Økonomi

Oljeprisen stiger kraftig

Oljeprisen steg mandag morgen til det høyeste prisnivået siden sommeren 2015. Samtidig kommer det dårlige nyheter om utsiktene for oljeriggene på norsk sokkel.

Den lave oljeprisen har lenge bidratt til mørke skyer på himmelen for norsk oljeindustri. Men nå stiger prisen etter nyheten om internasjonale produksjonskutt.
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
  • NTB

Ifølge E24 var prisen først oppe på 57,45 pr. fat, før den stabilisert seg på 56,7 dollar.

Bakgrunnen for prisstigningen er at elleve oljeland som står utenfor OPEC, i helgen inngikk en avtale om å kutte produksjonen. Avtalen er den første i sitt slag siden 2008, og betyr en total reduksjon i oljeproduksjonen på 1,76 millioner fat daglig.

Målet med avtalen som ble inngått på et møte i Wien der både OPEC-medlemmer og andre oljeland var med, er å få prisen på olje opp. Avtalen gjelder første halvdel av 2017, og kan forlenges med ytterligere seks måneder hvis det er nødvendig.

Historisk avtale

De elleve landene har gått med på å kutte med 558.000 fat per dag, opplyser OPEC-president Mohammed al-Sada. Kuttene kommer på toppene av reduksjonen som OPEC selv kom fram til i slutten av november, på 1,2 millioner fat daglig.

Avtalen lørdag markerer den første gangen OPEC-medlemmer har gått sammen med andre oljeprodusenter for å presse opp prisene siden finanskrisen i 2008.

Oljeprisen stupte i 2014 etter å ha ligget på et nivå godt over 100 dollar. Lørdag ble olje av Brent-kvalitet solgt for omkring 55 dollar fatet, en markert økning siden begynnelsen av desember.

Oljerigger uten kontrakt

Nyheten om prisstigningen kommer samtidig som nye tall viser at 27 av 44 rigger på norsk sokkel står uten kontrakt per 1. januar 2017. Det setter opp til 11.400 jobber i fare.

1. august står ytterligere fem rigger uten kontrakt, ifølge tall fra Norges Rederiforbund, melder Stavanger Aftenblad.

En rigg har normalt mellom 350 og 380 direkte ansatte. I tillegg vil flere leverandører bli indirekte berørt. 32 rigger uten kontrakt fra begynnelsen av neste år kan dermed gjøre utslag på mellom 10.500 og 11.400 jobber.

Rigger i opplag i Skipavika i Hordaland.

– 2016 er vanskelig, 2017 blir verre, og det er vanskelig å si noe mer om når det kan begynne å ta seg opp igjen. Per i dag er det ikke nok aktivitet globalt sett til å dekke behovet for olje og gass, så markedet må opp over tid, sier Sturla Henriksen, administrerende direktør i Rederiforbundet, til avisen.

Rigganalytiker i Rystad Energy, Lars Eirik Nicolaisen, tror ikke aktivitetsnivået vil ta seg opp igjen før i 2018. Men det er avhengig av en økende oljepris.

– Og så vil det øke i relativt høyt tempo utover. Men det vil ikke nå et like høyt aktivitetsnivå som vi hadde i 2014 før godt etter 2020, sier han til avisen.

Les også

  1. Saudi-Arabia ba OPEC om hjelp fordi lave oljepriser kan ta knekken på kongehuset | Ola Storeng

  2. Verden har aldri sett noe lignende - to av tre rigger i opplag

  3. Norske tankrederne tjener gode penger, tross lav oljepris

Les mer om

  1. Oljepris
  2. Oljeproduksjon
  3. Opec