Økonomi

Oljeprisen stiger, kronen styrkes

Oljeprisen har steget over 5 prosent denne uken. Det verste er over, mener noen av verdens største oljehandlere om det store fallet i oljeprisen siden slutten av 2014.

Oljeanalytikere er skeptiske til utfallet av et møte mellom flere oljeland (men ikke Norge) i helgen om å fryse oljeproduksjonen for å drive oljeprisen videre opp.
  • Roar Østgårdsgjelten

Prisen for ett fat nordsjøolje (Brent Blend) for levering om en måned ble onsdag handlet for litt over 44 dollar på oljebørsen i London. Det er litt lavere enn sluttnoteringen tirsdag på 44,24 dollar fatet, som var den høyeste oljeprisen som er notert på fire måneder.

Sterkere krone

I takt med stigende oljepris stiger kursen på norske kroner. Onsdag formiddag kostet 1 euro 9,29 kroner, en styrkelse for kronens del på 9 øre eller 1 prosent. Dollaren var omtrent uendret på 8,21 kroner.

Les mer om hvordan dette påvirker norsk økonomi:

Les også

«Norge kan få verdens mykeste landing tross oljenedturen»

Den importveide kronekursen, som er en beregnet verdi av kronen mot valutaene til Norges 25 største handelspartnere, er 2-2,5 prosent sterkere enn Norges Banks anslag, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

Kronekursen må styrkes betydelig for å trigge et rentekutt i juni, spesielt hvis styrkelsen skyldes høyere oljepris, mener Nordea-økonom Erik Bruce.

Oljetankere i kø

Verdensmarkedet flommer over av billig olje som bidrar til å presse prisen ned.

Utenfor den kinesiske oljehavnen i Qingdao nordøst i landet ligger en nesten 4 mil lang kø av store oljetankere som venter å bli kvitt lasten.

Oljetankere i kø er ikke noe uvanlig syn når markedet flommer over av billig råolje. Bildet er tatt utenfor Singapore 22. juli i fjor.

Skipene har minst 200 millioner fat råolje til en markedsverdi på rundt 7,5 milliarder dollar (60 mrd. kr) om bord.En skipskaptein med over 20 års fartstid, sier til nyhetsbyrået Reutersat tankskipet han fører har ligget for anker siden slutten av mars. Skip kan tidligst losses mot slutten av denne uken, en frustrerende forsinkelse med tre uker, sier han.

Optimisme blant meglere

I Lausanne i Sveits er toppsjefene i noen av verdens største råvareselskaper samlet. Der er optimismen større.

Les om utsiktene på norsk sokkel:

Les også

Forventer kraftig investeringsfall på norsk sokkel

Torbjörn Törnqvist, adm. direktør i råvareselskapet Gunvor Group med tilhold på Kypros, mener prisbunnen i oljemarkedet er nådd.

— Vi kommer til å få store svingninger i tiden fremover. Men fra nå av er trenden opp, sier han til det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg.

— Jeg mener vi har sett bunnen med mindre det dukker opp et eller annet katastrofalt, politisk eller på annen måte, sier Jeremy Weir, sjef for råvareselskapet Trafigura Group.

Nervøst før oljemøte i Doha

I oljemarkedet er analytikerne opptatt avutfallet av et planlagt møte i Qatars hovedstad Doha i helgen. 15 oljeproduserende land deltar. Norge deltar ikke.

Oljehandlerne er nervøse, noe som forklarer den lille prisnedgangen onsdag, skriver Reuters.

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi sier til den saudiarabiske avisen al-Hayat at et direkte produksjonskutt for å få opp oljeprisen ytterligere, ikke er aktuelt.

Prisen på nordsjøolje har steget rundt 30 prosent siden Saudi-Arabia, Russland, Qatar og Venezuela 16. februar inngikk en foreløpig avtale om å fryse oljeproduksjonen.

Russlands energiminister sier han ser «optimistisk» på muligheten for å inngå en avtale i Doha.

Iran sier trolig nei

Iran er tatt inn i varmen igjen i Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) etter at inngåelsen av atomavtalen med vestlige land og opphevelse av de økonomiske straffetiltakene mot landet.

Men Iran har gjort det klart at landet ikke kommer til å fryse oljeproduksjon før produksjonen er tilbake på nivået før handelsrestriksjonene ble innført.

Les om mannen som lever midt i oljekrisen:

Les også

Oljeprisene faller. Oppsigelsene står i kø. Det er lenge siden Statoil-sjef Eldar Sætre har hatt det artigere på jobb

Onsdag var det meldinger om at Iran bare kommer til å sende statlige representanter og ikke sin oljeminister til møtet i Doha søndag 17. april.

Både OPEC-land og ikke-medlemmer som Oman og Aserbajdsjan har sagt ja til å delta på Doha-møtet.

— Investorer har brent seg før på at OPEC vil foreta seg noe. De fundamentale forhold har vist seg å være skrevet i sand, sier analytikeren Ben Le Brun i australske OptionsExpress til Reuters.

Les også

  1. Pengefondet advarer mot faren for stagnasjon

  2. Ledigheten øker mer enn ventet

  3. Norges Bank: Kutter renten til 0,50 prosent