4 tegn på at du bør stramme inn privatøkonomien

Å miste jobben, samlivsbrudd, eller langvarig sykdom kan snu opp ned på privatøkonomien på kort tid. Men det er først og fremst latskap som sender de fleste utfor det økonomiske stupet, mener forbrukerøkonom.

Det er først og fremst latskap som sender de fleste utfor det økonomiske stupet, mener forbrukerøkonom.
  • Maren Ørstavik

I økonomimagasinet hver søndag spør vi forbrukerøkonomer om tips til en bedre personlig økonomi.

— Det er mange ting som kan kaste oss ut på dypt vann. Når to inntekter i familien blir til én, når en arbeidsinntekt blir til uføretrygd eller enslige som etter et samlivsbrudd kanskje må sette seg inn i en økonomi som partneren har forvaltet. Dette er økonomisk tunge ting, men faktum er at de fleste kommer seg ut av dette på egenhånd, sier Magne Gundersen.

Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1 og programleder i Luksusfellen på TV3. Han understreker at det først og fremst er den enkeltes valg som gjør at noen havner «på kjøret» og ikke greier å få hverdagen til å gå rundt.

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1.

— Det finnes eksterne faktorer, men jeg opplever at det i størst grad handler om personlighet og innstilling. Kaoset rammer folk som ikke greier å stå imot fristelser, som blir handlingslammet selv om de vet at noe må gjøres, og hele tiden velger minste motstands vei, sier han.Gundersen mener det er flere fellestrekk mellom dem det går riktig ille med. Disse fire faresignalene bør få det til å ringe en bjelle hos flere, mener han.

1. Du sier, eller vil si, ja til alt.

Er du blant dem som ikke greier å si nei, bør du være forsiktig, mener Gundersen. Mange som er redd for å gå glipp av ting går ofte minste motstands vei for å få det til: kredittkort, betalingsutsettelser, forbrukslån og reisekontoer.

2. Du har rot i papirene.

Har du rot i de økonomiske papirene, har du antagelig også rot i økonomien. Når du ikke vet hvilke regninger som kommer, er det vanskelig å sørge for at de blir betalt.

3. Du lurer på om du skal ta et kredittkort til.

— Ett kredittkort kan være kjekt. Men hvis du lurer på om du skal ta et til fordi det andre er sprengt, er det et tegn på at du ikke greier å betale, advarer økonomen.

4. Du sparer aldri.

— Mange av dem vi møter i Luksusfellen har aldri spart en krone. Hvis man ikke greier å legge unna litt når man kan, utsetter man seg selv for fare. Når det da skjer noe, er det enda vanskeligere å beholde kontroll, sier Gundersen.