Økonomi

Nordmenn har nest høyest personlig forbruk i Europa

Nordmenn hadde i 2017 mellom 8 og 16 prosent større forbruk enn våre nordiske naboer, og ble bare slått av innbyggerne i Luxembourg.

Nordmenn forbruker nest mest i Europa. Her i forbindelse med «Black Friday»-salget til Norwegian Outlet i Vestby. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

 • NTB

Mens luxembourgerne hadde et personlig forbruk på 32 prosent over EU-snittet, lå nordmenn 27 prosent over, ifølge den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen for 2017, formidlet av Statistisk sentralbyrå.

Vi bruker mindre enn andre land på restaurant og hotell, og alkohol og tobakk, men 42 prosent mer enn EU-snittet på rekreasjon og kultur.

I undersøkelsen registreres priser for varer og tjenester rettet mot husholdninger. Resultatene brukes til å justere prisnivået i landenes nasjonalregnskap.

Islendingene brukte klart mest penger på mat og alkoholfrie drikkevarer i 2017, med 36 prosent mer enn gjennomsnittet. I Norge var forbruket av mat og drikkevarer 4 prosent under EU-snittet.

Hvor mye varer og tjenester en husholdning forbruker påvirkes av lønn, skattenivå, tilgang og priser på varer og tjenester. I land med høyt BNP per innbygger er ofte innbyggernes forbruk også høyt.

Les mer om

 1. Alkohol
 2. Statistisk sentralbyrå
 3. BNP
 4. Luxembourg

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Norske matvarer er dyrest i Europa

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Manglende priskrig førte til høyere prisvekst i april

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Nå er det flere nordmenn som tjener over én million, enn det er innbyggere i Stavanger.

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Eldre har i snitt 570.000 kroner på konto. Men de låner stadig mer.

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Lønn, prisstigning, rente og ledighet: Slik blir din private koronaøkonomi frem til 2023

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Solid shoppehopp i mai