Økonomi

- Den late har djevelen til far

Her raser verdenslederen i Brunstad Christian Church (Smiths Venner) mot medlemmer som ikke gir nok. Se video over.

 • Christian Nicolaisen
 • Magnus Aamo Holte
 • Rune Christophersen

Verdensleder Kåre Johan Smith i Brunstad Christian Church (BCC), bedre kjent som Smiths Venner, refser medlemmer som ikke gir nok penger, skriver Bergens Tidende.

— Da elsker du ikke dine medmennesker. Du som har fått det så godt selv, sitter der i din villa eller der du er, og har det godt på alle måter, og så gidder du ikke løfte hånden så mye at du kan være med på Davids søyle.

— Den late har djevelen til far. Gjerrig og lat det er fandenskap, djevelskap, det er uhyggelige åndsmakter som du må lære deg å knuse under dine føtter», sa Smith på møtet som ble avholdt i august.

Hovedkvarter til én mrd.

Videoen over er satt sammen av flere klipp fra møter menigheten har holdt det siste året.

BCC, som også har en lokal menighet i Bergen, skryter av å være den eneste verdensmenigheten med utspring i Norge.

I 2004 sto hovedkvarteret til en milliard kroner klart på Brunstad i Stokke kommune, ifølge Bergens Tidende.

Mer enn 500 leiligheter og hytter. En konferansesal med plass til nær 7.000 mennesker, golfbane og båthavn er bare noen av fasilitetene medlemmene kan nyte godt av.

Kåre Johan Smith er verdensleder i Norges mest gavmilde menighet. Medlemmene i Brunstad Christian Church finansierte store deler av hovedkvarteret til en milliard kroner i 2004. Nå skal de bygge ut for en tilsvarende sum. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

I tillegg leies lokalene ut til større arrangementer og konferanser eksternt.

Bygger ut igjen

Menighetens eget lille «Jerusalem» skal vokse seg dobbelt så stor innen 2020. Nye én milliard kroner skal investeres.

Også denne gang er det vennene selv som står for det meste av finansieringen.

BCC har satt i gang en konkurranse blant de rundt 30.000 medlemmene verden over.

Tradisjonelt har medlemmer med inntekt hatt en såkalt Davids søyle hjemme, et rør som skal fylles med penger og doneres til menigheten.

Målet er at alle de 54 menighetene skal bli «grønne», det vil si samle inn minst 3000 kroner per Davids søyle hver eneste måned de neste fem årene.

Her er Smiths venners konferansesenter i Melsomvik, Brunstad, utenfor Tønsberg. Foto: Cornelius Poppe/NTB SCANPIX

396 millioner kronerOg vennene gir så det svir. Så langt er menighetens eget sparefond kommet opp i 396 millioner kroner.

Barn og unge mellom 13 og 17 år har jobbet til sammen 337.000 dugnadstimer på halvannet år.

— Pengejaget er helt ekstremt. Mange medlemmer tar opp personlige lån for å kunne gi mest mulig. Det er ingenting annet enn hjernevasking.

Det forteller et brødrepar i 20-årene som brøt ut av menigheten for noen år siden, skriver Bergens Tidende. Foreldrene er imidlertid fortsatt aktive medlemmer.

De bor på et lite sted i Sør-Norge, og tør ikke stå frem med fullt navn. Det vil ødelegge familien fullstendig, forteller de.

Som barn jobbet de mye på dugnad for menigheten.

— Vi gjorde alt fra å male, snekre til å lage fuglekasser som ble solgt. Noen ganger holdt vi kirkebasar. Til sammen la vi ned et firesifret antall dugnadstimer hver.

Rause i Bergen

Også den lokale menigheten i Bergen er kjent for å være rause givere.

De rehabiliterte gamle Marstein hotell i Sund for 210 millioner kroner i fjor.

Ett av medlemmene punget ut 240.000 kroner for en bålpanne3 da BCC holdt aksjon for å finansiere utbyggingen.

Siden 2011 har menigheten i Bergen gitt 15,4 millioner kroner til menighetens fond.

Avviser kritikken

Kåre Johan Smith selv understreker at medlemmene sparer til seg selv, og kritiserer dem som mener at Brunstad tapper de lokale menighetene for penger.

«Akkurat som om jeg har bruk for de pengene? Jeg har ikke bruk for fem øre av dem. Kjære deg, jeg gjør det for at ungdommene og andre skal få et sted å være. Og så kommer det attpåtil tilbake til lokalmenigheten din! Hva er det du griner på nesen for da? Du bør jo være så kjempeglad», sier Smith i tv-programmet «Brunstadfond-magasinet».

Kåre Johan Smith selv lar seg nesten aldri intervjue av norsk presse.

— Han er så opptatt, at klarer du å få tak i ham, så er du god, sier pressetalsmann Svein Kronstad i BCC.

- Verken kynisk eller betenkelig

Brunstad Christian Church avviser at medlemmer i menigheten blir presset til å gi mer enn de har råd til.

— Det er både overraskende og beklagelig hvis noen har opplevd det slik. BCC mottar gaver fra medlemmer. Gavebidrag til BCC er for de flestes vedkommende begrenset til den grense for gaver som gir inntektsfradrag på selvangivelsen. Denne ordningen er imidlertid helt frivillig, selv om vi selvfølgelig ønsker å ha god oppslutning om dette, skriver styreleder Harald Kronstad i BCC i en e-post til BT.

- Hvorfor er fokuset på penger så stort i BCC?

— Vårt fokus er å spre det evangeliet vi har fått tro på, og for å lykkes med det trenger vi en solid og god økonomi. Vi driver misjon og har bygget opp stevnesteder i mange land for gavene vi mottar, og vi ønsker å tilrettelegge for gode oppvekstsvilkår for barn og ungdom. Derfor tilrettelegger vi også for et høyt aktivitetsnivå for barna og ungdommen i forbindelse med avviklingen av våre stevner, der det blant annet arrangeres turneringer innen fotball, volleyball, ishockey og så videre. At fokuset på penger er stort i BCC, stemmer ikke med vår virkelighetsoppfatning, men vi har fokus på å få mest mulig ut av de kronene vi mottar fra våre givere.

- Stemmer det at medlemmer tar opp personlige lån for å bidra mest mulig?

— Vi er kjent med at de enkelte lokalmenigheter har ulike engasjement for å reise kapital til sin lokalmenighet. Det vil være ulik praksis i lokalmenighetene angående dette, men BCC har aldri lagt sentrale føringer for dette.

- Ser BCC at det fra utsiden kan virke kynisk å ha latt barn mellom 13 og 17 år jobbe til sammen 337.000 dugnadstimer på åtte måneder?

— Det stemmer at de fleste lokalmenigheter arrangerer en hel del dugnader. Med tanke på det store antall ungdommer blant oss i disse vel 100 menigheter, så vil enkel matematikk vise at 337.570 arbeidstimer på 4200 ungdommer vil si ca 80 timer på åtte måneder, eller 10 timer per måned.

— Med andre ord: En lang lørdag eller et par kvelder i løpet av en måned. Det arbeid som gjøres av denne aldersgruppe er etter vår kjennskap i stor grad fokusert på aktiviteter som kommer denne aldersgruppen til gode og kombineres i stor grad med turer og trivselsaktiviteter.

— Vi ser det verken kynisk eller betenkelig at ungdommen opplæres til å være med å yte til felleskapets beste, lærer gode holdninger og god arbeidsmoral. Vi opplever at det også er et godt forebyggende arbeid i forhold til rusmisbruk, kriminalitet og andre ungdomsproblemer. Hvis BT hadde spurt 100 ungdommer i denne aldersgruppen hvordan de opplever dugnadsaktiviteten, tror jeg du ville ha blitt overbevist om hvor positivt dette oppleves for dem selv.

 1. Les også

  - Den late har djevelen til far

Relevante artikler

 1. SPORT

  Klubber truer med boikott på grunn av homofilisyn. Nå skal håndballforbundet avgjøre saken.

 2. NORGE

  Utsatt for sadistisk tortur i fire timer. Nå er fire syriske menn dømt til lange straffer for voldtekt av 19-åring fra Libanon

 3. POLITIKK

  Ap vil ha kraftig innskjerping av reglene for statsstøtte til trossamfunn

 4. A-MAGASINET

  Klesforretningen hans har overlevd to verdenskriger. Men bilfritt sentrum kan bli butikkdøden.

 5. NORGE

  Her overnatter barn på muslimsk «SFO»

 6. A-MAGASINET

  Heather Bergans mann skulle overraske faren hennes. Det endte med en tragedie. Christopher ble skutt ved et uhell.