Økonomi

Slik løper Nike fra skatt for milliarder av kroner

Når du kjøper et par Nike-sko i Norge, starter pengene dine på en lang og komplisert reise der skatt krympes hele veien.

I Norge er det bare typiske vintersportsmerker som selger mer sportsklær, utstyr og sko enn Nike.
 • Carl Alfred Dahl
  Nyhetsleder
 • Torstein Ringnes
  Redaksjonell utvikler
 • Simon Bowers
 • Helena Bengtsson

Historien slutter ikke her, for snart kommer pengene frem til et skatteparadis. Men først litt om avtalen:

Denne kompliserte strukturen ble satt opp i 2005 da Nike inngikk det toppsjefen kalte «en gunstig, langsiktig skatteavtale» med nederlandske myndigheter.

Resultatet av avtalen var at Nike, med velsignelse fra Nederland, kunne sende royalties-milliardene sine ut av Nederland til nullskattlandet Bermuda. Her har Nike hverken kontorer eller ansatte, viser dokumentlekkasjen Paradise Papers.

De påfølgende tre årene falt Nikes skatteprosent globalt fra 35 til 25 prosent. Avtalen skulle gjelde i ti år. Skatteprosenten fortsetter å falle betydelig, viser det seg.

Da avtalen med Nederland løp ut for et par år siden, lette Nike etter en ny løsning. Ordningen som ble satt inn i stedet var ikke noe dårligere.

Hverken nederlandske myndigheter eller Nike vil opplyse hvor Nikes «partner 2» holder til, og dermed hvor pengene havner.

Nederland mener inntektene skal beskattes i hjemlandet til den utenlandske partneren. Men USA, hvor Nike har hovedkontor, mener inntektene skal skattlegges i Nederland.

Dermed er ikke overskuddet skattepliktig noen steder.

Det meste av Nikes inntekter fra utenfor USA går via et par selskaper i Hilversum i Nederland.

Over 100 milliarder i gevinster, omtrent uten skatt

Nikes skatteprosent har faktisk fortsatt å falle.

Nike-sjefen varslet i september i 2017 at han regner med å kutte skatteregningen ytterligere fremover, til mellom 15 og 17 prosent. Dette tallet inkluderer USA, hvor halvparten av Nikes omsetning foregår og skattlegges normalt til 35 prosent.

Strømmen av royaltypenger fra salg utenfor USA har bygget seg opp til en utenlandsk haug av profitt som i mars i 2017 var verdt 103 milliarder kroner, ifølge Nikes rapportering.

Av denne profitten er det betalt mindre enn 2 prosent skatt. Pengene, som er holdt utenfor USAs grenser, er ikke skattlagt i det hele tatt i selskapets hjemland.

Dersom selskapet flytter pengene hjem til USA, for eksempel for å utbetale til eierne, blir de skattlagt.

Nike Norway kjøper ingen varer

Daglig leder Morten Frimann Clausen i Nike Norway AS og den norske avdelingen av Nike Retail BV bekrefter at salget av Nike-varer i Norge er flyttet fra et norsk til et nederlandsk selskap.

– Det er nå Nike i Nederland som selger varene til Norge, sier han, og forklarer at Nike Norway AS bare bistår det nederlandske selskapet.

Ingen varer er innom det norske Nike-selskapet.

– Hvorfor betaler Nike så lav andel skatt i Norge når selskapet sentralt går med så store overskudd?

– Det må du ta med informasjonsavdelingen i Nike sentralt.

Nike: Opererer i tråd med skattereglene

Men heller ikke Nike sentralt vil svare på Aftenpostens spørsmål om årsaken til omorganiseringen i Norge, hvor royaltybetalingen går, hvor stor omsetningen i Norge egentlig er og hvorfor skatteprosenten er så lav. Nike skriver følgende i en e-post til Aftenposten:

– Nike opererer i tråd med skattereglene og vi forsikrer oss om at våre skattemeldinger er fullt og helt i tråd med måten vi driver forretningene på, investeringene vi gjør og arbeidsplassene vi skaper. Gjennom sysselsetting, økonomisk aktivitet og betalt skatt, er Nike en betydelig bidragsyter i mange økonomier rundt om i verden.

Nordmenn bruker mest på sport

Aftenposten har beregnet hvor høy Nikes skatteregning i Norge hadde vært dersom selskapet rapporterte reelt overskudd her.

Utgangspunktet er Nikes norske regnskap fra 2007 til 2015, det siste året før selskapet flyttet omsetningen til Nederland. Forutsatt at Nikes drift i Norge er like lønnsom som globalt (målt i resultatmargin), ville skatteregnestykket sett sånn ut:

Det norske markedet for sportsutstyr er blant verdens mest attraktive. Norge er det landet i verden hvor det brukes mest penger på sportsutstyr og -klær pr. innbygger, bekrefter administrerende direktør Trond Evald Hansen i foreningen Sportsbransjen AS overfor Aftenposten.

Trond Evald Hansen i Sportsbransjen AS

– Jeg kan ikke se noen grunn til at Nikes inntjening skal være dårligere i Norge enn ellers i verden, sier han, men ønsker ikke å kommentere selskapets regnskaper eller skattekostnader.

– Dobbel nullbeskatning

Jan Vleggeert har forsket på slike strukturer. På oppfordring fra den nederlandske avisen Trouw, som samarbeider med Aftenposten i denne saken, har Vleggeert satt seg inn i Nikes årsregnskaper og andre dokumenter.

– En CV/BV fører til en dobbel nullbeskatning på renter og royalty-betalinger. Det ser ut til at Nike kan tjene på dobbel nullbeskatning ved å bruke denne strukturen, sier Jan Vleggeert, som er professor i skatterett ved Universitetet i Leiden utenfor Amsterdam.

Nike har hovedkvarter i Beaverton i den amerikanske delstaten Oregon.

Hvorfor ønsker Nederland Nike velkommen?

Finans- og skattelovgivningen i Nederland, kombinert med landets rettspraksis, har tiltrukket seg mange selskaper. Dette har igjen ført til en enorm vekst i bransjen som driver med skatterådgivning:

Tallet 77.600 viser til antall nye jobber amerikanske bedrifter har skapt i Nederland med CV/BV-strukturen som hel- eller delbegrunnelsen, opplyser Nederlands finansdepartement.

Professor Jan Vleggeert.

– Denne bransjen har vokst og opparbeidet seg politisk innflytelse. Nå er det bare ytre venstreside i politikken som er kritiske til at Nederland tillater slik skatteplanlegging, sier Vleggeert.

Nederlands finansdepartement innrømmer at bruken av CV-enheter kan beskrives som «internasjonal skatteflukt».

– Ansvaret for internasjonal skatteflukt kan ikke bare legges på ett lands skattesystem. Nettopp derfor er det avgjørende med en global eller europeisk tilnærming for å bekjempe skatteunngåelse, skriver departementet som svar på Aftenpostens spørsmål.

Om avtalen fra 2005 skriver Nederlands finansdepartement følgende:

– Denne avgjørelsen gir sikkerhet og forutsigbarhet når det gjelder lover og regler, håndhevelse og rettspraksis. Når det gjelder individuelle skattekrav kan ikke Ligningsetaten gi informasjon.

Nederland presset til å endre lovene

Innen noen år må Nikes skatterådgivere se seg om etter nye muligheter for å organisere sportsgiganten.

I februar i år ble nemlig EUs finansministre enige om nye regler som vil forby multinasjonale selskaper i å løpe fra selskapsskatten ved å utnytte ulikheter mellom skattesystemene i medlemslandene og i land utenfor EU, ifølge EU-kommisjonen.

Vleggeert mener at det likevel vil finnes muligheter for å unngå beskatning.

– De fleste politikerne mener bransjen som gir råd om skatteunngåelse er til glede for Nederland. Finansdepartementet ser seg om etter strukturer som vil være lovlig under det nye reglementet, sier professoren.

Direkte fra Vestby til Nederland

Anslag fra sportsbransjen viser at omtrent 90 prosent av salget i Norge går via sportskjeder som XXL, G-Sport og Sport1. Resten er fordelt på merkenes direktesalg i butikk og internett.

Kjøper du sko til 1000 kroner (før moms) ifra Nikes nettbutikk eller outletbutikker i Vestby eller Stavanger i stedet for hos en sportskjede, går omtrent 82 kroner til lønn, husleie og andre kostnader i Norge. 4 kroner går til skatt i Norge.

En transaksjon Aftenposten har gjennomført i Vestby-butikken viser at betalingen går direkte til Nike Retail BV.

Ifølge regnskapet til den norske avdelingen av nederlandske Nike Retail BV, går drøyt 900 kroner direkte til Nike-selskapet med kontor utenfor Amsterdam.


Kilder: Interne dokumenter fra advokatfirmaet Appleby, Nikes årsregnskaper fra Norge, Nederland og USA, Nederlands finansdepartement, USAs finanstilsyn og skattedomstol, Global Brand Database og skatterettsprofessor Jan Vleggeert

Les mer om

 1. Paradise Papers
 2. Nike
 3. Nederland
 4. Bermuda
 5. Skatteparadis