Hva? Har du «glemt» Valentine’s Day?

Da er du ikke alene.

1502statistisk.pdf
  • Maren Ørstavik

Statistisk sett er en fast spalte i Økonomi— og karrieremagasinet på søndager.

Klassisk venninnesamtale rundt Valentine’s Day (eller valentinerdagen som vi forsøker i å innføre i en litt klam fornorskning):

Kvinne 1: Herregud, Valentine’s er så sykt teit. Nok en gimmick fra handelsstanden for å få oss til å kjøpe oss ut av en oppkonstruert dårlig samvittighet. Makan til kommerst amerikansk kliss.

Kvinne 2: Jojo, men det er jo litt hyggelig, da. En blomst og litt ekstra kos, liksom? Jeg sier ikke nei takk til det, altså.

Lar seg ikke presse

Enten vi liker det eller ikke er nok valentinerdagen kommet for å bli – i alle fall på salgsplakatene utenfor blomsterbutikkene. Men det norske folk ser ikke ut til å ha latt seg overbevise. Ifølge en undersøkelse gjort av Cint for Mester Grønn, har valentinsaken mobilisert det vi har av urnorsk motvilje til kjøpepresset:

73 prosent av de spurte oppgir at valentinerdagen ikke er en viktig merkedag – og bare en av ti oppga at de skulle kjøpe blomster til kjæresten på dagen.

Særlig nordlendingene er spesielt strie: Dersom kjærestene rundt i landet gjorde som de sa til Cint, sto knappe fem prosent av nordlendingene i blomsterkø denne helgen.

— Valentinerdagen er jo en importert høytid på samme måte som halloween, men halloween har nok blitt større fordi det er rettet mot barn, sier Håvard Hansen, professor i forbrukeradferd ved Universitetet i Stavanger.

Han tror de barnlige festlighetene rundt halloween fenger lettere enn den litt seriøse voksenmarkeringen som valentinerdagen representerer.

- Voksne hopper ikke på like lett. Thanksgiving er et tilsvarende eksempel, det er en typisk voksenaktivitet som heller ikke har fått særlig feste, sier han.

Kollektivt press og dårlig samvittighet

På den andre siden står byfolket i Oslo og Trondheim. Her oppga henholdsvis 13 og 13,5 prosent at de skulle kjøpe blomster til kjæresten.

Men spør du meg (Kvinne 1) er selv det en deilig lav andel.

Blomsterkøene denne helgen må være blant de kleineste gjennom hele året. Hastende inn fra kulden i siste liten før det stenger, i et mylder av likesinnede stresshoppere, der fellesnevneren er følelsen av å ha gitt etter for kollektivt kjøpepress og dårlig samvittighet?

Altså, blomster er hyggelig, men det der er bare skrekkelig. Heia den trauste nordmannen, som står steilt på sitt: Valentines, det greier vi oss fint uten.

— Det er nok mange som bare lar dette gli forbi. Halloween er et mye større konsept, med fester og opplegg det skal handles til. Men valentinerdagen er veldig lett å bare ignorere, sier Hansen.

Uromantiske nordnorske menn

Og det gjør vi altså, noen mer enn andre. Men det kan se ut som valentinermotstanden også indikerer litt lave romantiske standarder.

For den samme undersøkelsen, som hadde 1000 respondenter fra hele landet, mellom 18 og 70 år, kartla også hvor i landet vi er mest fornøyd med nivået på norsk romantikk. Også her kommer nordlendingene dårlig ut – og særlig nordnorske menn.

Bare en av ti av de spurte i Nord-Norge greide å være helt eller delvis enige i at norske menn var romantiske.

Det er betydelig lavere en i Trøndelag, som topper listen, der en av fire synes mennene var romantiske.

Det er jo ikke skyhøye tall. På landsbasis synes 17 prosent av kvinner at norske menn er romantiske – motsatt er det 34 prosent. Huff, selv en valentinerhatende byjente kan sette pris på litt romantikk en gang iblant.

Men når det kommer til valentinerdagen er alt tilgitt. «Glemte» du Valentine's Day, sier du? Det går nok bra.

Les mer Statistisk sett: