Økonomi

Lotteritilsynet vil delta på møte om den omstridte nettvalutaen onecoin

På lørdag avholdes Norges første nasjonale onecoin-arrangement. Enkelte norske banker nekter sine kunder å overføre penger til nettverket.

Bulgarske Dr. Ruja Ignatova grunnla onecoin i 2014. Her figurerer hun på storskjerm under et onecoin-arrangement utenfor Stockholm som Aftenposten deltok på 12. november.
  • Carl Alfred Dahl
    Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Etter at Aftenposten skrev om nettverksselskapet Onelife og grunnlegger Ruja Ignatova som har lokket minst 6000 nordmenn og 56.000 svensker til å satse på den omstridte nettvalutaen onecoin, har Lotteritilsynet sendt et nytt brev hvor de henvender seg til selskapet.

I brevet informerer tilsynet om Lotterilovens paragraf 16, om «pyramidespill og pyramidelignende omsetningssystem».

«Lotteritilsynet har, som vi tidligere har informert dere om, fått forholdsvis mange henvendelser i form av tips og spørsmål fra privatpersoner, andre offentlige myndigheter og media», heter det i brevet.

Dette brevet kommer etter at myndigheter i en rekke land har advart mot onecoin på grunn av høy risiko og manglende regulering. I enkelte land er det stemplet som pyramidespill.

Onelife avviser at selskapet er en pyramide (se mer nederst i saken).

Onecoin-ledere har også flere ganger tidligere arrangert møter i Oslo-området. Her fra en restaurant i Oslo sentrum 28. august i fjor, da én av de mest innbringende onecoin-distributørene dukket opp på scenen.

Onecoin-arrangement på Gardermoen

Førstkommende lørdag inviterer Onelife til «First national event» på et stort konferansehotell på Gardermoen.

«Dette arrangementet vil gi deg tillit, kunnskap og anerkjennelse!»

«Vi sees der, og la oss gjøre Norge til et fremtredende land i Onelife-verdenen!», heter det i invitasjonen.

  • Aftenposten deltok nylig på et lignende event med flere av de samme onecoin-lederne. Les mer om det i reportasjen om onecoin.

For 29 euro kan man høre på fem svenske og et norsk Onelife-medlem i seks timer. VIP-billetter, med lunsj og en eksklusiv treretters middag inkludert drikke, koster 139 euro.

Dette arrangementet er også Lotteritilsynet interessert i. I brevet til Onelife spør de om lov til å møte opp.

«Vi ønsker å være til stede på møtet ved seniorrådgiver Steinar Mjøs og seniorrådgiver Silje Sægrov Amble, og sitte som tilskuere for selv å se hvordan virksomheten markedsfører seg i Norge», skriver tilsynet.

– Er det ofte Lotteritilsynet stiller på slike møter?

– Nei, det er ikke så ofte, forteller Amble til Aftenposten.

– Regner dere med å få et korrekt inntrykk av Onelife og medlemmenes virksomhet?

– Det er vanskelig å vite. Hvis vi får stille på møtet, så møter vi opp med et åpent blikk, sier hun.

Banker nekter kundene å betale til Onelife

I brevet skriver tilsynet også at «flere norske banker har vært i kontakt med oss med spørsmål om virksomheten er lovlig, noen av de har opplyst at de på eget initiativ ut fra annet regelverk/retningslinjer har eller vil komme til å si nei til å gjennomføre betalinger til Onelife Onecoin fra nordmenn».

Aftenposten har spurt flere av landets største banker om dette.

Informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest opplyser til Aftenposten at banken har rådført seg med Økokrim, Lotteritilsynet og Finanstilsynet når det gjelder lovligheten av onecoin.

Lars Ove Breivik, informasjonssjef i Sparebanken Vest

Han opplyser også at banken har sagt nei til kunder som ønsker å overføre penger til onecoin, og at de også vil gjøre det i fremtiden.

– Hvorfor?

– Beslutningen for dette er todelt; Både usikkerheten knyttet til den såkalte valutaens legitimitet og bankens omdømme. Vi sidestiller OneCoin med andre pyramidelignende saker, skriver Breivik.

Sparebank 1 Oslo og Akershus opplyser at den ikke har registrert kundehenvendelser om Onelife eller onecoin, men opplyser at den generelt har «en restriktiv holdning til saker som dette».

– Dette kan se ut som pyramidespill og minner sterkt om The 5 percent Community. Derfor er dette noe vi ser på både juridisk og ikke minst omdømmemessig. Vi avventer også myndighetens holdning til dette og hva de eventuelt setter inn av tiltak og retningslinjer, skriver konsernmarkedssjef Bjørn-Inge Haugan i en e-post til Aftenposten.

Synne Ekrem, kommunikasjonsrådgiver i Nordea.

Nordea fraråder investeringer

Nordeas kommunikasjonsrådgiver Synne Ekrem opplyser at banken har opplevd en økning i antall personer som investerer i OneCoin.

– Det er mange kunder som har spurt etter dette selskapet. Vi valgte å kontakte norske myndigheter i fjor vår for å ytre vår bekymring. Sett med våre øyne har dette nettverksselskapet så mange fellestrekk med pyramidespill at vi fraråder kundene å investere i selskapet, sier hun, men poengterer at de ikke kan gjøre annet enn det, så lenge det er kundens egne penger.

Ekrem ønsker en klar anbefaling fra Finanstilsynet.

– Det hadde vært lettere for oss å overbevise kundene dersom Finanstilsynet hadde gått ut med en klar anbefaling. Enn så lenge henviser vi til hva som er gjort hos andre lands myndigheter, sier hun.

Onelife: Massiv kampanje med feilinformasjon»

DNB vil ikke kommentere onecoin spesifikt, men opplyser at den har vært i kontakt med Lotteritilsynet om kryptovaluta-saker.

– Vi har i enkelte tilfeller stoppet transaksjoner av denne typen, skriver DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld i en e-post til Aftenposten.

Fem andre av landets største banker er ikke kjent med at kunder har overført penger til Onelife.

Onelife-medlemmene som står bak lørdagens arrangement har ikke besvart Aftenpostens gjentatte spørsmål om arrangementet.

Via advokatfirmaet Carter-Ruck i London har Onelife tidligere opplyst til Aftenposten at «en massiv kampanje med feilinformasjon og hets er iverksatt mot onecoin, Onelife og grunnlegger Ruja Ignatova, blant annet fra dem som har interesser som potensielt trues av onecoins suksess».

Ruja Ignatova og Onelife nekter for at selskapet driver et pyramidespill, og avviser alle kritiske anklager.

– Bryter lotteriloven

22. januar i fjor politianmeldte svenske Lotteriinspektionen selskapets aktiviteter, men saken ligger fortsatt hos politiet, sier Josefin Aronsson, saksbehandler i gruppen som tar seg av illegalle spill i Lotteriinspektionen, til Svenska Dagbladet.

– Vi mistenker at de bryter lotteriloven og driver et kjedebrevsspill, også kalt pyramidespill.

Lars Malmström, avdelingsleder for forbrukerkontakt i svenske Finansinspektionen, sier at tilsynet arbeider sammen med europeiske tilsynsmyndigheter for å følge saken.

– Jeg er skeptisk til fenomenet. De kommer med fantastiske løfter om avkastning som høres for god ut til å være sant, sier han til Svenska Dagbladet.

Onelife vil oppfordre til å slippe tilsynet inn

I ti måneder har Lotteritilsynet i Norge forsøkt å komme i kontakt med Onelifes norske representanter, uten å få svar.

I april 2016 sendte tilsynet et brev til et Onelife-medlem som administrerte en norsk Facebook-side.

Deretter, i slutten av november, sendte tilsynet samme brev i en e-post til Patrick Lundevall-Unger i Avocado Advokatene, som sier han representerer Onelife i Norge.

Onelife avviser imidlertid at Lundevall-Unger snakker på selskapets vegne.

Siden tilsynet ennå ikke hadde fått svar, sendte det nytt brev den 15. februar i år, hvor det nok en gang ber om en bekreftelse på at innholdet er mottatt og forstått.

Lundevall-Unger har ikke besvart Aftenpostens spørsmål om dette.

Oppdatering:

Etter at Aftenposten publiserte saken, informerte Lotteritilsynet om at Onelife svarte på brevet tirsdag formiddag, via sin advokat Per Danielsen.

I dette brevet skriver advokaten:

«Når det gjelder Facebook-eventet som nevnes i Deres brev, antas det å være arrangert av noen med medlemsstatus i OneLife Ltd. som IMA (Independent Market Associate), og for øvrig har selskapene (Onelife Network Ltd. og Onecoin Ltd, red.anm.) ikke andre opplysninger enn det som fremgår av Facebook-siden.»

«Arrangementet er et medlemsmøte, som i utgangspunktet bare er åpent for medlemmer å delta i, men i den grad selskapene kan influere, vil de oppfordre arrangøren til å la representanter fra Lotteritilsynet være tilstede.»

Even Westerveld, DNB

Les mer om

  1. Økonomi
  2. Lotteri- og stiftelsestilsynet
  3. Netthandel