Økonomi

Rema: - Vi vil fortsette å holde åpent på søndager

Ministeren var krystallklar i sitt budskap til matkjedene: Følg loven. Rema vil likevel fortsette å holde åpen fremover.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har innkalt alle matkjedene til hastemøte om søndagsåpent
 • Marita E. Valvik
  Marita E. Valvik

Kulturministeren kalte inn alle dagligvarekjedene fredag for å avklare hvordan de skal forholde seg til loven rundt de søndagsåpne butikkene.

Rema 1000s representant, kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer, strålte da hun kom ut i etterkant.

— Vi har fått positive signaler om at kulturministeren ønsker å se på loven på nytt, sier hun.

 • Rema ønsker regelendring: Søndagsåpent kun for dagligvarebutikker.

Rema trosser ministeren

På spørsmål om det betyr at de kommer til å stenge sine butikker førstkommende søndag, var svaret krystallklart:

— Nei. Vi holder åpnet. Det gjør vi helt til vi ser våre konkurrenter gjør noe med sine, og ikke bare prater, sier Beyer.

Coop-sjefen Geir Inge Stokke sto i bakgrunnen og ristet på hodet:

— Jeg hører hva Beyer sier og lurer på om vi var på samme møte. Ministeren var krystallklar. Hun sjekket at alle hadde forstått loven og fikk det bekreftet. Deretter sa hun tydelig at hun forventet at alle respekterte loven, sier Stokke.

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 viser frem bilder av de hun mener er Norgesgruppens ulovlige søndagsåpne butikker til pressen etter møtet hos kulturministeren.

Mye av kritikken har gått på Norgesgruppens butikker. De har nå sagt til ministeren at de gjør det de kan for å rydde opp.— Det betyr at vi stengte syv av våre Jokerbutikker i går. Samtidig jobber vi intents med de andre butikkene og vi lover å rydde opp. Det forsikret jeg ministeren og jeg hørte ikke Rema si det samme, sier Korneliussen.

Ministeren: - Jeg forvener at alle følger loven

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier til Aftenposten at hun stilte alle aktørene spørsmål om loven var uklar.

— Alle bekreftet at det er den ikke. Da forventer jeg at alle følger loven, sier Helleland.

 • Nå sier Rema at de kommer til å fortsette å holde åpent, med sperrebånd, noe som ikke er lovlig, førstkommende søndag. Hva sier du til det?

— Min beskjed er at alle skal følge loven. Dersom det er noen som ikke gjør det, er det en politisak. I 2010 var det en butikkeier som fikk 60.000 kroner i bot og 200.000 kroner i inndratt omsetning for brudd på denne loven, sier Helleland.

Når det gjelder endring av loven sier Helleland:

— Det er ikke noe vits i å flikke på den loven vi har nå. Dette må utredes, vi må se på hvordan handlemønsteret endrer seg, hvordan netthandelen påvirker dette og vår oppgave er å se på norske arbeidsplasser. Alle aktørene hadde gode innspill til dette som jeg tar med meg videre, sier Helleland.

Kranglet hele vinteren

I hele vinter og vår har de tre kjedene kranglet om hvordan reglene skal tolkes, og hvilke butikker som har rett til å holde åpent på søndager. Nå har kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kalt inn alle aktørene for å snakke med dem om de søndagsåpne butiikkene og hvordan lovverket overholdes.

På møtet stiller toppsjefene fra Coop og Norgesgruppen, Geir Inge Stokke og Tommy Korneliussen.

Rema stiller med sin kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer og leder for franchisebutikkene Jan Frode Johansen.

I tillegg er Handel og Kontor, Virke, NHO Handel og Samfo innkalt på møtet som finner sted nå klokken tolv i Kulturdepartemenet.

Krangler med lasermåler

Rema har selv gått rundt med lasermåler og målt opp konkurrentenes butikker, og de endte opp med å anmelde 120 butikker for ulovlig søndagsåpent. Senere henla politiet sakene.

 • Norgesgruppen har begynt oppryddingen. Stenger seks butikker og bygger om 11.
  Etter politianmeldelsen har Rema fortsatt å måle butikker og melde fra om det de mener er lovbrudd. Samtidig har Norgesgruppen, Coop, Virke og Handel og Kontor samarbeidet og kommet frem til en felles søndagsplakat om hvordan de skal tolke regelverket. Dette ville ikke Rema være med på.

Rema åpner stadig flere

I stedet har de besluttet å holde sine egne butikker åpent. Så langt har de åpnet 45 butikker på søndager, og de planlegger å åpne flere så fort det lar seg gjøre.

Loven sier at de søndagsåpne butikkene skal ha fastmonterte vegger og egen inngang. Remas søndagsåpne butikker har sperret av 100 m² med sperrebånd, og ansatte står på baksiden av sperrebåndet og tilbyr seg å hente varer fra området som er sperret av.

Da Aftenposten spurte Rema 1000 om de kom til å fortsette med lovbruddene og fortsatt holde sine butikker åpne på søndager, svarte de slik:

 • Kjenner du deg igjen i denne? Sender du en mann inn for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn i butikken med samme oppdrag?Her får du svaret
 • Ja, vi kommer til å fortsette å tolke lovverket på samme måte som våre konkurrenter i alle år har tolket det, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer til Aftenposten.

Hun sier at de ikke har noen tro på at Norgesgruppen har kjøpmennene med seg på opprydningen.

Norgesgruppen mot søndagsåpne...

...men er den grupperingen som har flest søndagsåpne butikker. Det er aller flest søndagsåpne Joker-butikker, butikker som regnes blant de dyreste av alle dagligvarekjedene vi har i Norge.

Slik så situasjonen for søndagsåpne butikker ut i 2014. Nå har Rema åpnet nær 50 butikker til på søndagene:

Da Aftenposten snakket med dagligvareekspert Erik Fagerli, partner i PA Consulting tidligere i forbindelse med denne kranglingen, trakk han frem at Norgesgruppen har en helt spesiell bakgrunn for sin intense kampanje mot generell søndagshandel:— De som allerede har søndagsåpent ønsker selvfølgelig ikke at alle andre skal ha den sammen muligheten til å holde åpent. Hvorfor skulle de det? spør Fagerli.

Samtidig sa Rema 1000 at de var villige til å investere i sine butikker for å kunne holde åpent dersom det ikke ble ryddet skikkelig opp i dette.

— Erfaringen vår i Danmark er at vi ikke har fått økte kostnader ved å ha søndagsåpent, så vi tror søndagsåpne butikker ikke kommer til å fordyre varene i Norge,sa Rema-sjef Ole Robert Reitan den gangen.

Les også

 1. Kundene raser mot Rema 1000s søndagsstunt

 2. Ny måling viser flertall mot søndagsåpne butikker

 3. Politiet skeptisk til søndagsåpne butikker

Les mer om

 1. Dagligvarebransjen
 2. Næringsmiddelindustrien