Økonomi

Pengesjokk å bli voksen

Voksenlivet kommer brått og ungdom sliter med både inkassogjeld og overraskende regninger. Økonom anbefaler å la tenåringene betale for å bo hjemme.

Endelig flytter du hjemmefra, men da må ting også betales selv. Det sjokkerer mange. Foto: NTB Scanpix/Gorm Kallestad

  • Sverre Stenseng

"Voksne er bare barn med gjeld", blir det sagt.

Entreen til voksenlivet er brutal på flere felter. Man flytter hjemmefra, og man må skaffe alt selv. Samtidig har man gjerne også mer penger på konto enn som hjemmeboende tenåring.

Og med pengene kommer behovet for sykkel, bil, motosykkel og PC. Men disse går i stykker, så kommer utgiftene man ikke egentlig ønsker seg, og som man kanskje heller ikke tenker på.

Høyt opp på listen over overraskende utlegg kommer de som går til tannlegen.

Forbrukerøkonom Christine Warloe, Nordea. Foto: Foto: Nordea

— Utgifter til tannlege er en av de utgiftene som kommer mest brått for de unge, kun slått av uforutsette utgifter til reparasjon av bil og sykkel, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.Hun baserer uttalelsen på en fersk undersøkelse TNS Gallup har gått gjennomført på vegne av Nordea.

Løser floken med kredittkort

Problemet er at 11 prosent oppgir at de har betalt utgiftene med kredittkort, mens 13 prosent har fått hjelp av foreldrene. Bare 4 prosent av disse sier de har fått penger av foreldrene som lån.

Den viser at 34 prosent av ungommer mellom 18 og 26 år fikk uventede utgifter til reparasjon av bil, sykkel og motorsykkel det siste halve året. Samtidig sier 30 prosent av dem at de fikk uforutsette utgifter til tannlege og 26 prosent til elektronikk som PC og mobiltelefon.

- Frem til man er 16 år er tannlegebehandling gratis. De neste to årene må man betale en egenandel, mens man fra 18 år må betale hele regningen selv, sier Warloe.

I løpet av vinteren har det også blitt kjent fra flere inkassoselskaper at ungdom mellom 18 og 26 år sliter med å betale regningene sine. Blant annet har nærmere 30.000 ungdommer i denne aldersgruppen forfalt og ubetalt inkassogjeld på 1,1 milliarder kroner.

Les også

Norsk ungdom bryr seg ikke om inkasso

Det har aldri vært flere ungdommer i denne situasjonen før, og beløpet har aldri vært høyere.Dette er en tilstand som gir betalingsanmerkninger, og alle disse 30.000 kan se langt etter boliglån og kredittbaserte abonnementer.

Anbefaler å la tenåringene betale hjemme

Forbrukerøkonomen i Nordea mener det er flere måter å unngå å komme i denne situasjonen på.

— Å ha en reservekonto til uforutsette utgifter er et sentralt element i en sunn økonomi og noe foreldre må pode inn hos barna sine før de flytter hjemmefra, sier forbrukerøkonom Warloe.

— En mulighet er å la barna i større grad betale for å bo hjemme hvis de har en inntekt. Dette vil lære dem hva ting koster, og at man kan unngå problemer dersom man lærer seg å budsjettere, legger hun til.

Les også

Kredittkort ikke engang i pensum

Hun mener antallet unge mennesker med inkassogjeld er «bitter påminnelse om at ikke alle unge har med seg basal økonomikunnskap når de flytter hjemmefra».Hun mener det ikke holder at man får personlig økonomi inn som et eget fagfelt i skolen.

— Jeg mener foreldre må være sitt ansvar bevisst når det gjelder å være gode rollemodeller for barna sine. Innfør lommepengeordning fra tidlig alder, oppfordre barnet til å ta en ekstrajobb og ikke vær for ettergivende når ungdommen har brukt opp pengene sine. Da blir penger en ressurs man ikke sløser bort. Og da lærer man at man må tjene penger før man forbruker, slår Warloe fast.

Les også

  1. Bjerke advarer ungdommen

  2. Frykter nordmenn kan få problemer når renten stiger

  3. - Med stor gjeld kan du få problemer med å finne en partner