Økonomi

Telenors toppsjef bekrefter feil på CV

Telenors toppsjef innrømmer at han har sagt han har hatt en bachelorgrad han ikke fullførte.

 • Stine Barstad

Kapital skriver i dag at Telenors nye toppsjef, Sigve Brekke, i over ti år har påberopt seg en bachelorgrad fra Høgskolen i Telemark som det viser seg at han ikke fullførte.

Telenors kommunikasjonsdirektør Atle Lessum bekrefter overfor DN torsdag morgen at det stemmer at Brekke ikke har graden.

«Han tok 38 av de 40 vekttallene som kreves for å være en Høyskolekandidat ved skolen, og mangler en seminaroppgave som ville gitt ham de to siste vekttallene. Grunnen til at Brekke ikke skrev denne oppgaven var at han ble svært engasjert i politikken den gangen for over 30 år siden, og prioriterte det politiske arbeidet.», skriver Lessum til avisen.

— Vi skal korrigere

Kapital skriver at graden sto oppført på Brekkes CV fra 2004-2014, mens han jobbet for Telenor i Asia. Han skal også ha hevdet å være høyskolekandidat da han som statssekretær i 1996 søkte om å ta en «mid career master» i offentlig forvaltning på Harvard.

 • I Telenors nye ledergruppe nådde bare tre kvinner opp. Her er 18 av 21 menn.
 • Brekke beklager at han har vært upresis, og vi skal korrigere de stedene der det feilaktig har vært oppført at han har en grad fra Bø, skriver Lessum videre.

Han understreker at studiene fra Bø hverken var utslagsgivende for at Brekke kom inn på Harvard eller for hans karrière i Telenor.

- Regjeringen presset Harvard

En av postene på Brekkes CV er utdannelsen han har fra det amerikanske universitetet Harvard. I utgangspunktet godtok ikke Harvard Brekkes søknad.

«I et temmelig frekt og nedlatende brev datert april 1996 fra direktøren på Harvard International Affairs til daværende ekspedisjonssjef Bjarne Lindstrøm i UD, ble det gjort klart at skolen ikke trodde Brekke hadde tilstrekkelig akademisk bakgrunn eller intellektuell kapasitet til å kunne «lykkes i dette miljøet»», skriver Kapital.

 • Finansavisen og Kapital har lagt ut avslagsbrevet fra Harvard og Brekkes CV. Hvordan Harvard formulerer seg kan du selv lese her.
  Ett år senere går det frem i en artikkel fra Dagens Næringsliv, som Aftenposten har hentet frem fra arkivet, at regjeringen, anført av utenriksminister Bjørn Tore Godal, la et sterkt politisk press på ledelsen ved Harvard for at Brekke skulle få studieplass.

To avslag før aksept

Godal skrev brev til Harvard, men vant ikke frem med presset, skriver avisen. Samtidig avviser daværende utenriksråd Bjarne Lindstrøm at det har vært snakk om utidig politisk press.

-Brekkevar den eneste søkeren og det var første gang vi hadde fått avslag på en kandidat vi hadde nominert. Vi mente derfor at det kunne være grunnlag for en misforståelse, sa Lindstrøm til avisen den gangen.

Lindstrøm tok også kontakt med daværende ambassadør i Washington Kjeld Vibe og ba ham sjekke avslaget. Avisen indikerer at det ble utøvd diplomatisk press som førte til at Brekke etter to avslag på grunn av manglende akademiske kvalifikasjoner likevel kom inn på prestisjeuniversitetet i USA.

Brekke: - Vær ærlig

Kapital har også hentet frem Brekkes syv læresetninger om ledelse som han utviklet da han var toppsjef for Telenors deleide mobilselskap Dtac i Thailand. Vi gjentar en av reglene her, slik Kapital har gjengitt den:

Sigve's rule #4: «Stay honest».

Under denne regelen har Brekke ført opp en utdypning:

«Honesty is hard. When business is challenging, it is tempting to sugarcoat the situation or be silent. Don't.»

 1. Les også

  Stortinget vil kalle Jo Lunder inn på teppet

 2. Les også

  Gransker om e-poster ble skjult for Telenor-ledelsen

 3. Les også

  For en suppe|Ola Storeng

 4. Les også

  Kolberg: - Ubegripelig at ikke varselklokkene ringte mer

 5. Les også

  Ventet i flere uker med å informere Monica Mæland

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  6 viktige grunner til at Telenor-sjef Sigve Brekke er i hardt vær

 2. ØKONOMI

  Telenor har nå 95 prosent av kundene i land med mye korrupsjon. Andelen vokser.

 3. ØKONOMI

  Ikke alene om å gi bort formuen

 4. ØKONOMI

  Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet

 5. ØKONOMI

  Disse yrkene har høyest status

 6. ØKONOMI

  Vi er verdens mest tradisjonelle mathandlere