Katastrofe-februar for Rema 1000

Aldri før har Rema hatt et større salgsfall enn i nå i februar. Rema forsøker å bøte på utviklingen med ekstremtilbud i enkelte butikker.

Adm.dir. Ole Robert Reitan i Rema 1000. Faksimile fra Facebooksiden til Rema 1000-butikken i Hassingveien i Fredrikstad.

Så langt i 2017 har Rema 1000 tapt markedsandeler så det synger. Bestevennstrategien, som førte til at flere bryggerier ble kastet ut av de blå lavprishyllene, har kostet kjeden dyrt.

Det viser tall fra analyseselskapet Nielsen Aftenposten har fått tilgang til.

Tallene for februar viser en organisk omsetningsnedgang på 3,6 prosent, ifølge en konfidensiell rapport Aftenposten har fått tilgang til. Organisk vekst/fall viser utviklingen mellom sammenlignbare butikker, det vil si at nye eller nedlagte butikker ikke er tatt med i sammenligningen.

50 prosent tilbud på frukt og grønt

Rema 1000 har aldri før sett tilsvarende tall. Et fall i omsetningen i denne størrelsesorden har fått Remas markedsandel til å falle med 0,6 prosentpoeng, til 23,5 prosent.

I forrige uke skrev Aftenposten at Rema bryter med sin egen strategi om så å si like tilbud over hele landet. Nå fortsetter kjeden med spesialtilbud i utsatte områder. Sist ut er en kampanje med 50 prosent avslag på frukt og grønt denne uken i butikker i Sarpsborg, Fredrikstad og Råde, alle i områdene der ølet Borg er ute av Rema-butikene.

Også i Nord-Norge sliter Rema. Ved siden av bryggeriet Mack ligger det to butikker, en Rema og en Extra. Extra-butikken har en vekst på 40 prosent for andre måned på rad.

Faksimile fra Facebooksiden til Rema 1000-butikken i Hassingveien i Fredrikstad.

Kiwi haler innpå Rema

Erkekonkurrenten Kiwi har heller aldri sett slike tall før. Men der i gården smiles det stort. Tallene har nemlig et helt annet fortegn. De har en økning på 0,9 prosentpoeng og ender opp med en ny månedsrekord med en markedsandel i februar på 21,3 prosent.

Til sammenligning hadde Kiwi en markedsandel på 16 prosent i 2012, da Rema hadde 22,2 prosent av det norske dagligvaremarkedet.

Kiwi sa i forrige uke til Aftenposten at de nå jakter på å bli den største dagligvarekjeden i Norge. Mens forskjellen i 2012 var på 7,2 prosentpoeng, er det nå, ifølge de uoffisielle tallene, 2,2 prosentpoeng som skiller de to største lavprisaktørene.

Extra-stor vekst for Coop

Også Coop Extra har gode dager nå. Så langt i år øker de med 2,1 prosentpoeng og har nå en markedsandel på 12,3 prosent.

– Vi er helt ekstremt fornøyde. Nå vokser Coop mer enn markedet, mer enn både Norgesgruppen og Rema. Det er nesten helt uvirkelig å være med på denne reisen, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop.

Han mener det er spesielt at Extrabutikkene i Bergensområdet har vokst med 40 prosent, det samme som deres butikk i Nordkjosbotn i Troms.

– Butikken som ligger i Nordkjosbotn, vegg i vegg med en Rema-butikk og Mack-bryggeriet, har over 40 prosent vekst andre måneden på rad. Det er tydelig at kundene ikke har glemt det de sa de skulle gjøre, sier Friis. Han legger til at de merker at de tar kunder fra Rema over hele landet.

Rema 1000 besvarte ikke Aftenpostens henvendelser mandag. Etter at artikkelen ble publisert, tok kommunikasjonssjef Kaia Andresen kontakt med Aftenposten og forklarte at Rema-butikken som ligger vegg i vegg med Coop-vekstvinneren, har vært stengt i store deler av februar på grunn av ombygging.

– Den butikken åpnet forrige uke igjen og har hatt vekst etter åpning, sier Andresen.

Tirsdag morgen sender hun en ny sms:

– Vi opplever nedgang i noen områder, men vekst i andre. Dette slår ulikt ut i ulike deler av landet. Det er verdt å merke seg at vi har lagt bak oss et godt 2016 der vi aldri har solgt så mye varer, til så lave priser.

Bryggeribråk koster

I forrige uke kom de offisielle tallene for dagligvaremarkedet i 2016. Rema var også da taperen, men de hadde fremdeles litt vekst. Etter at det i januar ble kjent at konsekvensen av Remas «bestevenn-strategi» betydde at lokale bryggerier ble kastet ut av butikkene, har Rema møtt massiv motstand i enkelte områder.

Mye tyder på at forbrukerne velger bort Rema-butikker der de ikke får sitt lokale øl, som i Bergens-området der Hansa så å si er ute av butikkene til Rema 1000.

– Vi ser at våre butikker særlig i Hordaland og Nord-Norge har en ekstremt god vekst, sier Kiwi-sjef Jan-Paul Bjørkøy til Aftenposten.

– Også der du kommer fra, gjør vi det godt, så folk er nok glad i CB også, legger han til, med henvisning til journalistens tilhørighet til Sørlandet.

Uten å si det i klartekst, antyder han at kundene har gått fra Rema 1000 til Kiwi i de områdene hvor lokalølet er ute av Rema-butikkene. Det gjelder i Hordaland med Hansa, Nord-Norge med Mack, Agder-fylkene med CB og i Østfold der Borg har stått sterk.

– Ingen kommentar

Rema 1000 har ikke svart på Aftenpostens henvendelser mandag. Da Aftenposten skrev om markedsandelene for 2016 i forrige uke, sa Remas kommunikasjonsdirektør Mette Fossum følgende:

«2016 var et bra år for Rema 1000. Vi har aldri solgt så mye varer som i 2016 og kjøpmennene gjør det godt.»

Fossum refererte til at Rema legger frem 2016-resultatene sine tirsdag formiddag.

– De vil vise at vi driver en god og lønnsom bedrift, sa Fossum i forrige uke.

Aftenposten dekker resultatfremleggelsen tirsdag morgen fra Trondheim.