Økonomi

Her er de mest populære studiene

Siviløkonomiutdanningen på NHH i Bergen er landets mest populære studie. Sjekk listen her.

 • Stine Barstad

Siviløkonomistudiet ved Handelshøyskolen i Bergen er Norges mest populære studium, viser ferske tall fra Samordna Opptak.

Totalt har 4750 studenter søkt seg til NHH. Det er en økning på 5,6 prosent fra 2014.

– Med nesten fem førsteprioritetssøkere for hver studieplass er NHH også i år garantert et bachelorkull med topp studenter, sier rektor Frøystein Gjesdal.

NHH har hatt landets mest populære studie i mange år, men ble i fjor slått av jus ved Universitetet i Oslo. I år er NHH igjen pøå førsteplass, mens jus på UIO er nest mest populært. Videre nedover på listen kommer politiutdanning på Politihøyskolen, og jus på Universitetet i Bergen.

Også Handelshøyskolen BI melder om rekordhøye søkertall. Totalt har 12.359 personer søkt seg til skolen.

Flere søker helse— og realfag

Tallene viser ellers at det er en markant økning i antall studenter som har helse- og realfag som sitt førstevalg til høyere utdanning.

Til studier innen realfag er det over 11 prosent flere søkere enn i fjor, mens søkningen til helse- og sosialfagutdanningene har økt med nesten 10 prosent fra 2014, viser tallene.

Sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er landets femte mest populære studie, med en økning på 12 prosent i antall førstevalgssøkere sammenlignet med i fjor.

— Det er gledelig at sykepleierutdanningen er så populær blant søkerne. Det er et stort behov for sykepleiere i samfunnet, sier rektor Kari Toverud Jensen ved HiOA.

Søkningen til lærerutdanningen øker også betydelig, med vel 8 prosent. Barnehagelærerutdanningen står derimot på stedet hvil med en liten nedgang på 0,2 prosent sammenlignet med i fjor.

Mediefag er blant fagretningene som mister flest søkere, med en nedgang på fem prosent sammenlignet med i fjor. Antallet søker til studiene faller for tredje år på rad.

Velger «riktig» fag

Regjeringen er veldig fornøyd med at de unge tar til seg oppfordringene om å søke utdanninger som samfunnet trenger, skriver NTB. Både helse- og realfag og lærerutdanningene er fagområder det vil være manko på kvalifisert personell fremover.

Ifølge Statistisk sentralbyrås (SSB) sistefremskrivingervil det framover bli et underskudd på nær 35.000 helsearbeidere med kort høyere utdanning, 40.000 lærere og 3.000 ingeniører.

Settestatsråd for utdanningsministeren, Elisabeth Aspaker, sier hun er fornøyd med økningen i antall søkere til lærerstudiene, men hun skulle gjerne sett samme økning til barnehageutdanningen.

— Det er stort behov for flere barnehagelærere og vi vet at dette er en nøkkelfaktor for å sikre kvalitet i barnehagene, sier hun i en pressemelding.

Størst økning hadde studiene i informasjonsteknologi. Her var det nesten 14 prosent flere søkere enn i fjor.

– Dette må oppfattes som et tydelig krav om flere studieplasser innen IKT, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

Ingeniørspirer ikke skremt av oljenedtur

Totalt sett er søkningen til teknologiske fag i år omtrent som i fjor. Det er 130 færre søkere til ingeniør-bachelorene, mens det på master i teknologi er omtrent samme antallet som har det som sitt førstevalg som i fjor. Dette til tross for at oljenæringen det siste året har kuttet kraftig i sine ingeniørstaber.

— Selv om det er en liten nedgang i søkningen til teknologiske studier, er den mindre enn man kunne frykte ut fra arbeidsmarkedet i oljebransjen. Jeg er glad for at såpass mange unge søker seg til slike utdanninger. Det er stort behov for teknologisk kompetanse i fremtiden, sier Aspaker.

— Det er bra at nedbemanningen i oljesektoren ikke har skremt unge fra å søke seg til ingeniørstudiene. Kompetansen ingeniørstudentene opparbeider seg kommer til å spille en viktig rolle i fremtidens Norge, sier Eirik Kommedal, leder av Tekna Student.

Flest søkere per studieplass har årsstudiet i økonomi og ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus, med 19,7 søkere per plass. Profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Oslo kommer på andreplass med 16,6 søkere per studieplass. Se listen over studiene med flest søkere per plass her.

Rekordmange søkere

Totalt er det om lag 127 900 søkere til høyere utdanning i år. Det er ny rekord. Det er vel 8 000 flere søkere enn i fjor, og en økning på nærmere 7 prosent.

— Jeg er fornøyd med den meget gode søkningen til høyere utdanning. Regjeringen er spesielt tilfreds med den positive utviklingen som er for lærerutdanninger, helse- og realfag, sier Aspaker.

 1. Les også

  Mot en gullalder for de nysgjerrige

 2. Les også

  Studenter herfra får en startlønn på 540.000 kroner

 3. Les også

  NTNU knuser konkurrentene i NHO-rangering av norske ingeniørutdanninger

Les mer om

 1. Jobb og karriere

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Dette er de ti mest populære studiene

 2. KULTUR

  Rekordstort inntak til høyere utdanning

 3. KARRIERE

  I fjor fikk Eivinds studium så mange søkere at de måtte doble kapasiteten. Her er årets mest populære studier.

 4. NORGE

  Helene Lauritzen (20) er i det første kullet med nytt utdanningsløp: Nå venter fem års masterstudier for å bli lærer for 1.–7. klasse

 5. NORGE

  Strengere krav gjør at færre kom inn på lærerutdanningen

 6. KARRIERE

  Jørgen Foss har søkt seg til et av landets mest populære studier. Her er hele listen