Økonomi

Betydelig svakere resultat for Statoil

Statoil hadde et justert driftsresultat på 857 millioner dollar i første kvartal 2016, mot 2.945 millioner dollar i samme kvartal i fjor. Nedgangen på over 70 prosent var som ventet.

Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil, sier Statoils finansielle resultater ble negativt påvirket av lave olje- og gasspriser. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • Ntb

Den kraftige nedgangen skyldes betydelig lavere olje- og gasspriser, men dette motvirkes delvis av god drift og reduserte underliggende driftskostnader, ifølge Statoil.

– Våre finansielle resultater ble påvirket av lave olje- og gasspriser i kvartalet. Vi leverte god drift på tvers av alle forretningsområder, høy produksjonseffektivitet og resultater i tråd med forventningene fra raffinering og handel med oljeprodukter, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre i en pressemelding.

Justert driftsresultat etter skatt var 122 millioner dollar i første kvartal, en nedgang fra 902 millioner dollar i samme periode i fjor. Det var likevel langt bedre enn det 26 oljeanalytikere hadde spådd i sin konsesusrapport i forkant, som var et negativt resultat etter skatt på 40 millioner dollar. Analytikerne hadde ellers estimert at driftsresultat før skatt ville ligge på 710 millioner dollar.

Hellig utbytte

Nedgangen for resultat har vært hele 86 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Å unngå et negativt resultat har likevel stor symbolsk verdi, det ville vært første gang for Statoil.

Det ville også gjort det vanskelig å forsvare utbyttepolitikken, som selskapet fortsetter å holde hardt på, tross tøffere tider. Statoil skal betale et utbytte på 0,2201 dollar per aksje for første kvartal 2016.

Aksjonærene vil igjen få muligheten til å motta utbyttet for første kvartal i nyutstedte aksjer i Statoil til 5 prosent rabatt. Dette er forutsatt at generalforsamlingen 11. mai godkjenner det foreslåtte utbytteaksjeprogrammet.

To funn på norsk sokkel

Onsdagens resultatframlegging er første gang tallene presenteres i amerikanske dollar og ikke i norske kroner. Utbytte i norske kroner per aksje vil først bli kjent 17. august.

Kontantstrøm fra driften var 2.205 millioner dollar i første kvartal, sammenlignet med 3.740 millioner dollar i samme periode i fjor. I slutten av kvartalet var Statoils gjeldsgrad 28,1 prosent.

I første kvartal gjorde Statoil to mindre funn på norsk sokkel. Ved utgangen av mars hadde Statoil fullført sju brønner, mens boring pågikk i fire brønner. De justerte letekostnadene i kvartalet var 280 millioner dollar, ned fra 351 millioner dollar i første kvartal i fjor.

Les mer om

 1. Equinor
 2. Eldar Sætre

Relevante artikler

 1. NORGE

  Lavere olje- og gasspriser påvirker Equinor-resultatet

 2. ØKONOMI

  Skuffende fra Statoil i tredje kvartal

 3. ØKONOMI

  Statoil-sjef Eldar Sætre mener det er bra å ha staten i ryggen i dårlige tider

 4. ØKONOMI

  Equinor har hittil i år sendt 25 milliarder kroner i utbytte og skatt til staten

 5. NORGE

  Lavere resultat enn ventet fra Statoil

 6. NORGE

  Overraskende stor milliardsmell for Statoil