på nyfødte i 2013, da var Emma på en fjerdeplass. Sofia er på sin side nede på en fjerdeplass i den ferskeste statistikken, etter Ida og Laura.

Etter William følger Noah, Lucas og Oscar.

Den norske navnestatistikken for 2014 legges frem av SSB den 27. januar.

Les også:

Disse navnene «har en snittalder» på oppunder 80 år

Mange velger navn etter fødselsmåned

Takkekortene lå klare. Så ombestemte foreldrene seg for hva sønnen skulle hete.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppe og Twitterprofil for Familie og oppvekst