Dette er Telenor-saken på to minutter
Du kan like gjerne sette deg inn i Telenor-saken først som sist. Den vil prege nyhetene i lang tid fremover.
Telenor-saken fremstår som komplisert, vi innrømmer gjerne det. Men den må ikke være det. I denne saken prøver vi å forklare deg Telenor-saken så enkelt som mulig.
Hvis du føler du allerede vet omtrent hva saken dreier seg om, vil vi heller anbefale deg å lese denne saken: Hva gikk egentlig galt da Telenor kjøpte seg inn i Vimpelcom?
1. Hvem etterforskes for hva?
Telenor etterforskes ikke for korrupsjon, bare så det er klart. Det er Vimpelcom, hvor Telenor er nest største eier, som etterforskes for korrupsjon. Vimpelcom er et av verdens største telekomselskaper. Selskapet, med røtter fra 1990-tallets Russland, etterforskes for korrupsjon av amerikanske og nederlandske myndigheter.
Økokrim har tidligere ikke etterforsket saken, men har bistått sine utenlandske kolleger med å hente inn informasjon fra Telenor. Økokrim pågrep tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder på Gardermoen på kvelden onsdag 4. november, og siktet ham for grov korrupsjon.
Lunder satt i varetekt i seks dager før lagmannsretten kom frem til at det ikke var skjellig grunn til å mistenke at Lunder kan straffes for korrupsjon. Han er fortsatt siktet i saken.
2. Hva har Vimpelcom med Telenor å gjøre?
Telenor kjøpte deler av selskapet i 1998. I dag eier de 33 prosent av selskapet, men Telenor planlegger nå å selge disse aksjene. Inntil videre har Telenor tre representanter i styret, og det hadde de også på den tiden da Vimpelcom gjennomførte millionoverføringene som de etterforskes for.
Telenor-toppene som satt i styret må ha godkjent disse overføringene. Tidligere konsernsjef for Telenor, Jon Fredrik Baksaas, var én av dem som satt i styret til Vimpelcom.
3. Hvorfor blir det ny høring?
Ettersom Staten, ved Næringsdepartementet, er største eier i Telenor, ble det høring i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité. Den første høringen ble avsluttet i mai, men nå er saken åpnet på nytt.
Etter en gjennomgang av Vimpelcom-saken har Sigve Brekke, nybakt Telenor-sjef, funnet ny informasjon som han har delt med næringsminister Monica Mæland. Den informasjonen var så alvorlig at Mæland sa at hun hadde mistet tillit til styreleder Svein Aaser, noe som førte til at han trakk seg.
Informasjonen ble sendt videre til Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget 30. oktober. Brevet er hemmeligstemplet på grunn av pågående etterforskning, men vi vet at det i brevet blant annet gikk frem at Telenor-ansatte som jobbet i Vimpelcom flere ganger hadde varslet Telenor om mistenkelige fakturaer. Det førte til at komiteen bestemte seg for å kalle inn til ny høring. Både Jo Lunder og et helt kobbel av nåværende og tidligere Telenor-topper var invitert til høringen, som skulle holdes 16. desember.
Men så, 7. desember, møtte riksadvokaten opp i Stortinget og ba om å få høringen utsatt seks måneder. Årsaken er at Økokrim er bekymret for at en høring kan skade etterforskningen. Komitéen gikk med på utsettelsen samme dag.
Og omtrent der står vi nå.
Synes du dette er spennende? For videre lesning anbefaler vi:
- Telenor kjøpte seg inn i Vimpelcom. Hva gikk egentlig galt?
- November 2014: Slik ble Telenor en del av en internasjonal korrupsjonssak
- Økonomiredaktør Ola Storeng kommenterer: «Telenor mistet gangsynet i Vimpelcom-saken»
- Nybakt Telenor-sjef Sigve Brekke: — Da jeg så det var informasjon vi burde dele, tok jeg initiativ til det.