Økonomi

USA-børsene ramler ned

Det så riktig lyst ut for aksjemarkedene. Men det eneste som er sikkert, er at ingenting er sikkert. Aftenpostens liveblogg følger innspurten på Oslo Børs og åpningen i USA.

Aftenpostens liveblogg følger utviklingen i markedene onsdag morgen.
 • Lars Magne Sunnanå

18.00 En gylden kveld

I det gullprisen runder 1800 dollar unsen for første gang — og investorer over hele verden igjen rømmer fra risiko, rømmer vi jobben. Aftenpostens liveblogg-team har likevel alltid et søvnig øye på markedet. Skulle det skje voldsomme endringer, kommer vi tilbake med nye oppdateringer.

En siste kikk på kursene: Dow Jones ligger an til en nedgang på oppunder 3 prosent i 18.00-tiden.

Og de endelige sluttkursene i Europa er enda dårligere enn de foreløpige vi brakte for en halvtime siden:

FTSE i London sluttet ned 3,05 prosent.

CAC 40 i Paris falt stygge 5,45 prosent.

DAX i Frankfurt marginalt bedre: Ned 5,13 prosent.

Vi ønsker alle våre lesere en sparsommelig kveld.

17.30 Slapp det verste

Hovedindeksen landet til slutt på en nedgang på 1,08 prosent og sluttet på 344,28 poeng. Det er - med knapp margin - den dårligste sluttnoteringen Oslo Børs har hatt i år - den nest dårligste er fra mandag. Selve fallet er ikke et tall som ville hevet øyenbrynene etter en vanlig børsdag. Men husk at indeksen altså var opp nesten fire prosent tidligere på dagen.

Lite tyder på at børsuroen gir seg med det aller første. I skrivende stund går de amerikanske børsene gjennom en ny redselsfull periode. Dow Jones-indeksen er ned 4,11 prosent, eller 461 poeng.

Foreløpige slutt-tall for de europeiske børsene viser en nedgang for FTSE i London på 2,48%, 4,25 prosent for DAX-indeksen i Tyskland og 4,7 prosent for Paris CAC40.

Den europeiske banksektoren gikk gjennom en meget turbulent dag. Stakkars Societe Generale var på det meste ned mer enn 20 prosent. I skrivende stund er banken «bare» ned 12-13 prosent. DnB falt umerkelige 3 prosent.

17.23 En unse her og en unse der

Gullprisen fortsetter oppover. For bare få dager siden steg den gjennom 1700 dollar per unse (31,1 gram) - i øyeblikket koster gullet 1775 dollar unsen. Om du synes beholdningen i skuffen begynner å bli vel kostbar, finnes det flere steder å veksle arvesmykkene inn i penger. Men styr gjerne unna de mest tvilsomme "compro oro"-bodene i syden.

Aftenposten har tidligere omtalt gullbransjen i Norge.

17.18 Disse ryktene!

Dagen i dag viser med all tydelighet hvor giftig rykter og usikkerhet er i nervøse markeder. En av Europas største banker var i en periode ned mer enn 20 prosent på Paris-børsen - uten at noen egentlig visste årsaken.

Societe Generale har vært sentrum for spekulasjoner helt siden britiske Daily Mail (ingen verdenskjent finansavis) skrev et feilaktig oppslag om at banken var på randen av sammenbrudd på søndag.

Frankrike har vært i søkelyset etter at USA mistet sin AAA-rating fredag. Også franskmennene har en slik rating.

Aftenposten gjengir normalt ikke rykter, i alle fall ikke om forhold vi kan være med på påvirke. Problemet oppstår når disse ryktene allerede fører til store kursutslag og vi må prøve å forklare det på trykk.

En pussighet hittil denne børsdagen, er at investorene på Oslo Børs ser ut til å holde hodet mer kaldt enn både i USA og Europa for øvrig. Med et snaut kvarter igjen av handelen, er hovedindeksen bare ned 0,74 prosent. Men det er likevel godt over 4 prosent lavere enn toppen i dag, som viste en oppgang på 3,7 prosent.

17.00 Hold ut. Halvtime igjen nå.

Det er nå en halvtime til Oslo Børs stenger for dagen. Hovedindeksen er ned 0,95 prosent til 344,77, vesentlig mindre enn en rekke andre indekser i Europa og USA.

Dow Jones: - 3,74 prosent

S&P 500: - 3,60 prosent

IBEX 35 (Spania): - 5,14 prosent

CAC 40 (Frankrike): - 3,88 prosent

FTSE 100 (London): - 2,54 prosent

16.45 BBBlåveis

Dårlig dag for lillebror Kostas. Kypros har akkurat fått kreditverdigheten nedgradert til karakteren BBB av byrået Fitch.

Kypriotiske banker har en stor eksponering mot sine venner i Hellas - og når eurolandene nå har dratt i gang et spleiselag for at grekerne skal kunne hangle videre, medfører det tap for banker og institusjoner som har lånt dem penger. Sentralbanken på Kypros har nylig advart mot at landet kan trenge en egen redningspakke.

Landet er såpass lite at det ikke vil skape nevneverdige problemer for eurosonens redningsmekanismer.

16.35 Motangrep

Franskmennene begynner motangrepet mot ryktestrømmen som har sendt gigantbanken Societe Generale ned 20 prosent. Ifølge Reuters var SocGen ikke tilstede i krisemøtene Frankrikes president Nicolas Sarkozy holdt med sin regjering i dag, etter at han avbrøt ferien på Rivieraen.

Banken avviser også alle rykter om seg selv, naturlig nok.

Franskmennene har god grunn til å være sinte. Allerede på søndag var den britiske avisen Daily Mail ute med alarmerende nyheter om SocGen. Her kan du lese beklagelsen.

Aksjen kryper litt opp fra avgrunnen.

16.26 Mamma mia!

Milano-børsen har falt så mye som 6,2 prosent. Det er det største fallet siden mai 2010. Også her får bankaksjer unngjelde.

Den såkalte fryktindeksen (VIX) fyker oppover igjen. For forklaring, se tidligere dagers liveblogger (lenke under klokken 12).

16.13 Noen som husker mandagen?

Vi kan egentlig styre begeistringen for Jan Eggum, men akkurat nå er det vel få som sier det bedre.

Dow Jones er i øyeblikket ned 3,64 prosent, mens S&P faller 3,43 prosent.

Oslo Børs er akkurat nå ned en snau prosent til 344,69 poeng.

Men spenningen nå er knyttet til Societe Generale.

16.10 Societe Generale

Etter å ha skulket fransktimene på BI, leser vi oss nå kjapt opp på Societe Generale:

Det er frankrikes nest største bank etter BNP Paribas og en av de eldste. Det orginale navnet var Société Générale pour favoriser le développement du commerce et de l'industrie en France. Forkortelsen i finansverdenen er ofte SocGen.

Den hadde i fjor 160 700 ansatte.

Gjelden er ifølge ratingbyråene (jada, dem igjen) er A+ fra Standard & Poor's, Aa2 fra Moody's og A+ fra Fitch.

Slagordet er for øvrig: Building team spirit together.

Kilde: Wikipedia (engelsk)

16.05 Oslo Børs faller - litt

En oppdatering på vår hjemlige børs: Hovedindeksen er i skrivende stund ned 0,4 prosent til 346,66 poeng. Fallet fra toppen i dag er dermed mer enn fire prosent.

16.00: Mon dieu!

Societe Generale er nå ned 20 prosent på Paris-børsen.

Financial Times innsiktsfulle Alphaville-blogg stiller seg spørsmålet om hvorfor Societe Generale tilsynelatende selger gull under markedspris i dag. (Oppdatering: Det hersker nå tvil om det har vært en skrivefeil inne i bildet). Vi advarer mot sterke bilder på bloggen i øyeblikket. FT-gjengen gjengir forsiden på dagens New York Post. Selv ikke Aftenpostens liveblogg-team hadde våget noe slikt.

15.52 Ryktebørsen går varm

Ryktene rundt Frankrike og banksektoren fyker nå rundt meglerbord og på usensurerte nettsteder. Det eneste som er sikkert er at Frankrikes president tidligere i dag avbrøt ferien for å sitte i krisemøter med sin regjering. Spørsmålet er om det også satt en eller flere banker i disse møtene.

Det er all mulig grunn til å ta slike rykter med en håndfull salt, men noe koker i hodene på pengeflytterne akkurat nå:

Societe Generale er ned 17 prosent (!!), BNP Paribas faller 9,9 prosent, Credit Agricole 9 prosent og Natixis 7 prosent.

Vi anbefaler dermed dette klippet fra 1946.

15.50 Fest setebeltet

Det begynte med fall i Italia og sterke kursfall for en rekke europeiske storbanker. Og vips var børsoppgangen i Oslo borte. Aftenpostens-liveblogg fyrer opp igjen og følger innspurten på Oslo Børs og åpningen i de amerikanske markedene.

Her er hovedpunktene akkurat nå :

 • Storbanker som Societe Generale (Frankrike) og Intesa Sanpaolo (Italia) faller kraftig. De får følge av en rekke andre europeiske banker. Her hjemme er DnB ned mer forsiktige 3 prosent.
 • De amerikanske markedene åpnet klokken 15.30 med kursfall: Dow Jones er etter et kvarters tid ned drøye to prosent.
 • Oppgange på Oslo Børs er så godt som borte. Etter å ha steget så mye som 3,7 prosent tidlig på dagen, sitter hovedindeksen igjen med en oppgang på 0,3 prosent klokken 15.47.

12.15 Vi runder av

Aftenpostens liveblogg runder nå av etter to og en halv dag med oppdateringer fra nær og fjern, om nedgang og oppgang. Vi prøvde første gang på fredag, men da havarerte alle Aftenpostens datasystemer i flere timer. Det gikk, rent tenkisk, bedre på mandag og i går.

Vi prøver nok igjen senere også, men hører gjerne fra deg om hva du synes vi kan gjøre annerledes eller bedre.

Hovedindeksen er nå opp 2,95 prosent til 358,3 poeng. Det er oppgang i Europa ellers også - altså ikke så mye dramatikk for oss å rapportere live om.

Og selv om børsen stiger i dag, er vi fortsatt vitne til et elendig børsår så langt. Hovedindeksen er ned 18-19 prosent siden nyttår.

11.51 To timer til Norges Bank-meldingen

Aftenposten.no med en siste oppdatering før rentemeldingen.

Iføgle artikkelen vil halvparten av Norges sjeføkonomer ta feil når meldingen kommer klokken to.

11.44 Travle dager

Nordnets daglige leder Anders Skar sier gårsdagen var den nest travleste i nettmeglerhusets historie:

«I går gjorde Nordnet totalt 143.643 transaksjoner på våre nordiske markeder.

Dette er rekord for året, og det nest høyeste vi har sett hos oss noensinne. Nordnet har kun opplevd større aktivitet på en enkelt handelsdag en gang tidligere, og det var i forbindelse med Hellaskrisen i mai 2010 da det ble gjort 147.405 transaksjoner. På det mest intensive ble det ved børsåpning i går gjort 1000 handler på et sekund.

Gårsdagen var en skikkelig berg- og dalbane på børsen. Markedet preges nå mer av psykologi og frykt enn økonomiske betraktninger og fundamental analyse. Jeg tror børsen vil svinge mye i dagene som kommer også, men ting vil roe seg ned og børsen vil stabilisere seg mer igjen», skriver han i en-epost.

Hittil ser det ut som kundene som kjøpte aksjer gjorde en bedre handel enn motparten. Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 3,22 prosent.

11.30 London calling

Storbritannias sentralbank deler sitt syn på utviklingen i sin kvartalsvise inflasjonsrapport:

 • Vekstutsiktene i Storbritannia er dårligere enn i mai
 • Prisveksten vil trolig ligge under to prosent på mellomlang sikt
 • Kuttene i offentlig sektor trekker ned etterspørselen
 • Veksten i eurosonen blir trolig beskjeden

Økonomisk vekst er neppe det britene tenker mest på mens bygninger brenner og butikker plyndres. Men det er en klar sammenheng mellom budsjettkutt og uro i gatene, viser denne undersøkelsen.

11.15 Pessimist på den glade dagen

New York-times-spaltisten og nobelprisvinneren Paul Krugman er i det virkelig dystre hjørnet, igjen, i dag.

At vi i 2011 kunne lære av erfaringene fra 1930-tallet og i Japan har ikke fått myndighetene til å løse Vestens økonomiske problemer, ifølge Krugman.

Krugman viser til en annen økonomikollega, Joseph Stiglitz, som mener de vestlige økonomiene har prøvd seg på motkonjunkturpolitikk for å unngå en krise som i mellomkrigstiden, men at tiltakene var «for svake, for kortvarige og dårlig designet».

I lykkelandet Norge, derimot, er hovedindeksen nå opp 2,9 prosent. Den registrerte arbeidsledigheten er for øvrig 2,8 prosent. Lite 30-tallstall her.

10.57 Vurdering av gårsdagen

USAs sentralbanks klare antydning om at renten vil bli holdt nær null de neste to årene kom ikke som noen overraskelse på markedene, sier DnB Markets seniorøkonom Kyrre Aamdal.

— I rentemarkedet var uendrede renter i lang tid fremover allerede priset inn, sier han.

Han sier meldingen fra sentralbanken åpnet for ytterligere tiltak. I markedene nå spekuleres det i om sentralbanksjef Ben Bernanke vil gjøre som i fjor - å presentere ekstraordinære tiltak under sentralbankkonferansen i Jackson Hole i slutten av august. Bernanke skal holde sitt innlegg der den 26. august.

Kort beskrevet kalles denne typen tiltak for kvantitative lettelser, og betyr at sentralbanken trykker penger gjennom kjøp av verdipapirer som amerikansk statsgjeld. Men når det blir mer dollar i omløp, kan prisene begynne å stige. Den faren er større nå enn i fjor, mener Aamdal.

— Inflasjonsbildet er helt annerledes nå enn det var på dette tidspunktet i fjor. Nå er inflasjonen trukket mer opp, den blir ikke lenger trukket frem av FED (USAs sentralbank) som for lav. Dessuten var beslutningen i går splittet. Det var tre medlemmer som ikke ønsket å fastslå at rentene skulle være lave så lenge. Det er en del kritiske røster i FED-systemet til at denne andre runden med kvantitative lettelser har hatt noen effekt. Det er litt tyngre for sentralbanksjefen å få igjennom en slik runde med lettelser.

10.30 Mildere oppgang

Oslo Børs er i skrivende stund opp 1,8 prosent - noe mindre enn rett etter åpning. Det er noe svakere oppgang ellers i Europa.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy skifter for øvrig ut badebuksen med arbeidsklær og drar fra Rivieraen for å holde krisemøter med regjeringsmedlemmer om gjeldskrisen i Europa. Storbritannias finansminister George Osborne varslet tidligere i uken at han drar hjem fra sin ferie i California.

10.10 Damenes sommer

"En viktig årsak til nedgangen var den sesongmessige salgsaktiviteten på klær som førte til en prisnedgang på 6,3 prosent fra sist måned. Det ble målt et større prisfall for de fleste dameklær enn for herre-, barne- og ungdomsklær ." (SSB)

10.05 Prisfall i Norge

Konsumprisindeksen falt med 0,2 prosent fra juni til juni 2011. Særlig nedgang i prisene på klær og elektrisitet trekker prisveksten ned.

Fra juli 2010 til juli 2011 steg konsumprisindeksen med 1,6 prosent, mens kjerneinflasjonen (som Norges Bank styrer etter) steg 1,2 prosent i samme periode. Det er rett i underkant av Norges Banks anslag.

Kjerneinflasjonen er pristningen justert for avgiftsendringer og uten energivarer.

Den norske kronen styrker seg etter tallene. En euro koster nå 7,81, mens dollaren ligger på rundt 5,43 kroner.

09.45 Kronekursen

Med et viktig nøkkeltall og en rentebeslutning i kjømda, noterer vi kronekursen i forkant av nyhetene:

Euro: 7,84

Dollar: 5,45

Sveitserfranc: 7,52

Britisk pund: 8,86

09.33 Norge i dag: Rente og inflasjon

Det store spenningsmomentet for nordmenn i dag, er selvsagt Norges Banks rentebeslutning, som kommer klokken 14.00. Frem til nylig har de fleste vært sikre på at renten skal settes opp fra 2,25 til 2,5 prosent. Men markedsuroen har fått enkelte til å tro at renten blir liggende uendret i dag. Aftenpostens liveblogg tør ikke spå utfallet.

First Securities og Nordea snudde i sitt syn i går, og tror nå, under tvil, på uendret rente. DnB Markets tipper renteoppgang, men de er usikre, de også.

Klokken ti kommer Statistisk sentralbyrå med tallene på den norske prisveksten. DnB Markets gjetter utfallet i sin morgenrapport:

«Juniinflasjonen på 0,7 prosent overrasket Norges Bank som hadde et anslag på 1,1 prosent. Vi venter at kjerneinflasjonen målt ved KPI-JAE stiger til 1,0 prosent i juli. Dette er også lavere enn Norges Banks anslag på 1,3 prosent i den pengepolitiske rapporten fra juni.»

09.30 Opp 3,4 prosent

Etter en halvtime er Oslo Børs opp 3,4 prosent til snaue 360 poeng. Et godt, gammeldags rally! (Denne svært plagsomme videosnutten fant vi for øvrig lenken til hos Financial Times)

Også i Europa er det oppgang på 1-2 prosent i øyeblikket. Samtidig peker fremtidskontraktene i USA mot en liten nedgang, på 0,5 prosent. Men amerikanerne hadde som kjent en liten børsfest på slutten av dagen i går.

Oljeprisen stiger oppunder 3 prosent til 105,51 dollar per fat nordsjøolje.

09.04 Svette Sveitsere

Den amerikanske rentebeslutningen førte til en kraftig styrking av sveitserfrancen målt mot dollar. På det kraftigste var francen opp 6 prosent mot dollar. Det er meget store utslag, og nedslående for sveitserne, som så sent som i forrige uke forsøkte å bringe ned den sterke valutakursen.

Sveits anses som en trygg havn - og det er der mange vil ha pengene sine i disse tider.

Men nå griper den sveitsiske sentralbanken inn igjen, ifølge en melding fra Swiss National Bank i morgentimene.

«Den massive overvurderingen av sveitserfrancen utgjør en trussel mot utviklingen i økonomien i Sveits og har økt risikoen for ustabile priser. SNB holder nøye øye med utviklingen i valutamarkedet og i finansmarkedene. Hvis det er nødvendig, vil den ta ytterligere grep mot styrken i sveitserfranc», heter det i pressemeldingen.

En sveitserfranc koster i øyeblikket 7,52-7,53 norske kroner. Det er utrolige 31 prosent opp på litt mer enn et år.

Aftenposten skrev om Sveits' problemer i forrige uke:

Les også

Brente seg på alpepenger

09.00 Børsen er åpnet

Hovedindeksen stiger 3 prosent fra start.

Etter et snaut minutts handel er indeksen steget 2,9 prosent 358,19 poeng. Oslo Børs hang i går ettermiddag etter mens de amerikanske børsene toget opp i forkant av rentemøtet, og endte med en oppgang på en drøy prosent. Telegrammene fra København melder om en oppgang på 3,2 prosent, i Helsinki går det forlydende om en oppgang på 3,1 og i Stockholm åpner børsen opp 1,7 prosent.

08.55 God morgen!

Hva mente egentlig den amerikanske sentralbanken?

Hvorfor steg aksjene plutselig så kraftig?

Og hva skjer nå? Er det verste endelig over?

Dette er noen av spørsmålene som henger i luften etter at de amerikanske markedene snudde fra full depresjon til full jubel i løpet av gårsdagen. Aftenpostens liveblogg-team er på plass for å følge børsåpningen i Oslo, valutamarkedene og den evindelige gjeldskrisen i Europa.

En liten påminnelse om hva som skjedde klokken 20.15 i går kveld: USAs sentralbank, anført av sentralbanksjef Ben Bernanke, signaliserte meget tydelig at renten vil bli liggende uendret nær null prosent i to år fremover.

Her er DnB Markets vurdering:

«Den viktigste nyheten fra Fed var at sentralbanken eksplisitt gjorde det klart at renten ville forbli svært lav i alle fall til midten av 2013. Tidligere har Fed sagt at renten vil bli holdt svært lav for en lengre periode som har vært tolket som minst tre måneder.

Toårs statsrente falt noen få basispunkter etter møtet, og med et nivå på under 0,25 prosent er det ikke priset inn renteoppgang på to år uansett. Det bekreftes også av Fed Funds futuresprisene.

Fed gav ingen klare signaler om en nær forestående tredje runde med kvantitative lettelser (QE3). Det var heller ikke ventet, selv om nok mange håpet det ville skje. Men Fed viste til at sentralbanken hadde drøftet en rekke politikktiltak for å styrke veksten, og at den nøye vil vurdere den økonomiske utviklingen og ta i bruk ytterligere tiltak om nødvendig.

Dette ligner på formuleringene som ble brukt omtrent på samme tid i fjor og som ledet frem til den andre runden med kvantitative lettelser (QE2). Disse kvantitative lettelsene ble signalisert i et foredrag som Bernanke holdt på sentralbankkonferansen i Jackson Hole mot slutten av august i fjor. Også i år, 26. august, skal Bernanke foredra på samme konferanse samme sted.

Det er imidlertid noen vesentlige forskjeller på situasjonen i fjor og i år. Den viktigste er trolig inflasjonsbildet, der kjerneinflasjonen har kommer opp. Dessuten er komiteen mer splittet i synet på behovene for stimulanser. Tre av ti medlemmer stemte mot formuleringen om å eksplisitt angi hvor lenge renten skal holdes lav og tidligere har flere stilt spørsmål ved i hvilken grad QE2 har virket. Bernankes tale 26. august blir uansett viktig.»

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5