Kringkastingssjefen tar selvkritikk i Sophie Elise-saken

NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen skriver i et innlegg torsdag kveld at NRK skal snakke med Sophie Elise i nær fremtid og diskutere situasjonen.

NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen kommenterer bråket rundt Sophie Elise den siste tiden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– I tilfellet med Sophie Elise har vi ikke tatt godt nok innover oss hvor omfattende den kommersielle virksomheten er – og mer generelt hvor krevende det er å ha tilstrekkelig løpende kontroll opp mot presseetikken og våre interne retningslinjer, skriver Haugen i et innlegg på NRK.

Sofie Steen Isachsen (28), kjent som Sophie Elise, publiserte forrige søndag et bilde som viste henne selv og en annen influenser sammen foran et speil. Den andre influenseren holdt en liten pose med hvitt innhold, som mange har tolket som narkotika.

Haugen deltok også på NRKs Debatten-sending om podkasten med Sophie Elise og hennes venninne Fetisha Williams. Der ble hun spurt av programleder Fredrik Solvang om hun liker podkasten.

– Vi kommer til å gå i dialog med Sophie Elise og finne en annen måte å samarbeide på, sier hun i forkant av debatten ifølge NTB.

I innlegget på NRK skriver Haugen at det ikke er en ukjent problemstilling at NRK-profiler har kommersielle samarbeid, men at debatten har løftet frem flere viktige, prinsipielle diskusjoner om influenser-samarbeid, både internt i NRK og offentlig.

Derfor skal kanalen sette seg ned med influenseren og diskutere hvordan de skal håndtere saken.

– Det vi allerede vet, er at dette er en vanskelig sak, med flere sider, som er blitt krevende for NRKs omdømme, akkurat som at jeg vet at den har vært krevende for Sophie Elise. Det er jeg lei meg for.

Videre skriver Haugen at hun mener at mye av kritikken mot Isachsen har vært unødvendig krass, og at det fortsatt er plass til Sophie Elise i miksen av NRK-stoff.

På sendingen ble NRK-sjefen spurt av programleder Fredrik Solvang om hun liker podkasten.

– Jeg synes det er en fin stemning mellom de to. Jeg liker innholdet når de fokuserer på ting som jeg vet er viktig i mange ungers live. Som rus, rasisme og hatefulle ytringer, sier hun.

– Er det et godt allmennkringkasteroppdrag å snakke om å bli «rundpult»? spurte Solvang.

– Personlig synes ikke jeg det er veldig godt innhold, men det er heller ikke for meg, svarte hun.