Økonomi

Storbritannias finansminister varsler budsjettkutt og skatteøkninger etter Brexit-beslutningen

Finansminister George Osborne varsler økte skatter og kutt i offentlige utgifter etter at Storbritannia trekker seg ut av EU.

– Det vil ikke bli så rosenrødt som livet innenenfor i EU, sa finansminister George Osborne da han deltok på BBCs Today-program tirsdag morgen.
  • Stine Barstad

Det sa han da han deltok på radioshowet Today på BBC tirsdag morgen.

Skatteøkningene vil komme som følge av en «lang periode tilpasninger» som må til for å møte nedturen som ventes som følge av utmeldelsen, skriver iNews.

Dette varslet Osborne allerede flere uker før avstemningen. Da han i intervjuet ble spurt om uttalelsene om skatteøkninger og kutt forstatt sto ved lag, svarte han:

– Absolutt. Men beslutningen vil komme under en annen statsminister.

– Sludder

Han avfeide påstander om at den britiske regjeringen ikke har noen plan for hvordan den skal håndtere utmeldingen som «sludder».

– Det vil ikke bli så rosenrødt som livet innenenfor i EU. Det er veldig klart at landet kommer til å bli fattigere som en følge av hva som nå vil skje med økonomien, sa han videre, ifølge Guardian.

Dyrere strøm?

Det statlige strømnettselskapet National Grid advarer dessuten om at strømregningene vil øke og energisikkerheten svekkes dersom Storbritannia nektes tilgang til EUs interne energimarked, skriver Guardian.

– Storbritannias energisikkerhet avhenger av gass og elektrisitet fra det interne energimarkedet og det er essensielt at vi ikke tar noen risiko med det. Energispørsmålet må behandles med høyeste prioritet av regjeringen når forhandlingene om Brexit begynner, sier en talsmann for National Grid til avisen.

– Overrasket over at dere er her

I en tildels følelsesladet tale i EU-parlamentet tirsdag formiddag gjorde EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker det klart at EU ikke vil forhandle med britene om handelsbetingelser før britene formelt har satt i gang utmeldelsesprosessen.

Og det bør de gjøre så raskt som mulig, mener han.

– Jeg vil at Storbritannia avklarer sin posisjon, ikke i dag, ikke i morgen klokka ni, men snart. Vi kan ikke akseptere at usikkerheten dras ut, sa Juncker.

Han gikk også i rette med de britiske UKIP-representantene i salen, som begynte å applaudere på «feil» sted kort ut i talen hans.

  • Jeg virkelig overrasket over at dere er her. Dere kjempet for exit, og det britiske folk stemte for utmelding, så hvorfor er dere her? parerte Juncker.

Labour stemmer over mistillit

Det er ikke bare i EU-parlamentet at stemningen etter Brexit-avstemningen er anspent.

Klokken 17 tirsdag ettermiddag stemmer Labour-partiets parlamentsmedlemmer over et mistillitsforslag mot partileder Jeremy Corbyn etter at 20 fremtredende parlamentsmedlemmer har forlatt skyggeregjeringen hans.

Samtidig går spekulasjonene høyt hos det konservative partiet om hvem som skal overta som statsminister når David Cameron går av.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Storbritannia
  3. EU
  4. David Cameron