Økonomi

Torgeir (18) er lærling og vil tjene 400.000

Unge fagarbeidere kjemper om lukrative lærlingplasser i Nordsjøen. Blant 430 søkere, sikret Torgeir Myrvang seg én av kun fem lærlingplasser på plattform.

– Jeg tenker ikke så mye verken på friperiodene eller pengene. Jeg liker spenningen og følelsen av å være midt i havet, sier Torgeir Myrvang, som er elektrolærling på Troll C-plattformen i Nordsjøen. FOTO: HELGE HANSEN Foto: Helge Hansen

 • Frode Buanes

- Jeg liker følelsen av å være midt i havet, sier Torgeir Myrvang. Av 430 søkere innen elektrofaget, fikk Myrvang én av fem lærlingplasser offshore. Etter læretiden på to og et halvt år kan ha få fagbrev som elektriker. FOTO: HELGE HANSEN .

Lars Ivar Øie (til v.) er instruktør og fadder for elektrolærling Torgeir Myrvang. Bjarne Vierdal (til h.) er fagansvarlig på elektro om bord på Troll C-plattformen, som pumper opp 220 liter olje i sekundet. FOTO: HELGE HANSEN

Prosessoperatør Helge Bildøy signerer en arbeidstillatelse for elektrolærling Torgeir Myrvang i kontrollrommet. Fagansvarlig Bjarne Vierdal følger med. FOTO: HELGE HANSEN Foto: HELGE HANSEN

— I morges ble jeg faktisk litt sjøsyk, forteller elektrolærling Torgeir Myrvang (18) til bt.no.

Han befinner seg et stykke fra hjembygden Eidfjord, nærmere bestemt på Troll C-plattformen i Nordsjøen.

Det blåser over 40 knop denne dagen. Selv om Troll C holdes på plass av 16 ankere, merkes naturens krefter godt om bord.

- De er lottovinnere

Sjøsyken til tross, for Myrvang var det nettopp det ekstraordinære som fristet da han søkte seg offshore.

— Jeg tenker ikke så mye verken på friperiodene eller pengene. Jeg liker spenningen og følelsen av å være midt i havet. Det er utrolig å jobbe mange kilometer fra land på en liten kork, sier han til bt.no.

De som får komme ut her er lottovinnere hele gjengen

Myrvang tok to år på videregående med elektroteknikk og elenergi, før han søkte seg til Statoils lærlingprogram.

Av 430 søkere, fikk kun Myrvang og ti andre plass. Kun halvparten av disse igjen fikk en stilling offshore. Siden september har Myrvang jobbet på Troll C.

— De som får komme ut her er lottovinnere hele gjengen, sier plattformsjef Kjell A. Forthun.

Trangt nåløye

I disse dager sender Statoil ut lærlingtilbud for neste runde. Av 2192 søkere, får 160 lærlingplass innen totalt ti fagfelt.

— Karakter og fravær er veldig viktig, spesielt det siste. I tillegg ser vi på hva slags deltidsjobb man har hatt, og sjekker referanser, sier Tone Rognstad som er direktør for rekruttering og profilering.

Hun gleder seg over at interessen for lærlingprogrammene bare øker og øker, men skulle gjerne sett at jenteandelen var høyere enn 20 prosent.

Med 468 søkere, topper Hordaland listen over søkere. Deretter følger Rogaland, og de tre nordligste fylkene.

Kan regne med å få jobb

Selv vet ikke beskjedne Torgeir Myrvang helt hvorfor han ble plukket ut, utover at han «nok hadde gode nok karakterer».

Plattformsjef Forthun beskriver ham som en «gromgutt med sunne interesser». Slikt hjelper naturligvis på når du skal bo tett på kolleger i to uker av gangen.

Les også

«Skal vi ha råd til å bli her, må vi finne en oljemann»

Det kraftige presset i dagens oljemarked gjør at fremtiden ser lys ut for Myrvang og de andre lærlingene. Under læretiden tjener de i snitt 300.000 kroner i året. Lønnen økes gradvis under utdanningen. Ved slutten har lærlingene en årslønn, inkludert sokkeltillegg, på rett over 400.000 kroner. Etter to og et halvt år i lære kan de fleste regne med å få fast jobb, høy lønn og fortsette med den lukrative turnusen med to uker på jobb, og fire uker fri.

En undersøkelse som Proba Samfunnsanalyse gjorde for OLF i 2009, viser at forpleiningsansatte på sokkelen hadde rundt 600.000 kroner i årsinntekt. Ansatte i oljeserviceselskapene tjente i snitt knappe 750.000 kroner på sokkelen, mens ansatte i operatørbedriftene – som Statoil – fikk rundt 900.000 kroner. Alle tillegg var da tatt med.

Hjemme best

Gjennom Statoils lærlingprogram får hver lærling tildelt en fadder. I tillegg vil vært fagområde også ha en fagansvarlig på plattformen.

Torgeir Myrvangs arbeidsdag starter med morgenmøte klokken 07.00.

— Da går vi gjennom hvor mye olje og gass som er produsert, og hvilke jobber som må utføres.

Gjennom dagen følges Myrvang av sin fadder, Lars Ivar Øie. Lærlingen får stadig mer ansvar, og får nå gjøre enkle arbeidsoppgaver på egen hånd. Når arbeidsdagen er slutt i syvtiden, bruker han tid på trening og kino. I likhet med de fleste andre oljearbeidere er han ute på jobb i to uker, før han har fire uker fri.

Ifølge Myrvang er det mange i hjembygden Eidfjord som jobber i Nordsjøen. Selv bruker han fritiden til å hjelpe faren, som også er elektriker.

— Det er greit å kunne jobbe offshore og bo hjemme. Jeg liker meg best i den lille bygden min, sier Myrvang.

 1. Les også

  100.000 norske sjefer får strykkarakter

 2. Les også

  De går på den beste lederskolen

 3. Les også

  Det er jobber etter industridøden

 4. Les også

  Inviterte jobbsøkere til «speeddating» i verkstedet

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Fellesferien – da hele Norge gikk i stå

 2. ØKONOMI

  Han er ikke lenger oljeindustriens mektigste

 3. ØKONOMI

  Toaletter i Sveits tettet med store euro-sedler

 4. ØKONOMI

  Her er budsjettvinnerne

 5. ØKONOMI

  Med ansatte uten erfaring og en snittalder på 30 år vil Huawei overta tronen fra Apple

 6. ØKONOMI

  Kjos kutter til London når Ryanair inntar Oslo