Økonomi

DNB tror prisgaloppen er over

DNB Markets tror boligprisene vil vokse svakt i 2014 og falle fra 2015. – Dette kan føre til mindre desperate førstegangskjøpere, sier sjeføkonom Øystein Dørum.

Norske boligpriser har steget med 433 prosent på 20 år. DNB tror prisutviklingen i det norske markedet i årene fremover blir betydelig svakere enn vi er blitt vant til. Foto: Ingar Storfjell (ill.bilde)

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Boligeiere i Norge har tjent store penger på skyhøy prisvekst. Bare de siste fem årene har prisene steget med 37,4 prosent. Nå tror imidlertid DNB Markets at prisgaloppen er over.

– Vi tror boligprisutviklingen vil dempe seg i tiden fremover, og vi har den siste tiden sett tendenser til at dette allerede er i ferd med å skje. Boligprisene falt fra februar til mars, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Markets.

Mandag kuttet han prognosen for boligprisveksten i 2013 fra 7,5 til 6,5 prosent. Fordi en del av veksten allerede er kommet, betyr det at norske boligpriser vil øke med 3,7 prosent fra i dag og frem til nyttår.

– Myndighetene har pålagt bankene å stramme inn overfor husholdningene. Vi har fått strengere krav til egenkapital, avdragsfrihet og hvilken rente husholdningene skal kunne tåle for å få lån. I tillegg har bankene blitt pålagt å holde mer kapital i bakhånd for hver krone de låner ut. Disse tiltakene begynner å virke, sier Dørum.

– Mindre bråttom

I 2014 tror DNB prisene vil stige med 2 prosent, før de vil falle med 1,5 prosent i 2015 og 1 prosent i 2016. Om DNB får rett, blir bolig en betydelig mindre gunstig investering enn det har vært.

DNBs sjeføkonom Øystein Dørum anbefaler folk å kjøpe bolig selv om han tror prisene snart vil falle. Foto: Junge, Heiko

– Dette kan bety at personer som skal inn på boligmarkedet, har mindre bråttom enn tidligere. De trenger ikke være like desperate i budrundene av frykt for at markedet skal rase fra dem, sier Dørum.Han mener det også kan bli enklere å selge før man kjøper.

– I periodene med kraftig vekst i prisene har dette vært en klønete strategi fordi egenkapitalen er blitt spist opp av prisveksten.

Selv om DNB treffer med sine prognoser og prisene flater ut, vil sjeføkonomen fortsatt råde folk til å kjøpe egen bolig fremfor å leie.

– Min anbefaling har alltid vært: Kjøp for å bo. Bolig vil fortsatt være en skattemessig favorisert investering, og historisk har det nesten alltid lønt seg å være innenfor boligmarkedet.

Kan forklare veksten

DNB tror ikke Norge står overfor et boligpriskrakk, men en myk landing.

– Har boligmarkeder noen gang myke landinger?

– Vi kan ikke utelukke noen ting, og tidligere perioder med sterk og langvarig oppgang, har alltid endt med knall og fall. Likevel mener vi at vi kan forklare den veksten som har vært i Norge med lave renter, god inntektsvekst, høy innvandring og lav arbeidsledighet. Vi har dessuten ikke hatt så høy boligbygging som USA, Spania og Irland før kollapsene der, sier Dørum.

— Tilfeldigheter

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i konsulentselskapet Pöyry, har ikke nedjustert sine anslag for boligprisveksten. Han mener det er for tidlig å si om det er skjedd et stemningsskifte i det norske boligmarkedet.

Les også

Barnefamilienes gjeld er tredoblet

– Jeg tror kanskje det var litt tilfeldig at prisene i februar og mars viste en litt svakere utvikling. Det blir veldig spennende å se tallene for april, sier Bjørnstad. Han anslår at prisene vil stige med 8 prosent i år, 5,5 prosent til neste år og 3,6 prosent i 2015.

– Også vi tror på gradvis lavere prisvekst i årene fremover. De norske boligprisene har nådd et veldig høyt nivå, og dette kan virke dempende i seg selv. Dessuten tar boligbyggingen seg kraftig opp, og vi nærmer oss en balanse i markedet, sier Bjørnstad.

 1. Les også

  Mats (23) bor på 17 kvadrat, med dusj og do på gangen

 2. Les også

  SV vil straffe spekulanter med økt boligskatt

 3. Les også

  Nå skal drabantbyen bli mer som byen

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Ekspertene ser ingen tegn til utflating i boligprisene

 2. BOLIG

  Boligmarkedet 2017: Tror det blir en kamp om objektene

 3. BOLIG

  Tror på sterk vekst i boligmarkedet også neste år

 4. ØKONOMI

  Venter nær 20 prosents boligprisvekst i Oslo

 5. ØKONOMI

  Sterke boligpriser kan bane vei for tidligere renteoppgang

 6. OSLOBY

  Forventer voldsom boligprisvekst i Oslo frem til 2019