Styret i Telenor: Sigve Brekke fortsetter som konsernsjef

Telenor-styret fastholder sin tillit til konsernsjef Sigve Brekke. Lederen i Stortings næringskomité sier statsråd Monica Mæland nå må forsikre seg om at det er et reelt tillitsforhold mellom styret og Brekke.

Sponsing av elitesoldater, bitter kamp med oligark, barnearbeid og milliardbot. Telenors asiatiske eventyr har møtt trøbbel. Sigve Brekke ledet satsingen i Asia før han ble konsernsjef.

Etter å ha sittet sammen i to dager, opplyser styret Telenor ASA i en børsmelding at de mener Brekke er den rette til å lede Telenors arbeid med konsernets nye strategi mot 2020.

På maratonmøtet mandag og tirsdag har lederstriden vært et sentralt tema. Det er den siste tiden blitt kjent at styreleder Gunn Wærsted skal ha forsøkt å få Brekke til å gå av som konsernsjef.

Har diskutert «komplekse saker»

Etter møtet opplyser Telenor i en pressemelding at styret har diskutert komplekse saker.

Det opplyses at det har vært ulike synspunkter innad i styret på de forskjellige temaene Men styret har enstemmig samlet seg om fortsatt tillit til konsernsjef Sigve Brekke:

– Etter styrets oppfatning er Brekke den rette til å lede Telenors arbeid med å implementere den nye strategien, skriver selskapet i pressemeldingen.

Møter pressen onsdag

Telenor varsler etter styremøtet at selskapet skal trappe opp sitt arbeid mot korrupsjon.

«Styret og administrasjonen forsterker derfor ytterligere det forebyggende arbeidet, samt utviklingen av gode systemer for å avdekke og løse saker som oppstår», skriver Telenor.

Det opplyses samtidig om at styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke kommer til å delta på en pressekonferanse onsdag klokken 11.00.

Kan styrelederen fortsette?

På grunn av den mye omtalte konflikten mellom styreleder og konsernsjefen, har flere de siste dagene spådd at enten Brekke eller Wærsted måtte gå. Nå blir altså Brekke.

Men kommunikasjonsdirektør Severin Roald i Telenor bekrefter overfor E24 i kveld at også styreleder Wærsted fortsetter i sin stilling.

– Er det slik at både Wærsted og Brekke kommer til å fortsette i Telenor?

– Det fremgår av pressemeldingen, ja, svarte Roald tirsdag kveld.

Gunn Wærsted ble for et år siden hyret inn som styreleder i Telenor etter korrupsjonsskandalen i russiske Vimpelcom. Omtrent på samme tid ble det kjent at Brekke hadde vært upresis med opplysningene i egen CV.

Leder av Stortingets næringskomite, Geir Pollestad (Sp) påpeker at statsråd Monica Mæland må forsikre seg om at Telenor ikke lider under en konflikt.

Pollestad: Mælands oppgave å forsikre at tillitsforholdet er reelt

Næringsminister Monica Mæland (H) kommenterte Telenors situasjon tidligere i dag – før styremøtet. Det skjedde i forbindelse med en budsjettdebatt i Stortinget.

Da uttalte hun at hun registrerer at «at styreleder mener selskapet er i en vanskelig situasjon».

– Det er enkelt å være enig i det, uttalte hun.

Lederen av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), karakteriserer dette som forholdsvis sterk ordbruk og påpeker det uansett er Mælands oppgave nå å sikre at det er et reelt tillitsforhold mellom styret og konsernsjefen og at Telenor ikke lider under en konflikt.

Mener de er vanskelig å vurdere om striden er over

– Det er Mælands oppgave å sørge for at det ikke er en situasjon som går ut over statens økonomiske interesser i selskapet. Det må hun forsikre seg om gjennom kontakt med styreleder, sier Pollestad.

– Føler du deg trygg på at den omtalte lederstriden i Telenor er over?

– Det er vanskelig å vurdere. Det er klart at når et samlet styre har tillit til konsernsjefen, må det legges til grunn at styret har tillit til ham og at styret er enig med styret, sier han.

Kommunikasjonssjef Trond Viken i Næringsdepartementet sier Mæland selv ikke vil kommentere saken før etter morgendagens pressemøte i Telenor.

Meddelte tillitsmangel

Kilder har sagt til Aftenposten at styreleder Wærsted skal ha blitt overrasket over uregelmessighetene i Asia, og tatt opp disse med Sigve Brekke.

Wærsted skal først ha forsøkt å få Brekke til å gå frivillig. Da han nektet, gikk hun til styret og la frem opplysninger som knyttet ham til uregelmessighetene.

I høst ble det gjennomført en styreevaluering. Den manglende tilliten mellom Wærsted og konsernsjef Brekke ble omtalt, og den pekte også på at det er et stort problem at styreleder ikke har større støtte i styret.

Tirsdag kveld ble et to dager langt møte avsluttet på Fornebu. Heller ikke det møtet førte til endringer i ledelsen.