Vil kapre kunder fra sin tidligere arbeidsplass

(NEW YORK/Aftenposten) For 19 år siden var Jon von Tetzchner med på å grunnlegge IT-suksessen Opera. Nå lanserer han en konkurrent.

Jon von Tetzchner gikk fra Opera med 600 millioner kroner i lommen. Nå håper han å gjøre suksess med en ny nettleser. Testversjonene er foreløpig lastet ned 1,2 millioner ganger. Von Tetzchner håper å ha en fullverdig førsteversjon klar i løpet av året.

Én ting er Jon von Tetzchner sikker på. Han kommer ikke til å love på nytt at han skal svømme over Atlanterhavet.

Fra sitt selvvalgte eksil i USA bygger han nå opp en ny nettleser som skal konkurrere mot Microsoft, Apple, Google — og Opera.

— Egentlig er det ganske fint. Vi er underdogs. Det er ingen som har noen forventninger.

Eller: Forventningene er kanskje litt høyere enn forrige gang, sier den 47-årige norskislendingen.

Med «forrige gang» mener han 1995 da han var med på å lansere selskapet Opera og senere nettleseren med samme navn. Selskapet, som i dag har rundt 350 millioner brukere, anses som en av de største internasjonale IT-suksessene med utspring i Norge.

I 2011, etter å ha sett selskapet vokse med 40 prosent i året i 15 år, sluttet von Tetzchner som toppsjef i Opera etter en rekke krangler med selskapets investorer. Noe av pengene han tok med seg da han sluttet bruker han på et innovasjonssenter i småbyen Magnolia, Massachusetts, der han nå bor med kone og tre barn.

Og noe bruker han på å lage nettleseren Vivaldi sammen med rundt 30 nyansatte i Norge, på Island og i USA.

«Nerdebrowser»

Vivaldi, som foreløpig kun finnes i svært tidlige og uferdige versjoner, er ment å være en nettleser for viderekomne. Folk som krever stor fleksibilitet og som gjerne har 50 sider åpne samtidig. En «nerdebrowser», som han selv har kalt det.

— Men vi har selvsagt ikke noe imot at massene også bruker det, sier von Tetzchner og humrer.

Først og fremst håper han å kapre noen av de samme brukerne som han lokket til seg i forrige runde. Lik en agent som tar med seg kundene fra ett selskap til et annet, satser von Tetzchner på at de gamle Opera-brukerne vil like Vivaldi bedre enn de andre leserne - inkludert Opera.

— Den nye ledelsen i Opera har valgt å slutte å utvikle nettleseren. De har gått i en annen retning. Det er 60 millioner Opera-brukere som fortsatt bruker en tre år gammel nettleser. Det er dem vi retter oss mot i første omgang, men jeg håper jo at mange andre også vil like det vi gjør, sier han.

Og det er ikke bare brukerne han vil kapre fra sin gamle arbeidsplass. Rundt halvparten av Vivaldis ansatte er hanket inn fra Opera. Flere av dem har fått eierandeler i det nye selskapet, men von Tetzchner har fortsatt 90 prosent av aksjene.

— Fordelen med det er at jeg alltid er enig med den største investoren, spøker han.

Ingen løfter om lang svømmetur

Børsnotering? Uaktuelt. Flere investorer? Ikke interessant. 47-åringen trives med Vivaldi som sitt eget prosjekt. Foreløpig et gigantisk tapsprosjekt. Men på sikt tror han at det er penger å tjene.

— Andre selskaper betaler oss for å inkludere dem i søkefunksjonene våre. Si, for eksempel, at Google betaler én dollar pr. bruker pr. år. Det kan det bli penger av, bare vi klarer å få nok brukere, sier Vivaldi-sjefen.

Den nye nettleseren er blitt godt mottatt av nisjenettsteder i USA, og testversjonene er foreløpig lastet ned 1,2 millioner ganger.

Von Tetzchner håper å ha en fullverdig førsteversjon klar i løpet av året.

Da Operas versjon 8.0 ble lansert i 2005, lovet von Tetzchner å svømme fra Norge til USA dersom nettleseren ble lastet ned én million ganger på fire dager. Målet ble nådd, men svømmeturen ble svært kort. 47-åringen er usikker på hvordan han skal feire dersom Vivaldi opplever tilsvarende suksess.

—  Jeg lover nok ikke noe sånt igjen. Men noe skal jeg finne på. Vent og se, sier han.

------------

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at von Tetzchner tok med seg 600 millioner kroner fra Opera. Det riktige er at Opera hadde 600 millioner kroner i banken da von Tetzchner sluttet. Han ønsker ikke å opplyse hvor mye penger han fikk med seg da han sluttet i selskapet i 2011.