Økonomi

- Pappa, jeg skulle ønske jeg kunne lage pannekaker av lego

Amerikanske Miguel Valenzuela jobbet som ingeniør for Rambøll i Norge i 2010 da datterens ønske satte i gang en prosess - som ledet frem til en pannekakeprinter som går verden rundt.

Amerikanske Miguel Valenzuela printer pannekaker som ligner ansiktet til Apple-gründer Steve Wozniak, en av gjestene på Aftenpostens konferanse om teknologi og fremtidens arbeidsliv.
  • Frøydis Braathen
    Frøydis Braathen
    Journalist

— Pappa, jeg skulle ønske jeg kunne lage pannekaker av lego. Det var Miguel Valenzuelas datter som ga ham ideen til 3D-printeren, som har ført ham verden rundt og snart kommer til Norge.

Valenzuela brukte seks måneder på å utvikle første versjon av pannekake-3D-printeren.

Følg Aftenpostens konferanse om teknologi og arbeidsliv på vår

Les også

Direkteblogg

— Like etter at datteren min spurte meg om det, leste jeg en artikkel i et magasin om noen ansatte i Lego som hadde utviklet en pannekake-stempel-maskin. Da tenkte jeg med meg selv at jeg ville sette ideen om en pannekake-3D-printer ut i livet, forteller Valenzuela.

Sjekk utsiktene for bransjen du jobber i:

Les også

Så hardt vil endringene ramme jobben din

Printet pannekaker for Obama

Da han hadde fått den første versjonen til å fungere, la han ut en videosnutt på Youtube. Han fikk så mange likes at han bestemte seg for å lage en forbedret versjon. Gjennom et kickstarter-program, fikk han 460.000 dollar til å utvikle en prototype.

Les også:

Les også

Kjekt å ha - eller «skapplasstyv»Ti kjøkkenting du ikke bør ønske deg

3D-printeren, kalt PancakeBot, består av en stekeplate med en «skriver» over, som gjennom en tube fordeler pannekakerøren, slik at man får den ønskede formen på pannekaken. Noen steder er pannekaken høyere og blir bedre stekt enn andre steder, og slik kommer mønsteret frem.

I forbindelse med Aftenpostens konferanse «Teknolog og fremtidens arbeidsliv», der Apple-gründer Steve Wozniak holder foredrag, har Valenzuela programmert 3D-printeren til å lage pannekaker med et bilde av ansiktet til Wozniak på.

Apple-gründer Steve Wozniak, her gjengitt av en pannekakeprinter.

Han har vært i flere land med prototypen sin, og ble invitert av Barack Obama til White House Maker faire.— Nå er de første 3D-printerne sendt til USA og Canada. Etter hvert kommer de også til Norge, forteller Valenzuela, som fortsatt jobber som ingeniør.

— Dette er foreløpig ingen god nok inntektskilde, men jeg håper det kan bli en fulltidsjobb en gang, sier Valenzuela.

Les også:

Les også

Ti teknotrender som vil prege 2016

Snart kan du styre stekovnen fra mobiltelefonen:

Les også

  1. Så smarte blir byene i 2030