Økonomi

Det blir stadig dyrere å være dansk

Selv om Danmark slo Norge i Parken tirsdag kveld, kan du være trygg på at vi gjør det langt bedre enn danskene utenfor banen.

I økonomisk forstand dribler Norge danskene. Her er John Arne Riise mot Dennis Rommedahl under landskampen 26. mars. Åserud, Lise

 • Øyvind Gustavsen

I verdens øverste økonomiske divisjon ligger både Norge og Danmark. Kun fire plasser skiller vårt bruttonasjonalprodukt.

Aftenposten.no har gått inn på en rekke indikatorer for å sammenligne de to landenes økonomiske muskler utenfor idrettsbanen.

Et boligmarked som stuper

Landets boligmarked har nemlig gått på en skikkelig smell. Etter et godt år i 2010, har det enkelte steder nesten stoppet opp i 2011. Prisene har rast med så mye som 40 prosent, og aldri har flere boliger ligget ute på markedet, ifølge den danske avisen Politiken.

I juli lå hele 71.500 boliger til salgs. Det er 10.000 flere enn samme periode i fjor og det høyeste tallet i statistikkens historie, ifølge avisen.

Les også:

Til sammenligning har boligprisene i Norge så langt i år steget 8 prosent, sammenlignet med gjennomsnittet for 2010. Det gjelder alle boliger i hele landet, sett under ett.

Også omsetningstiden på boliger i Danmark har nådd nye høyder. Det tar nå i gjennomsnitt åtte måneder å selge et rekkehus i Danmark, mens selveie-leiligheter tar 6,5 måneder.

I Norge er gjennomsnittelig salgstid for boliger kun 29 dager.

— Norge er i en litt spesiell situasjon, men sammenlignet med de andre landene i Norden så gikk våre boligpriser til himmels. Dermed ble fallet også tyngre, forklarer sjeføkonom Jes Asmussen i Handelsbanken i Danmark.

Les også:

Les også

Uvanlig sterk oppgang i august

Lav rente

I Norge er styringsrenten idag 2,25 prosent.

Danmarks Nationalbank har en diskontorente (tilsvarende vår styringsrente) på 1,25 prosent, og denne følger rentebevegelsene til Den europeiske sentralbanken (ECB).

— Danskene kan derfor ikke fritt bruke rentene som et verktøy når eksempelvis boligprisene løper løpsk eller når økonomien går dårlig, sier Harard Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

At boligmarkedet, selv med en så lav rente, står så stille som det faktisk gjør, er en viktig indikasjon på nedturen i den danske økonomien.

Negativ reallønnsvekst

Også lønnsveksten i Danmark er langt lavere enn i Norge.

Faktisk er den lavere enn inflasjonen, så det blir stadig dyrere å leve i landet.

Mens Norge og Danmark hadde en nesten lik lønnsvekst i 2005, på henholdsvis 4,3 og 4,5 prosent, har vi siden dratt kraftig ifra våre naboer i sør.

I finanskriseårene 2008 og 2009 var lønnsveksten i Danmark bare 2,6 og 0,6 prosent.

I Norge var den de samme årene 5,1 og 3,7 prosent, ifølge OECD.

Ifjor var lønnsveksten i Norge nesten dobbelt så høy som i Danmark, 4,5 prosent mot 2,7 prosent.

Også i år ser det dårlig ut for danskene. Reallønnsveksten for første kvartal var negativ, ettersom inflasjonen på 2,7 prosent oversteg lønnsveksten på 2 prosent, skriver Politiken.

Dermed blir det dyrere å bo i landet.

Inflasjonen betyr en ekstrautgift på 15.000 kroner for en gjennomsnittsfamilie, ifølge avisen.

— Det er utsikter til et relativt alvorlig innhugg i husholdningers kjøpekraft, konkluderer sjeføkonom Jes Asmussen i Handelsbanken i Danmark.

Mange arbeidsledige dansker

Siden finanskrisen har arbeidsledigheten i Danmark steget betydelig.

I juni 2008 var den på 3,1 prosent. I juni tre år lå den på 7,2 prosent, viser tall fra SSB.

Til sammenligning har Norges ledighet i den samme perioden bare steget fra 2,5 prosent til 3,3 prosent.

Danmark er det landet i Nordvest-Europa hvor arbeidsledigheten har rammet hardest, fordi den var forholdsvis lav i utgangspunktet.

Asmussen tror at Danmark gikk veldig bra litt for lenge.

— Optimismen ble etterhvert større enn hva det reelt var grunn til. Det ble ansatt for mange folk og bedriftene drev med for lave marginer. Når krisen først kom var mange bedrifter sårbare, sier han.

— De danske bankene tok på seg en del dårlig lån. Bankrisikoen ble for stor, og vi så derfor en del konkurser, forteller Harard Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

Nedtur for den danske kronen

Omsider har altså den danske kronen har falt overfor den norske kronen. Mens du for to år siden måtte ut med 115 norske kroner for 100 danske, holder det nå med 101,50 norske kroner.

Den norske kronen har ikke vært sterkere enn den danske siden 1989.

Nå er imidlertid denne forskjellen i danskenes favør i ferd med å jevnes ut.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Økonomer etter Olsens rentekutt til null: Spår lave boliglånsrenter lenge

 2. ØKONOMI

  Økonomer: Den norske rentefesten vil fortsette lenge

 3. ØKONOMI

  Nå er prisveksten så høy at lønnen din har krympet i verdi fra i fjor

 4. NORGE

  SSB anslår seks rentehopp

 5. ØKONOMI

  Renterådet mener norsk økonomi er flere år unna en normalsituasjon: – Vi er fortsatt i en unntakstilstand

 6. OSLOBY

  Boligprisene har økt tre ganger så mye som leieprisene