Økonomi

Ølen Betong-saken avsluttet fredag

Noen kan ha betalt det russiske sikkerhetspolitiet FSB for å skade Ølen Betong. Teorien ble fremsatt i sluttinnlegget for Regjeringsadvokaten fredag.

Noen kan ha betalt det russiske sikkerhetspolitiet FSB for å skade Ølen Betong-saken. Det fremgikk av sluttinnlegget for Regjeringsadvokaten fredag. Her betongselskapets advokat Per Ristvedt (til venstre) i samtale med regjeringsadvokat Fredrik Sejersted. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

Advokat Ingrid Skog Hague pekte ifølge NRK blant annet på betonggründeren Atle Berges tidligere utsagn i retten om at det kan ha vært krefter som ønsket å skade bedriften, og at det kan ha ført til at noen har betalt FSB for å få ham utestengt. Under rettssaken brukte Berge selv uttrykket «businessmafia».

Betongselskapets advokat Per Ristvedt sa i sin sluttprosedyre i Oslo tingrett at norsk etterretning burde ha forstått at en av de få norske bedriftslederne på Kolahalvøya var under russisk overvåking.

– Under russisk overvåking

Betongkonsernet har saksøkt staten for det de hevder var amatørmessige rekrutteringsforsøk fra E-tjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Selskapet hevder de har blitt påført store økonomiske tap og svært ubehagelige avhør hos russisk sikkerhetstjeneste som en konsekvens.

– Dette handler om hvem de hemmelige tjenestene valgte seg ut. De valgte ut personer som tjenestene burde forstå var eller kunne være under oppsyn eller overvåking fra russisk side, sa Ristvedt i Oslo tingrett fredag der tvistesaken er blitt behandlet i fem dager.

– Profesjonell måte

Skog Hauge sa i sitt sluttinnlegg at det er et faktum at de ansatte i Ølen Betong ble trakassert, presset og fikk innreiseforbud av det russiske sikkerhetspolitiet FSB. Hun mener det likevel ikke er noen grunn til kritikk mot de norske hemmelige tjenestene.

– Tvert imot – i den grad de har vært inne, har de gjort jobben sin på en profesjonell måte. Saken gjelder i all hovedsak PST, og det er grundig belyst i lukket rett, sa hun.

Regjeringsadvokaten mener det heller ikke er noen årsakssammenheng mellom utestengelsen fra Russland og tapet av en stor kontrakt for Ølen Betong.

Det er ventet dom i saken om én til to uker.

 1. Les også

  Frode Berg: Russisk etterretning har kontroll på en del nøkkelpersoner i Kirkenes

 2. Les også

  Ap-lederen i vitneboksen for første gang

 3. Les også

  Krever 145 millioner for «amatørmessig spionverving»

 4. Les også

  Ber de hemmelige tjenestene ligge unna lokalbefolkningen i Kirkenes

Les mer om

 1. Overvåking
 2. FSB
 3. Oslo tingrett
 4. Russland
 5. Etterretning

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Ølen Betong-saken ankes til lagmannsretten

 2. NORGE
  Publisert:

  Ølen Betong tapte saken mot norsk etterretning

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Frode Berg vitnet i Ølen Betong-saken

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Ølen Betong-gründer ble truet med sannhetsserum

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Skal kritikere skremmes til taushet?

 6. NORGE
  Publisert:

  PST-sjefen: Frode Berg- og Ølen Betong-sakene kan ha svekket tilliten til de hemmelige tjenestene