Nordmenn kutter i reisebudsjettet for sommeren

Mens nordmenn i gjør seg klar for sommer i eget land, regner nesten fem av ti med å bruke mindre penger i år. Ikke siden 2013 har feriebudsjettet vært lavere.

Det er ikke sikkert nordmenn legger igjen like mye penger på norgesferien i sommer som de ville gjort på utenlandstur. Her camper en ung mann ved Gjevillvatnet i Oppdal – et rimelig overnattingsalternativ.

Det viser en undersøkelse som Ipsos har gjort på vegne av DNB.

* Nesten halvparten (45 prosent) av de spurte sier de skal bruke mindre penger på ferie denne sommeren enn i fjor. Det er dobbelt så mange som tidligere år. 40 prosent regner med å bruke omtrent like mye som i fjor, mens 5 prosent anslår at de vil bruke mer.

* I snitt planlegger respondentene å bruke 13.411 kroner på årets ferie.

– Ikke siden vi begynte målingen i 2013 har beløpet vært lavere. Til sammenligning var beløpet på 19.841 kroner i 2019 og 22.090 i 2018, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Nærmere tre av fem sier at den planlagte sommerferien er blitt kansellert eller avbestilt, som følge av korona. 25 prosent oppgir en vanskeligere økonomisk situasjon som årsak til at man må avlyse eller gjøre om på årets ferieplaner.

Les også

Grekerne har unngått koronatragedie. Åpner kanskje for turister i sommer.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB sier at beløpet nordmenn planlegger å bruke på sommerferien, ikke har vært lavere siden de startet med målingen i 2013.
Les også

Håp for utenlandsferien? Norge i samtaler om «sikker reisekorridor» mellom åtte land med lite korona. Nå vil EU åpne grensene.

Håper folk benytter tilbudet

På grunn av reiserestriksjonene har regjeringen oppmuntret nordmenn til å dra på norgesferie. Direktør Astrid Bergmål i Virke Reiseliv tror ikke nødvendigvis det er automatikk i at folk som avlyser utenlandsferien, bruker pengene i Norge i stedet.

– Vi håper jo at flest mulig har lyst å reise i eget land og bruke det kommersielle reiselivstilbudet, som hoteller og aktiviteter, sier hun til NTB.

Hun tror imidlertid ikke at ferierende nordmenn alene klarer å redde inn inntektstapet reiselivsbedriftene får når utenlandske turister avlyser sine norgesturer.

– Mange nordmenn har vanligvis hatt både en tur i Norge og en tur i utlandet i sommerferien. Det er ikke gitt at de utvider norgesferien sin når utenlandsturen ryker, sier Bergmål.

Leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv sier at det ikke er gitt at nordmenn legger igjen like mye penger i Norge som de hadde planlagt å bruke på utenlandstur.

Rimeligere alternativer

DNBs undersøkelse viser at dem som er berørt økonomisk på grunn av koronasituasjonen, i snitt planlegger å bruke 11.992 kroner på årets sommerferie, mens dem som ikke er berørt, legger opp til et feriebudsjett på 14.328 kroner. Dette er fortsatt en god del lavere enn fjoråret.

– Når folk reiser i eget land, benytter de ofte anledningen til å besøke venner og kjente eller å dra på hyttetur. Og dermed bruker de gjerne mindre penger enn de ville gjort i utlandet. Men vi håper selvfølgelig at flest mulig velger å feriere i Norge på en litt annen måte i år – og prøver ut mer av tilbudet, sier Bergmål i Virke.

Før helgen gjorde regjeringen det klart at reiserådene om å unngå ikke-nødvendige utenlandsreiser opprettholdes frem til 20. august.

Allerede før avgjørelsen ble offentliggjort, viste en undersøkelse Respons Analyse utførte for SpareBank 1 at bare 5 prosent av de spurte hadde tenkt seg til utlandet i sommer.

64 prosent av de spurte svarte at reiseplanene for sommerferien var endret.