Økonomi

Dette skiller en god pokerspiller fra en dårlig

Hvordan lykkes du - ved flaks eller ferdighet?

Pokerspiller Jason Mercier ser ut til å ha gode kort for hånden. Eller er dette et pokerfjes? FOTO: SCANPIX / JEFF BOTTARI
 • Sarah Elise Falkeid

Gir pokerfjes gevinst? Eller er det flaks? Har ferdighet egentlig noe å si i poker?

Nå har en svensk forsker funnet svaret. Om du leser og lærer av denne artikkelen, er det kanskje du som stikker av med milliongevinsten neste gang.

Dyktig vs. dårlig

Ulf Johansson, universitetslektor i informatikk ved Högskolan i Borås i Sverige, har forsket på pokerspill på nettet.

Han mener han kan påvise suverene ulikheter mellom hvordan vinnende og tapende pokerspillere faktisk handler.

— Dyktighet i poker ligger i kvaliteten av de avgjørelser du tar. En dyktig spiller velger for eksempel å investere penger i langt færre hender enn en uerfaren eller dårlig spiller, sier Ulf Johansson til Aftenposten.no.

Johansson brukte algoritmer til å analysere større datamengder, og kunne se svært tydelig hva som skilte dårlige og dyktige pokerspillere:

En dårlig pokerspiller:

 • Spiller for mange potter på dårlige kort.
 • Syner kaldt «cold call» - at en syner en som høyner, altså to innsatser, selv med dårlige kort.
  En dyktig pokerspiller:
 • Legger seg direkte på dårlige kort.
 • Er aggressiv. Satser og høyner istedenfor å syne.
  Frode Fagerli, også kjent som Mr. Poker i Norge, har god fartstid ved filtduken. Han mener at for å bli en god pokerspiller må du første lære deg grunnreglene, og deretter ta de riktige valgene.

- Man kan lære seg veldig mye av å lese poker-teori. En dårlig spiller har kanskje ikke brukt noe tid på teori, og spiller kanskje mer på lykke og fromme, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rekordmange deltok i poker-NM i Riga i april i år. Frode Fagerli arrangerte for 10. gang. FOTO: SCANPIX / TORE MEEK

Ferdighet og flaks

I april i år falt dommen i et høyprofilert poker-event der svensk høyesterett avgjorde at spillet Texas Hold'em styres både av dyktighet og flaks.

Johansson var en av de sakkyndige i rettssaken.

Høyesterett besluttet at juridisk sett handler poker om spillerens ferdighet — dersom man er med i en turnering som garanterer et visst antall hender.

Spiller du derimot med vennegjengen din rundt kjøkkenbordet, er det snakk om flaks - fordi man da spiller om fysiske penger, og ikke har noen garanti for hvor mange runder det blir.

Fagerli mener at spenning, utholdenhet, matematikk, psykologi og også en liten porsjon flaks alle er elementer i spillet.

— Poker er et ferdighetspill på lik linje med sjakk og bridge - hvis du ser bort fra flaksen, som er om lag 20 prosent i poker. Alle kan vinne på en heldig dag, men i lengden er det de beste som vinner, sier han.

Ulovlig i Norge

Pokerspill med penger er ulovlig i Norge, derfor arrangeres turneringene i utlandet.

Rundt 900 nordmenn hadde meldt seg på kampen om milliongevinster under Poker-NM, som i år ble arrangert i Riga i Latvia.

Les også

 1. Rekordmange pokerdeltakere i NM

 2. Frp: - Forkastelig med Northug-angrep

 3. - Spiller for å vinne